Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 83

Wątek: czy ja się starzeję?

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pewno mieli tylko jedna lampe na stanie i stad te szarobure foto. A tym szklem to moglby robic zdjecia butow kolezanki mieszkajacej w sasiednim miescie.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Na naszym forum jest jeden posiadacz takiego szkiełka:

Nie narzeka jakoś bardzo na brak kontrastu :

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

czornyj, wiemy wiemy.. swietlistosc.. ale i tak pewnie daje "efekt rurki" :rolleyes:

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    generalnie jest do pupy i zaczyna mnie to denerwować.
    Zastanawiam się, czy aby nie następuje wtóny fotograficzny analfabetyzm, czy po prostu szukam pretekstu, żeby wydać kasę

Czy wszyscy tak macie
    A bywa tak, bywa. ja odłozyłem wszystko kiedyś na kilka miesięcy i zatrudniłem się w normalnym biurze. Od 9.00 do 17.00. Potem w pażdzierniku zabrałem starą Zorkę 4 i wsadziłem do niej Velvie. Wyskoczyłem na jeden dzień nad morze - prawie 600 km. Byłem tam 5 godzin. Wróciłem. Film wywolałem w poniedziałek we środe złozyłem wymówienie. W piaatek byłem nad morzem. W nastepnym tygodniu sprzedalem 8 zdjęć i juz było miło.
    czaem dobrze pożarzyć się jakiś czas a nie spalać się do końca.
    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Theoo - interesujaca historia - przynajmniej mnie zainteresowała- rozwiniez watek? odwaga to jest cnota... a nie robienie zdjęć
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    czornyj, wiemy wiemy.. swietlistosc.. ale i tak pewnie daje "efekt rurki" :rolleyes:
    żadna tam świetlistość, tylko zaj...ste norweskie światełko i dobre szkło. Nawet efekt rurki wtedy nie jest straszny

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj
    żadna tam świetlistość, tylko zaj...ste norweskie światełko i dobre szkło. Nawet efekt rurki wtedy nie jest straszny
    Najwyraźniej jest to efekt nazwiska
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    o jest jeden taki co zrozumiał bogu dzięki
    czyli co Kuchatek, będzie lepiej?
    Napewno Ale to wymaga sporo samozaparcia. Czasem odstawienia puszki na dluzej.

Tu sa dwa okresy. W pierwszej fazie na poczatku wzrost jakosci nastepuje poprzez pstrykanie ile wlezie. Bracketingi, z lampa, inna przyslona, ups... iso za duze, krzywo, tu mi znowu jakas gruba baba wlazla... Za drugim, piatym, dziesiatym razem wkoncu bedzie to samo, ale lepiej. Trzeba sporo czasu i cierpliwosci na wszystkie poprawki i aby sie przekopywac przez te tysiace gniotow po zrobieniu za tymi lepszymi. Trzeba duzo czasu w terenie gapienia w lcd za bledami albo wycieczek w to samo miejsce w celu poprawki. Potem trzeba jeszcze nad nimi siedziec w ps, krecic i krzywic...

Z 300 fot za caly dzien mozna przyniesc jedna w miare dobra. Mozna nie przyniesc nic

Grunt to sie nie zrazac i pamietac o jednym. Z burego niekontrastu w rawie PS moze wyciagnac piekne zdjecie. Albo nie

Po jakims czasie nastepuje poprawa nie tylko dzieki ilosci prob ale tez dzieki temu, ze wiecej z nich wychodzi jak powinno. Zaczyna sie pamietac o wlaczeniu lampy czy zmianie iso na nizsze jak wychodzi sie z kosciola Wie sie tez jak bedzie dany kadr wygladal po nacisnieciu albo jak sytuacja moze sie zmienic na plus albo minus. Czlowiek zaczyna sie powstrzymywac i wprowadzac poprawki jeszcze przed pierwsza klatka. To pozwala ograniczyc ilosc kiepskich klatek. Dalej trzeba siedziec, krecic i krzywic bo aparat tego sam nie zrobi. Ale z tych 400 na jedna dobra robi sie 100 albo 50 Uzysk wzrasta

Edit:
    A co do analoga... Jak do tych wszystkich gniotow dojdzie swiadomosc kosztow kazdej klatki mozna sie bardzo zniechecic. Fakt, ze ten koszt pomaga troche w mysleniu "bo szkoda", ale tak samo pomaga godzina stracona przy wywalaniu 300 kiepskich fot Za to przekraczajac ta granice totalnie skopanych gniotow cyfra pozwala eksplorowac dany temat do upadlego az do zrobienia tej jednej jedynej najlepszej.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj
    żadna tam świetlistość, tylko zaj...ste norweskie światełko i dobre szkło.
    o tak, dokłądnie mi tego potrzeba

a tak nieco poważniej. Nie wiem na czym polega myk, ale spotykałem doskonałe zdjęcia robione w pochnurne dni. Ciemne, ponure i groźne, ale czuje się, że powietrze jest przejrzyste, zaraz po burzy i czuje się prawie jego zapach. Cholera, mam dziwne przeczucie, że to jakaś mega sztuka - bo zawsze wychodzi szro i buro (a jak dam kompensację, to niebo jest bez koloru przejarane). Itd. itp
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

PaQ
    Guest

Domyślnie

Może podejdę do problemu od strony matematycznej. Wiadomo, że (zwykle) z czasem u każdego fotografa przyrastają zarówno umiejętności (co się przekłada na jakość zdjęć) jak i oczekiwania. Jeśli przyrost umiejetności jest wolniejszy od przyrostu oczekiwań to przejawia sie to wzrostem niezadowolenia, nawet jeśli bezwzględna jakość zdjęć rośnie.

z=(u/o)+n

Gdzie:
    z - zadowolenie
    u - umiejętności
    o - oczekiwania
    n - nowy sprzęt (jak wiadomo zakupienie nowego obiektywu/puszki znacznie poprawia samopoczucie i samoocenę każdemu )

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów