Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Problemy z 350D - pilne !

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Problemy z 350D - pilne !

Niedawno sprzedałem 350d koledze. Aparat był sprawny w 100%. Jedyny problem był za akumulatorem (orginał), którego czas już chyba dobiegł końca bo starczał na mało zdjęć i się dość szybko rozładowywał (acu miał 1,5 roku).
    Znajomy jest aktualnie w Chorwacji zrobił trochęzdjęć i dzwonił do mnie z takim problemem: Akumulator w którymś momencie padł zupełnie ale jest dodatkowo problem z body bo lustro jest cały czas podniesione tzn. nic nie widać w wizjerze. Kolega kupił nowy acu Hamy i po naładowaniu aparat działa nie do końca :-(. Działa menu, można przeglądać fotki na karcie, ale lustro dalej jest podniesione. Wciskanie migawki nic nie daje. Ten nowy acu jest jakiś dziwny bo ponoć się mocno grzeje (w aparacie) i gdy na manual kolega próbuje podnieść lampe to się dzieje dziwna rzecz bo na wyświetlaczu pkazuje się momentalnie 1kreska na acu i nie podnosi lampy. W czym może być problem? Czy ten nowy acu może być walnięty? Czy to są objawy fiksowania acu? Zastanawie mnie to cały czas podniesione lustro. Wszelka pomoc mile widziana...dzięki.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Możliwe, że to awaria body...

Niech znajomy wyciągnie jeszcze bateryjkę podtrzymującą na jakiś czas. Taki reset. Może pomoże.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To będzie oparte na wielu przypuszczeniach z mojej strony :smile: ale może coś pomogę.

Bateria grzeje się w aparacie - zanczy niechybnie że upływa z niej (znaczna) energia. Może uciekać przez wewnętrzną upłynność ("zwarcie") albo przez aparat. Jeżeli przez wewnętrzne "zwarcie" to grzała by się także poza aparatem. Jeżeli tak nie jest to znaczy, że prąd upływa przez aparat (bateria niewinna).
    Z kolei lustro podnoszone jest za pomocą energi elektrycznej i powinno opaść po jej zaniku (dlatego tak ostrzegają przy czyszczeniu migawki). Jeżeli lustro nie opadło po wyciągnięciu głównej baterii znaczy że coś spieprzyło się w układzie elektromagnetycznym podnoszenia lustra i powoduje zwarcie. Przy przeglądaniu zdjęć układy związane z ekspozycją są wyłączane (oszczędność energii) dlatego wszystko działa. Przy włączaniu podniesiania lampy podłaczany jest dodatkowy odbiornik (elektromagnes) i na napięcie spada do tego poziomu, że pojawia się wskaźnik baterii.
    Bateria podtrzymująca zasila jedynie zegar i pamięć ustawień. Jej wyciągnięcie rzczej nic nie pomoże.
    Czyli pierwotną przyczyną może być zwarcie/zacięcie układu podnoszenia lustra i to wykończyło pierwszą baterię.

Obym się mylił.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg
    Czyli pierwotną przyczyną może być zwarcie/zacięcie układu podnoszenia lustra i to wykończyło pierwszą baterię.

Obym się mylił.
    Ale z pierwszym acu działało poprawnie prze 1,5 roku. ostatnie 2tyg na urlopie acu starczał mi na ok 50 zdjęć, ale po naładowaniu nic się nie grzało ani nie wieszało. Zapomniałem dodać że wyświetla się czasem ERR99 (wiem że o nic nie znaczy). Światłomierz ponoć też działa bo na wyświetlaczu lcd są prawidłowe wskaznia.
    Obyś się mylił... :-(

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Ale z pierwszym acu działało poprawnie prze 1,5 roku. ostatnie 2tyg na urlopie acu starczał mi na ok 50 zdjęć, ale po naładowaniu nic się nie grzało ani nie wieszało.
    No i właśnie - wszystko było OK do momentu gdy zacięło się lustro.

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Światłomierz ponoć też działa bo na wyświetlaczu lcd są prawidłowe wskaznia.
    To też pasuje. Układy światłomierza pobierają bardzo mały prąd.

Może niech gość spróbuje (delikatnie!) pchnąć paznokciem to lustro w dół - może się odblokuje.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

...Może niech gość spróbuje (delikatnie!) pchnąć paznokciem to lustro w dół - może się odblokuje.
    Serwis chyba jednak lepszy... Ciekawe ile skasują za naprawę i co faktycznie mu dolega. Dobrze że wziął małpkę z sobą...

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Serwis jest na pewno lepszy, ale... IMHO Chorwacja to zbyt piękne miejsce, żeby się pieścić z zepsutą 350tką po serwisach. Szkoda zdjęć. Bardziej już jej chyba nie zepsuje? No, chyba że gość ma w rękach tzw. „magic touch” – co dotknie to spie*doli.
    Zresztą, ja do niczego nie namawiam :smile: - nie mój aparat.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Serwis jest na pewno lepszy, ale... IMHO Chorwacja to zbyt piękne miejsce, żeby się pieścić z zepsutą 350tką po serwisach.
    Moze ma gdzies po drodze stolice a Zagrzeb warto zwiedzic oj warto :
    Zagreb PHOTO CENTAR, Hondlova 2
    tel: (01) 231 32 22
    fax: (01) 231 33 22
    mail: servis@photo-centar.com
    radno vrijeme: 8 - 16

Co ciekawe analogni i digitalni SLR tylko w Zagrebiu, a juz digitalne kompakty w kilkunastu innych miastach.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Moze ma gdzies po drodze stolice a Zagrzeb warto zwiedzic oj warto :
    Zagreb PHOTO CENTAR, Hondlova 2
    tel: (01) 231 32 22
    fax: (01) 231 33 22
    mail: servis@photo-centar.com
    radno vrijeme: 8 - 16

Co ciekawe analogni i digitalni SLR tylko w Zagrebiu, a juz digitalne kompakty w kilkunastu innych miastach.
    nablizej ma do Dubrownika, gdzie kupil nowy acu

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Z kolei lustro podnoszone jest za pomocą energi elektrycznej i powinno opaść po jej zaniku (dlatego tak ostrzegają przy czyszczeniu migawki). Jeżeli lustro nie opadło po wyciągnięciu głównej baterii znaczy że coś spieprzyło się w układzie elektromagnetycznym podnoszenia lustra i powoduje zwarcie.
    To akurat nie prawda - samo nie opada. Kiedys mi padl akumulator przy probie zrobienia zdjecia i lustro zostalo podniesione dopoki nie wlozylo sie nowego naladowanego aku. Tak wiec to akurat to calkowicie poprawne zachowanie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uprawnienia umieszczania postów