Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Jakie szkła w hasselbladach?

Mieszany widok

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Skoro tak - to świetnie. Z całego serca odradzam. Nazwa tej znamienitej firmy wzięła się od angielskiego rzeczownika "hassle" - "udręka", "mordęga". Jeżeli masz problem, bo nie jesteś zadowolony z rezultatów uzyskiwanych Canonem 300D, to po zakupie Hasia będzie jeszcze zdecydowanie gorzej, bo on bynajmniej niczego nie ułatwia, ani nie uczy.

Jak myślisz, dlaczego zawodowcy po wejściu technologii cyfrowej pozbywają się z dużą stratą tych cudowności? Bo się tym zbyt łatwo pracowało i postanowili szukać wyzwań?
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 28-08-2006 o 01:58

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj
    Skoro tak - to świetnie. Z całego serca odradzam. Nazwa tej znamienitej firmy wzięła się od angielskiego rzeczownika "hassle" - "udręka", "mordęga"....
    I tutaj zapomniałeś o uśmieszku. Ponieważ to co piszesz to taki sobie żart słowny. Firma Hasselblad wzięła nazwą od nazwiska Państwa Erny i Victora Hasselbladów. I tyle. Zważ na pisownię "Hassel" a nie "Hassle". Gdyby był uśmieszek....

A z trudnością pracy na Hasselu to odrobinę przesadzacie. Mam doświadczenie z H2D. Łatwiejszy i bardziej wybaczający od wszystkiego co znam. Matryca rejestruje głębię 16EV. Na jakimkolwiek wydruku (czy naświetleniu) rozpoznajemy okiem tylko rozpiętość 8EV. Zatem przy spłaszczaniu materiału jest ogromna przestrzeń do bezstratnej korekty. W studio maszyna jest DOSKONAŁA, poza studiem jedynym minusem to szybkość rejestracji. Wiem, że ma się to nijak do analogowych urządzeń. Ale przypuszczam, że w stosunku do innych analogów będzie podobnie. Po prostu Hasselblad przebija wszystko. A że (przy analogu) wymaga nieco więcej umiejętności, to chyba zaleta. Tak myślę.

Jedyna prawdziwa wada to zaporowa cena.

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Uprawnienia umieszczania postów