Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Jakie szkła w hasselbladach?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie Jakie szkła w hasselbladach?

Może ktoś wie jakie szkła można podpiąć pod wszelakiej maści hasselblady?
    Mam nadzieję że jakieś Carla Zeissa podejdą.
    Poważnie zastanwiam się nad jakimś starszym używanym modelem 6x6 a najlepsze z tego wszystkiego są Hasselblady.Na jakieś używane body z pryzmatem jeszcze mnie stać.Ale gorzej jakbym miał kupić szkło Hassela.
    To by była tragedia.I dlatego pytam czy ktoś wie coś nt.wszelakich przejściówek.A może polecacie coś innego w temacie 6x6?
    Oprócz startów itd. (chociaż je też biorę pod uwagę).
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kup cos taniego (Kiev?) i zobacz jak sie na tym pracuje. Jak to pokochasz, wtedy kupisz Haselka.. mysle ze szkoda kasy na poczatek.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

mądrze mówisz Czacha...
    ale ja już to pokochałem i mam ochotę poprostu spełnić swoje marzenie.
    a żadnego bardzo dawno nie spełniłem.pozatym kocham biegać ze starą Prakticą po górach bez syfry.wszystko manual.
    kievy podobno mają tendencję do nieszczelności i prześwietlania.a mi by to nie spasiło jakbym wylazł przed świtem "na mgły" i później okazałoby się że zdjęcie jest lekko spitolone przez nieszczelność.

p.s. a jak się wkurzę tak do końca to sprzedam całego canona którego mam, kupię hassela ze szkłem hassela,skaner i canona s2 is żeby był na imprezki i w ten sposób zacznę mieć znowu radość z robienia zdjęć a nie z pstrykania ładnych widoczków tak jak to odczuwam teraz...
    Ostatnio edytowane przez Il fuoco ; 25-08-2006 o 23:56

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

nieszczelnosci mozna podkleic gabeczka i juz znikna. na przeswietlanie tez jest rada - korekcja w glowie na stale robisz pierwszy negatyw testowy i wiesz co i jak z czasami migawki..

za Hasla (jakas 500tka) z obiektywem zaplacisz jakies 2.5-3tys zl. ja bym sie zastanowil.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

chociaż jestem polakiem z krwii i kości to mam dość mcgyverowania po kilku ostatnich przygodach z moim 300D.
    chcę kupić coś czym będę robił zdjęcia przez najbliższe XX (dużo) lat i niebędę martwił się o jakieś pierdoły typu nieszczelność etc.
    chcę się nauczyć robić zdjęcia i nie mieć przy tym innych problemów niż brak czasu.oprócz tego dopóki mogę sobie pozwolić na wydatek 3k na hassela to chcę sobie na to pozwolić.kiedyś może mi nie daj Boże braknąć na chleb (nigdy nic nie wiadomo) więc jak mam teraz ochotę na coś porządnego to wydaje mi się że lepiej kupić takiego hassela i mieć wszystko z głowy.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

heh, Twoja kasa no to wbijaj na google i czytaj o szklach :-P

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

Masz może jakiś link w zanadrzu?
    Bo ja nie tyle o szkłach ile o bagnecie...

tzn widzę że carla zeiss'a da się tam podpiąć ale nie wiem na jakiej zasadzie...
    czeka mnie dużo czytania i uczenia się

znalazłem nowego kieva 88.
    podkreślamnowego
    to już są jaja.
    Ostatnio edytowane przez Il fuoco ; 26-08-2006 o 00:12

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Po co kupujesz Hasselblada jesli chcesz tam jakies szkla Pentacona stosowac?
    Kupujesz zestaw puszka + obiektyw i tyle.. a mocowanie jest do.. Hasselblada

http://medfmt.8k.com/mf/cameras.html
    http://medfmt.8k.com/mf/hassylenses.html

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Po co kupujesz Hasselblada jesli chcesz tam jakies szkla Pentacona stosowac?
    Kupujesz zestaw puszka + obiektyw i tyle.. a mocowanie jest do.. Hasselblada
    yhm.
    nie no pentacona niechcę tam dawać.bez przesady.ale jakiś np. cz distagon nie jest chyba zły a może być (chyba?) tańszy od szkieł hassela.

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Il fuoco
    (...) kupię hassela ze szkłem hassela,skaner i canona s2 is żeby był na imprezki i w ten sposób zacznę mieć znowu radość z robienia zdjęć a nie z pstrykania ładnych widoczków tak jak to odczuwam teraz...
    Tylko pamiętaj, że skaner za 300zł zbytnio do skanowania materiałow transparentnych się nie nadaje. Dobry skaner do przeźroczy to spory wydatek - niestety :sad:

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów