Strona 64 z 84 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 631 do 640 z 837

Wątek: Error 99 (err99)

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zakamarek Zobacz posta
    Witam.
    I ja dostałem dziś erroru99 w moim 40D.
    Byłem w Katowicach na koszykówce Hiszpania-Grecja i Serbia-Słowenia.
    Zrobiłem dwie fotki i wyskoczył błąd. Włączyłem i wyłączyłem i też zrobił mi jedno zdjęcie a potem błąd.
    Wyciągałem i zmieniałem baterie. Bez poprawy i teraz bab błąd odrazu.
    No to wyciągnąłem karte pamięci i dalej był błąd.
    Zmieniłem obiektyw z Kit canon na Sigme 70-300 i bez poprawy.
    Pomyślałem żę to pewnie karta pamięci. Formatowałem ją i nic.
    Więc teraz jak wróciłem do domu to sprawdziłem bez karty ale podłączony do komputera.
    Zrobił zdjęcie ale też wyskoczył błąd czyli pewnie nie zrobił go do końca a efekt jest taki:
    Co to może być?

Testowałem go z innymi obiektywami i też z m42 więc nie ma co zwalać na przysłone.
    Miałem identycznie... Czyściłem styki obiektywu, baterii, strzelałem na odpiętym obiektywie, z różnymi obiektywami itp... I tak przez dwa dni. Po dwóch dniach mu przeszło i, odpukać, naprawił się i od tego czasu - czyli jakieś 3 miesiące i jakieś 1000 zdjęć - chodzi normalnie.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

total_eclipse
    Guest

Domyślnie Problem z Canonem 300d

Witajcie

Jestem noobie więc proszę o wyrozumiałość

Problem jest następujący.. Niedawno w moim 300D wymieniania była migawka.
    Teraz pojawił się nowy problem (ERROR 99) polegający na tym że albo lustro się zacina podczas podnoszenia... albo jak działa mechanizm lustra to się nie podnosi w ogóle migawka :/

A czasami normalnie zadziała...

Myślicie że czeka znowu mnie wymiana migawki czy teraz to coś poważniejszego ?

Dzięki za ewentualną pomoc.

Pozdrawiam

Domyślnie

Witam,
    Czy pojawił się wam error99 w taki sposób?
    w moim 350d w programach tematycznych "portret,makro itd." pojawia się po naciśnięciu spustu migawki "bateria rozładowana " a w trybach pół automat erroe99 w jednym i w drugim przypadku nie można zrobić zdjęć .Proszę pomocy ,pozdrawiam Papaj.

total_eclipse
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez total_eclipse Zobacz posta
    Witajcie

Jestem noobie więc proszę o wyrozumiałość

Problem jest następujący.. Niedawno w moim 300D wymieniania była migawka.
    Teraz pojawił się nowy problem (ERROR 99) polegający na tym że albo lustro się zacina podczas podnoszenia... albo jak działa mechanizm lustra to się nie podnosi w ogóle migawka :/

A czasami normalnie zadziała...

Myślicie że czeka znowu mnie wymiana migawki czy teraz to coś poważniejszego ?

Dzięki za ewentualną pomoc.

Pozdrawiam
    Witam ponownie,

Byłem w serwisie w Poznaniu... i koleś orzekł: migawka.

Ale czy to możliwe żeby lustro i migawka podnosiła się do czyszczenia normalnie a pomimo to była uszkodzona ?

Tak jednak wolałbym się upewnić zanim spiszę go na straty i zainwestuje w inne body ewentualnie.

Dodam że teraz lustro wydaje taki głuchy dźwięk ale się nie blokuje, jednak err99 wyskakuje już po jednej klatce.

raybishop
    Guest

Domyślnie

Jako, że to mój pierwszy post - WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE.

Co do błędu 99... przykrość ta spotkała mnie niecały miesiąc temu.
    To problem z migawką. Roletka się nie podnosi. Jednakoż w trybie BULB można ją odchylić i potem szybkim ruchem puścić. Wtedy aparat robi zdjęcie... jednakże jest to bezużyteczne.
    Kolega elektronik po rozkręceniu wszystkiego i dokładnym zbadaniu stwierdził, że być może wina leży po stronie elektromagnesów (czy czegoś zbliżonego do elektromagnesu), które napędzają migawkę.

Moje pytanie: ile kosztuje naprawa migawki (sprzęt bez gwarancji niestety już) i czy ktoś wie, gdzie można takowe wskrzeszanie aparatu wykonać.

P.S. Jakiś autoryzowany serwis Canona jest w Polsce ? [jeśli jest - proszę o info]

[edit]Znalazłem serwis na Żytniej w Warszawie, przepraszam za kłopot i odgrzewanie tematu[/edit]
    Ostatnio edytowane przez raybishop ; 21-10-2009 o 23:31

voytas_dr
    Guest

Domyślnie

Dołączam się do przywitań jako kolejny newbie - witam wszystkich canonowych forumowiczów.

Szkoda tylko że mój pierwszy post muszę pisać w terroryzującym temacie

Ostatnio na weselu u znajomych mój 1000d + sigma 18-200 DC (bez OS) wywalił err 99.
    Sytuacja taka pstryk migawki i err 99 na etapie przesyłania foty do karty.
    Po czym zwis i pomogło wyjęcie baterii. Następnie sytuacja ta sama i tak w koło macieju.
    Zdjęć oczywiście nie zapisywało.

Po powrocie do domu format karty i naładowanie baterii na full i długie testy. Niby wszystko działa ok, ale boje się dalszych problemów. Ponadto za 2 tyg kończy mi się gwarancja i nie bardzo uśmiecha mi się wydawanie $ na naprawy :\ Lustro budżetowe = ograniczona kieszeń.

Problem z obiektywem raczej wykluczam, ponieważ używam go od 1/2 roku bez problemów. Poza tym raczej nie używam aparatu w warunkach ekstremalnych i zakurzenie itp raczej nie wchodzi w rachubę.

Ponadto na wspomnianym weselu kolega podpiął pod moje body swoją lampę Canon Speedlite która na jego 450d nie chciała prawidłowo korygować siły błysku. Ztestował i u mnie to samo. Póżniej w domu przyuważyłem że w ustawieniach aparatu menu nastaw lampy zewn. jest podświetlone (jak gdyby była podpięta a nie jest) po próbie wejścia w menu oczywiście bład komunikacji z lampą. Sprawdzałem zgodnie z poradami na forum styk na stopce i niby wszystko OK. Poza tym lampa zewn działa OK

Ponadto przy poruszaniu aparatem słychać jak w środku coś lekko lata/stula (cichutki dźwięk jakby małej sprężynki w okolicach stopki lampy właśnie).

Pomóżcie - czy to wszystko kwalifikuje się do serwisu gwarancyjnego? Póki co aparat działa niby ok, ale nie miałem okazji testować na dłuższych sesjach.
    A trochę panikuję bo za parę dni będzie po gwarancji

Dopiero zaczyna Awatar jb79

Domyślnie

Witam. panowie tak na szybko bo gwarancja kończy się za miesiąc.
    Czy to migawka?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie, na pewno nie, to błąd zapisu pliku
    poszukaj na forum, bo było - tak będzie najszybciej
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna Awatar jb79

Domyślnie

Sory, małe sprostowanie. Po wyzwoleniu migawki na ekranie pokazuję słynny błąd (err99) i zrobione zdjęcie nie jest ani pokazane na lcd ani zapisane na karcie,
    W LiveView można robić zdjęcia.
    Powyższy efekt uzyskałem dzięki EOS Utility (i panel kontroli aparatu).
    Pstrykam na różnych szkłach (bez i na m42 też), bateriach, bez karty, (też czyściłem styki) i NIC.
    Aparat serii dwucyfrowej z 1607 klapnięć.

jacek-8
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gmz Zobacz posta
    Witam, mnie takze spotkal error 99. Canon 1000d, aparat jest prawie nowy.

Sprawa wyglada tak: Jezeli robie ciagle zdjecia to jest ok, ale jak wylacze/wlacze aparat to przy próbie pierwszego zdjęcia wyskakuje error. Wtedy muszę wyjąć/włożyć baterię. Error wyskakiwał też jeżeli aparat się sam automatycznie wyłączył (na początku był ustawiony auto shut off na 30sec i troche mi zajelo zanim doszedlem ze przez to sie wiesza aparat, ale teraz wylaczylem auto shut off i aparat zawiesza mi sie tylko jak sam go wyłączam).

Zrobiłem firmware update. Sprawdziłem co będzie jak się zmieni baterię / kartę / odepnie obiektyw. Dalej wyskakuje error.

Poza tym niektore ustawienia w menu mi sie nie zapisują, jak wlacze ponownie aparat to sa znowu tak jak byly. Tymbardziej myślę ze mój err99 moze byc spowodowany softem lub elektroniką.
    Macie jakiś w miarę mądry pomysł co zrobić? Bo nie wiem o co może chodzić Niby można z tym żyć, ale męczące :/ Jak nic nie wymyślę to zaniosę do serwisu.
    (o jeszcze jedno, kupiłem aparat w komisie w stanach i nie mam gwarancji)
    Witam mam taki sam aparat i identyczny problem.Dodam,ze po wystapieniu err99 aparat niepoprawnie widzi pojemnosc karty.Wyslalem go dzisiaj do sklepu z prosba o wymiane na towar zgodny z umowa ( nie minely jeszcze 2 lata od zakupu).Zobaczymy co zrobia.Napisz czym sie zakonczyla Twoja przygoda z errorem.
    Pozdrawiam
    jacek

Strona 64 z 84 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów