crap=shit
crap=shit
Fotoreporter
"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."
Mam cos podobnego w tamronie 70-300 gdzie w zakresie 70-180mm wszytsko dziala niezaleznie od wybranej przyslony. Powyzej tych 180mm da sie focic tylko i wylacznie na pelnej dziurze bo inaczej wyskakuje err99. Patrzac w przednia soczewke i naciskajac przycisk podgladu glebi ostrosci widac ze przyslona nie chce sie przymknac.
Ja mogę focić na wszystkich przysłonach w zakresie17-40. Nawet podgląd głębi działa na tym zakresie co występuje err99.
no mi w zakresie 70-180 tez wszytskie wartosci przyslony dzialalyPowyzej tego zakresu niby czasem przymykalo ale jakos tak powoli i niemrawo(tak czy tak zawsze byl err99 nawet jak na oko udalo sie przymknac)... Sprawdales czy przypadkiem nie dziala na f2,8 50mm? Bo jak nie o to chodzi to moze jakas tasma sie przetarla/nadlamala i przy jej rozciaganiu (zooooom) nie kontaktuje...
niestety na pełnej dziurze też nie działa. Bym się pobawił w rozkręcanie ale póki co chociaż trochę działa więc nie będę go psuł do końca.![]()
A co najlepsze to ten zakres zaczyna mi się skracać coraz bardziej. W końcu mi stałka 17 mm zostanie:-( ma ktoś może instrukcje jak rozkręcić tego tamrona?
tego wspomnianego 70-300 kiedys probowalem rozkrecic ale z tego co pamietam nie bylo tak latwo, balem sie ze tych tasiemek pozniej nie powpinam i skrecilem go spowrotem... O ile dobrze pamietam zaczalem od strony bagnetu, tam chyba srubki byly.
Mnie mianowiscie wyskakuje err 99 w 5d przy nacisnieciu spustu migawki ... dzwiga sie lustro wyskakuje err99 ponownie wciskam spust... lustro opada i oczywiscie zdjecia nie ma .... ma ktos pomysl co sie moglo stac? Resetowalem ustawienia, zmienilem baterie,karte ... i nic![]()
5dmk2/5d/C85 1,8/C50 1,4/C24LII 1,4/C15mm 2,8