Strona 81 z 84 PierwszyPierwszy ... 31717980818283 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 837

Wątek: Error 99 (err99)

Domyślnie Odp: Error 99 (err99)

Poprawka. Zdjęcia były prawidłowo naświetlone i ostre wczoraj wieczorem gdy testowałem aparat po wgraniu softu 1.1.1. od nowa.
    Dziś aparat nadal funkcjonuje pozornie prawidłowo - obiektywy ostrzą, wszystkie funkcje działają jednak niestety zdjęcia wychodzą lekko prześwietlone i ciut rozmazane. Co jest grane ? Czyżby faktycznie zesypała się migawka ? Jeśli tak to czy naprawi mi to jakiś inny serwis niż serwis Canon z ul. Żytniej w Warszawie ? Pomocy ;(

Na forum trafiłem przypadkowo, szukając rozwiązania problemu Err 99, który pojawił się nagle w moim 50D. Aparat wykonywał krótką serię otwarć migawki (w dowolnym trybie), po czym wyświetlał komunikat: "Err 99 wyłącz aparat i wyjmij baterię, a potem włóż ją na nowo" czy coś w tym stylu. Oczywiście wyjmowałem i wkładałem jak głupi. Po jakimś czasie zauważyłem, że pod baterią znajduje się pastylka 3V, chyba 3215. Założyłem 3216, która jest nieco grubsza, ale powszechniej stosowana i problem się rozwiązał. Nie przeczytałem wszystkich 81 stron wątku i być może nie jest to właściwe rozwiązanie dla wielu z Państwa. Możliwe jest też, jak ktoś wcześniej zauważył, że jest to komunikat podobny do znaku ! "Uwaga inne niebezpieczeństwa" i może oznaczać wszystko. W moim jednak przypadku rozwiązanie było proste, czego i Państwu życzę.

Cześć!
    Jestem nowy na forum więc chciałbym na początku się z Wami przywitać.

Dzisiaj i mnie dopadł Err99 na moim Canonie 30D z przebiegiem nie większym niż 70 tyś. zdjęć. Zrobiłem kilka zdjęć, które wyglądają normalnie, żadnych prześwietleń czy dziwnych kolorów. Próbując zrobić kolejne zdjęcie ukazała się mi informacja na temat błędu 99. Jak już zdążyłem się dowiedzieć jest wiele przyczyn, które mogą spowodować wyświetlanie takiego komunikatu. Od brudnych styków na baterii czy obiektywie po zepsutą migawkę. W moim przypadku będzie to chyba migawka gdyż jak wybiorę opcję czyszczenia matrycy to lustro się unosi do góry ale migawka się nie otwiera i nie mam dostępu do matrycy.

Co sądzicie o tym problemie? Migawka do wymiany? Opłaca się w ogóle wymieniać czy lepiej kupić nowe, nowszej generacji body?

Z góry dzięki za pomoc!

Pozdrawiam
    Michał.

Dopiero zaczyna Awatar Roy
    Miasto
    NL PL

Wg. mnie niekonieczie. 30D to jeden z najsolidniejszych korpusów pod tym względem a 70k zdjęć to dość dziwny moment na śmierć migawki - chociaż ta nigdy nie wiadomo kiedy nadejdzie. Z jakim obiektywem go używasz? Mi na trzech różnych dwucyfrowych korpusach (m.in z 30D) wypluwało ten błąd podczas pracy z Tamron 17-50 f/2.8 - mniej więcej co 150-300 zdjęć oraz z Sigmą 30mm (tutaj rzadziej). Natomiast podczas pracy na szkłach EF i EF-S nigdy go nie miałem...
    Jeśli chodzi o kwestię naprawy, to wymiana migawki będzie znacznie droższa niż następna trzydziestka. Wymiana na lepsze body to oczywście same plusy: dwa następne modele oferują wreszcie 14 bit raw, 6/6.3 fps, wszystkie 9 punktów af krzyżowe i wiele innych zalet... Aczkolwiek zależy też co fotografujesz i jak często. 30d ma chyba najlepsze obrazowanie w całej serii xxD
    Ostatnio edytowane przez Roy ; 01-02-2014 o 16:49

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Zakładając że w 20D na Żytniej wymienili mi za ok. 650zł. To trzeba się zastanowić. Wymienić o mieć świeżą czy kupić jakąś używkę i nigdy nie wiedzieć kiedy znowu padnie.
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Dzięki za szybką odpowiedź!

Canona używam z obiektywem EF-S 17-55 f/2.8. Jestem na wyjeździe zagranicznym i nie mam zbytnio jak sprawdzić czy z innymi obiektywami będzie to samo. Fotografuję przede wszystkim krajobrazy, robię dużo nocnych zdjęć, czasami jakieś portrety - ale to bardzo rzadko. Mocno się przyzwyczaiłem do tego body, jak ostatnio oglądałem 60D i 70D to sprawiają wrażenie taniej tandety, 30D wygląda na aparat, którego nie da się zajechać.
    Kupując "nową" znowu ryzykuję bo jakby nie patrzeć sprzęt nie jest pierwszej świeżości. Może zainwestować w wymianę i cieszyć się kolejnych kilka lat dobrym aparatem?

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Jak pisałem gdzieś już wcześniej. Moja migawka padła w 2008 od tego czasu śmiga bezproblemowo. Faktem jest jednak że 20 jest już większość czasu 2 a nawet 3 body, ale inwestycji w wymianę nie żałuję.

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

A aparat niezmiennie od prawie dekady robi zarąbiste zdjęcia

Po powrocie do Polski przejadę się na Żytnia i zobaczę co mi powiedzą. 600 zł za nową migawkę z gwarancją to nie jest wcale tak dużo a fajnie by było nie rozstawać się z tym aparatem bo naprawdę go lubię

Witam,
    jestem tu nowy, też mam ERR 99 w moim Canonie 300d z obiektywem KIT-owym 18-55mm, błąd jest irytujący bardzo często wyskakuje i w tedy pomaga wyłączenie włączenie lustra, czytając fora postawiłem na ten aparat bo polecali i zonk err.. w zestawie poprzedni właściciel dodał mi obiektyw TAMRON 80-210mm z tym szkłem żaden err nie wyskakuje, więc stawiał bym na uszkodzenie KIT-a, ostatnio oglądając Kit-a uwagę zwróciłem na urwanego flexa.. odkręciłem 6 śrubek i faktycznie zerwany jeden z flexów tylko nie wiem od czego.. znalazłem temat z naprawą ale mój obiektyw się trochę różni od tego w temacie no i AF kręci się w prawo i w lewo a ponoć po uszkodzeniu ma się tylko kręcić w jedną strone.
    Na max zoomie ostrzy ostrzy i nie może wyostrzyć..
    Może, ktoś mi napisze co to za obiektyw dokładnie i co kupić żeby naprawić, bo na alledrogo są flexy ale różne, różne generacje itp. ja jestem kompletnym laikiem w sprawach fotografii
    Myślę, że zrozumiale opisałem swój problem, jeżeli zły dział to przepraszam.

Pozdrawiam

Kilka zdjęć poglądowych.

Strona 81 z 84 PierwszyPierwszy ... 31717980818283 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów