Strona 78 z 84 PierwszyPierwszy ... 28687677787980 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 771 do 780 z 837

Wątek: Error 99 (err99)

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie Odp: Error 99 (err99)

Co jakiś czas wyskakuje error99. Część zdjęć jest prześwietlona. Nawet robiąc w serii zdarza się, że zdjęcia są różnie naświetlane (te załączone wg exifa oba: iso200, 5.6, 1/800, 400mm - warunki oświetleniowe nie zmieniały się).
    Zdarzyła się seria około 30-40 zdjęć - wszystkie prześwietlone - niezależnie od korekcji ekspozycji i ustawień.
    Migawka do wymiany?
    30D, przebieg jakieś 60-70 tysięcy.

Ostatnio edytowane przez comatus ; 20-07-2012 o 10:36

Witam,
    Mam podobny problem z Sigmą 100-300/4.5-6.7 UC. W nowym 5d3 pojawia się Err01 - brudne styki. Ale to nie jest kwestia styków bo ten obiektyw działa i długo działał ze starym D60 i jeszcze analogowym Elan II E. Błąd nie zdarza się zawsze i jest ciekawa prawidłowość - występuje tylko jeśli jest jasny kadr, np. wyceluję w niebo. Jak jest blok i tylko kawałek tego nieba czyli kadr ciemniejszy to ładnie robi zdjęcie. Błąd występuje w momencie naciśnięcia migawki do końca. Naciśnięcie do połowy działa OK czyli AF ostrzy i podaje parametry ekspozycji. Podejrzewam że to może być też kwestia rechipowania Sigmy. Jaki serwis w Warszawie polecilibyście?

--- Dodano kolejny post ---

Jeszcze się pobawiłem i widzę, że robi zdjęcia tylko na otwartej przesłonie - 4.5. Przymknięcie do 5 lub wyżej daje błąd. Czyli chyba się zmieniło sterowanie przesłoną i już się nie rozumieją aparat z obiektywem.
    Ostatnio edytowane przez piotr99 ; 26-07-2012 o 19:33

Witam wszystkich, mam bardzo dziwny problem. Kilka miesięcy temu wysłałem 5d na żytnią. Co się okazało? Stwierdzili 225 tysięcy zdjęć, mirror box do wymiany, ubytki w śrubach i że ktoś ingerował. No dobrze, ale zgarnęli 300zł (!) za kalibrację AF bez niczego. Nawet śrubek nie uzupełnili :/ Zrobiłem może 300-500 zdjęć i zaczął pojawiać się Error 99. Próbowałem resetować, wyciągać baterię na długi czas i nic, dalej to samo. Dzisiaj odpalam go z ciekawości i jak się okazuje gdy kieruję obiektyw aparatu w górę lub pod ukosem aparat robi dobrze zdjęcia. Gdy już ustawię go niżej lustro przed matrycą zostaje w górze, siatka przed matrycą nie cofa się i zostaje tak przez kilka sekund. Nie ma na karcie zdjęć, czasami się coś zapisuje, ale aparat nie umie tego otworzyć. Gdy ustawię aparat na dłuższe czasy to migawka się otwiera prawidłowo.

Czy wie ktoś, co może mu dolega? Czy to może być wina źle poskładanego aparatu?
    pozdrawiam i dziękuję za każdą wskazówkę.

Ja właśnie naprawiam error 99 "naprawa mirror box" - 370 zł C40d
    Kupiłem używkę tydzień temu, sprawdzałem kilka dni. Zepsuł się na drugi dzień po zapłacie. Rozpłakałem się.

Wczoraj odebrałem swojego Tamiego 28-75mm f2.8 z serwisu Fototronik. Wyświetlał mi się komunikat err01. Problemy z ustawianiem ogniskowej i przysłony. Pierwszą diagnozą były zabrudzone styki. Potem przerodziło się to w konieczność wymiany taśmy. Ściągnięcie taśmy zajęło ok.2miesięcy i kolejny tydzień samej naprawy. Na razie działa prawidłowo, ostrzy w porządku, soczewki są czyste i oby tak zostało jak najdłużej. Cenowo wyszło 250zł (na taką kwotę była wyceniona naprawa w kosztorysie), gwarancja półroczna. Jedyny zgrzyt to te długaśne czekanie i przez to trochę tracenie cierpliwości z mojej strony.

Coś już napisał

Witam! Jestem posiadaczem 40D. Wyskakuje błąd err99 , ale tylko w przypadku opisanym poniżej. Mianowicie robię zdjęcia normalnie , następnie wyłączam aparat. Potem włączam ,pierwsza fotka i err99. Wyjmuję akumulator , włączam i już jest w porządku. I tak w kółko. Przebieg aparatu ok.17tys. Wersja oprogramowania 1.1.1. Co może być nie tak ? Może wgrać od nowa oprogramowanie ? Obiektyw i baterię wykluczyłem (było sprawdzane na kilku zestawach).

Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc.
    C20d + BG-E2 + T17-50 2.8 + C50 1.8 + S8 + Nissin Di622

Coś już napisał Awatar happytommy

Prawdopodobnie padła migawka, odsyłasz na Żytnią, czakasz parę dni i gotowe Do 100 000 cykli wymiana jest gratis, nie ma więc czym się przejmować.

Coś już napisał

A nie jest tak że gdyby była padnięta migawka aparat ten błąd wywalałby cały czas ? Robię zdjęcia bez żadnych problemów, wyłączam body , następnie włączam , jedna fotka i pach ! err99!

Na tą darmową wymianę migawki bym nie liczył. Brak dowodu zakupu.

Coś już napisał Awatar happytommy

Cytat Zamieszczone przez zeflik Zobacz posta
    A nie jest tak że gdyby była padnięta migawka aparat ten błąd wywalałby cały czas ? Robię zdjęcia bez żadnych problemów, wyłączam body , następnie włączam , jedna fotka i pach ! err99!

Na tą darmową wymianę migawki bym nie liczył. Brak dowodu zakupu.
    bez dowodu zakupu też wymienią gratis, liczy się ilość cykli a w przypadku 40d jest to 100 000.
    Ostatnio edytowane przez happytommy ; 31-10-2012 o 16:45

Coś już napisał

happytommy , dziękuję za pomoc.

Tylko czy to na pewno padnięta migawka ? Jak to sprawdzić żeby być pewnym na 100% ?

Strona 78 z 84 PierwszyPierwszy ... 28687677787980 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów