Strona 1 z 84 1231151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 837

Wątek: Error 99 (err99)

  1. #1

    Domyślnie Error 99 (err99)

    Czy pojawil sie wam kiedys w 10d komunikat err99? Mi sie zacal pojawiac po jakichs 8 tysiacach zdjec - ale wystarczylo wylaczyc i wlaczyc aparat i bylo po bolu. A ze pojawial sie raz na okolo 70 zdjec wiec jakos mi nie spieszno bylo do serwisu. Ostatnio jednak zaczelo sie dosc czesto pojawiac i glownie z obiektywami sigmy (nie lubie tej firmy). Czy uwazacie, e to juz oznaka, ze nalezy wymienic migawke? Czy wywalic sigme, co zreszta w niedlugim czasie i tak uczynie na rzecz canona?


    absolut

    [ Dodano: 20-07-2004 ]
    doczytalem ze to moze byc kwestia obiektywow. To w takim razie wywalam badziewiasta sigme i kupuje canona, a coraz czesciej wyskakujacy error tylko przyspieszy moje dzialanie

    [ Dodano: 20-07-2004 ]
    chco z drugiej strony im wiecej czytam tym problem wydaje sie byc bardziej zlozonym

  2. #2
    Coś już napisał
    Dołączył
    May 2004
    Miasto
    Poznań
    Posty
    56

    Domyślnie

    U mnie to samo sie robi ale już doszedłem że to tylko i wyłącznie kwestia obiektywu "TOKINA"
    Canon 10D

  3. #3
    Dopiero zaczyna Awatar radekbo
    Dołączył
    Jul 2004
    Miasto
    Inowrocław
    Posty
    42

    Domyślnie

    U mnie w 300D też sie pokazał err99 zaraz w dzień ZaKuPu. Byłem załamany bo tak samo zepsuła mi się MiNoLtA d7i (której już szczęśliwie nie posiadam) - pokazał się err i miesiąc w serwisie. Ale w canonie była to chyba przeczyna może troszkę przybrudzonych styków. po oczyszczeniu - koszulką styków w obiektywach do dziś - od 27 kwietnia tego roku nigdy nie pojawił się już err99 - i oby to trwało do momentu zakupu przeze mnie 1Ds lub innego z 35 mm matrycą

  4. #4
    Uzależniony Awatar Aszu
    Dołączył
    May 2004
    Miasto
    Bemowo
    Posty
    707

    Domyślnie

    ERR 99 to najlepszy błąd - w rozumieniu CANONA INNY!!!!!
    //mj

  5. #5
    Coś już napisał
    Dołączył
    May 2004
    Miasto
    Poznań
    Posty
    56

    Domyślnie

    Czyli niewytłumaczalny!! Oczywiście najczęściej z winy użytkownika
    Canon 10D

  6. #6
    Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Dołączył
    Jul 2004
    Miasto
    Białystok
    Wiek
    40
    Posty
    8 623

    Domyślnie

    U mnie ten błąd pojawia sie z obiektywem Canona 35-70/3.5-4.5. Po prostu obiektyw jest stary (stary jak system EOS ) i przeslona się przycina. Pomaga restart aparatu i parokrotne domkniecie przesłony na maxa, żeby się rozruszała.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy


    FoFot.pl
    Canon IRC

  7. #7
    zło konieczne Awatar Vitez
    Dołączył
    Jan 2004
    Miasto
    Warszawa
    Posty
    19 804

    Domyślnie

    Znany blad, szczegolnie z niektorymi Sigmami. Dlatego nalezy sprawdzac body i obiektyw przy zakupie przed zaplaceniem.
    Jezeli pojawia sie z Sigma to jest mozliwosc rechipowania (nie dzialaja Sigmy podobno sprzed 2002 roku? nie pamietam).
    Tokina... jak i Vivitare, Cosiny itp - starsze modele znane sa z niekompatybilnosci z nowszymi EOSami (bywa ze i nowsze tez nie dzialaja ).
    Z alternatywnych producentow jedynie Tamron podobno ma nieoficjalna licencje na bagnet EF .

    Brudne styki to rowniez mozliwy powod tego bledu.

  8. #8
    Początki nałogu Awatar santiblue
    Dołączył
    Jul 2004
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    42
    Posty
    322

    Domyślnie

    Z tym rechipowaniem to ostatnio jaja mialem. Kupilem w dobrej cenie Sigme 135-400 APO. Nie mialem ze soba aparatu ( blad ale bylo to na szybko w czasie pracy ) i poprosilem sprzedwace o sprawdzenie bo mieli akurat 300D na sklepie. Powiedzial ze na pewno bedzie dzialac. Wiec uwierzylem. Niestety nie zadzialal. Err99 sie pojawil w domu. No i klapa. Zadzwonilem od razu bo jeszcze mieli otwarte i na drugi dzien oddalem do zchipowania. Po 10 dniach oddzwonili ze bedzie kosztowac 180zl i czy chce. No wiec chcialem. Kolejne kilka dni i ja dzwonie. Juz do odbioru bedzie na wieczor. Wieczorem nie moglem ( piatek - imprezka ) Zadzwonilem przezornie w poniedzialek. ten ostatni zreszta. Niestety Pan powiedzial ze chip ktory zciagneli nie pasuje i musz zciagnac inny duzo drozszy ( 300zl z robocizna). Wiec sie juz wkurzylem i serdecznie podziekowalem. Na szczescie bez problemu oddali pieniazki wiec w sumie stracilem tylko kawalek czasu i troche nerwow. Tak ze z tym chipowaniem to tak nie do konca ok jest. Poza tym jak oddalem pierwszy raz zastanawialem sie caly czas i mialem male wahania czy poskladaja obiektyw jak trzeba i czy bedzie ok, czy nie zapapraja soczewek i czy naprawiajac jedno nie zchrzania czegos innego. W sumie dobrze sie stalo bo jak takie problemy byly to cholera wie ile razy go rozbierali i skladali. Nie lubie czegos takiego.
    A jak ktos chce wiedziec co to za sklep to na PW zaprasza zeby sie nie wpuscil z tym samym obiektywem co ja.
    A i zazekali sie ze obiektyw ma 2 miesiace wiec powinien dzialac z cyfrowka.
    dSLR + coś tam...

  9. #9
    Coś już napisał
    Dołączył
    May 2004
    Miasto
    Poznań
    Posty
    56

    Domyślnie

    U mnie też jest taki sklep , niestety największy w P-niu gdzie ludzie którzy tam pracują znają się na sprzęcie foto jak ja na rodzeniu dzieci :wink:
    Ostatnio poszedłem do nich i się pytam czy mają pierścienie makro , miły pan mnie poinformował że nie ale to nic wypatrzyłem że mają w komisie założyłem do aparatu ale miał kłopoty z ostrzeniem więc się pytam jaka może być przyczyna a ten pan powiedział że w sumie to on nawet nie wie jak działają pierścienie i do czego służą więc się pytam czy mają soczewki +4d na 77mm a pan na to że takiego wymiaru to się wcale nie produkuje Także jak widać z tymi sklepami to trzeba uważać...
    Canon 10D

  10. #10
    zło konieczne Awatar Vitez
    Dołączył
    Jan 2004
    Miasto
    Warszawa
    Posty
    19 804

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez santiblue
    Tak ze z tym chipowaniem to tak nie do konca ok jest.
    Po opisie wnioskuje ze raczej ze sklepem w ktorym kupowales jest cos nie do konca tak (= chcieli od ciebie kase wyciagnac, rechipowanie w seriwsie Sigmy kosztuje podobno ok 65zl niezaleznie od modelu).

    Poza tym jak oddalem pierwszy raz zastanawialem sie caly czas i mialem male wahania czy poskladaja obiektyw jak trzeba i czy bedzie ok, czy nie zapapraja soczewek i czy naprawiajac jedno nie zchrzania czegos innego.
    Do rechipowania nie rozklada sie calego obiektywu a tylko bagnet , wiec bez obawy o soczewki.
    Trzeba bylo przywiezc lub wyslac do serwisu Sigmy... tyle ze razem z wysylka to juz by drozej wyszlo.

Strona 1 z 84 1231151 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •