Witam. err99 to po prostu błąd ogólny task jak pisali już wcześniej koledzy na forum.
U mnie przypadek wyglądał tak. Szkło canonEFS 18-55 czyli standard kierowane w stronę światła dziennego i naciśnięciu migawy wyskakiwał właśnie err99, robiłem restart aparatu i kierowałem go na nie oswietlone obiekty w mieszkaniu, fotka wychodziła normalnie, po odpięciu szkła od korpusu skierowałem sam aparat w stronę światła i ku mojemu zdziwieniu aparat wyzwalał się normalnie. wniosek był jeden, szkło do wymiany. Kupiłem nowe szkiełko i co? JEST SUPER pozdrawaim kolegów pozytywnie zakręconych.
------------------
Canon 20D
Ostatnio edytowane przez Daro8800 ; 24-12-2009 o 08:11 Powód: Canon 20D
Witam. U mnie przy wkładaniu/wyjmowaniu baterii/karty pamięci, zdejmowaniu obiektywu lustro "kłapie" kilka razy przy wyłączonym aparacie. Po włączeniu pojawia się error 99 i ciągłe, samoczynne kłapanie lustra. Problem występuje niezależnie od podpiętego obiektywu, przy włożonej i wyjętej karcie, 3v baterii. Czy to coś z zasilaniem, elektryką? Czasem udaje mi się zrobić kilkadziesiąt zdjęć bez problemu. Czekam na nową baterię więc nie mam mozliwosci sprawdzenia czy to wina baterii. Miał ktoś taki problem? Pytam bo może to nie migawka i mógłbym wtedy spać spokojnie i czekać na baterię.
W moim przypadku robiłem dzisiaj zdjęcia na dworze 10D zrobił zdjęcie o numerze IMG_5000 a już następnego czyli IMG_5001 nie był w stanie wykonać bo wyskoczył błąd Err 99
Znajomy też fotografik stwierdził że padła migawka
czy to jest możliwe???
W swoim 40d też miałem error99, wstawili nową płytę główną i działa.
err99, wymiana płyty głównej po gwarancji na Żytniej 740 pln
ciekawi mnie czy wywnioskujecie to samo co ja z mojego problemu. mogę robić zdjęcia bez problem, dopóki pucha nie będzie idealnie wycelowana w ziemię. zdjęcia czegokolwiek od góry odpadają, bo wyskakuje err99. padła migawka?
W sobotę wyskoczył mi err99 w 40d, we wtorek wieczorem wysłałem do serwisu na Żytnią, dzisiaj otrzymałem odpowiedz że sprzęt jest naprawiony i jutro będzie u mnie. Padła migawka przy 16400 zdjęciach, wymienili za darmo![]()
Jednym słowem szybko i profesjonalniedziękuję
![]()