Strona 39 z 84 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 837

Wątek: Error 99 (err99)

Dopiero zaczyna Awatar slawpl

Domyślnie

W czwartek, czyli po dwoch tygodniach wrocil 40d z wymieniona migawka. To o czym pisalem w tym poscie http://canon-board.info/showthread.php?t=13877&page=37 zostalo nienaprawione, ale w niczym o dziwo nie przeszkadza (?) Czy to tak ma wygladac przy mocowaniu tego lustra czy jak?

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódz

Domyślnie

kupiłem 4 miesiace temu 40D ( cale szczescie iz w Polsce ), jestem na imprezie, robie sobie zdjecia ( przebieg aparatu 13600 zdj. ) spokojnie, zblizam sie do zdjecia mego zycia i !!!! error 99, myslalem ze szlag mnie trafi na miejscu, jak teraz juz wiem, uszkodzona migawka, 40D to jakas bubel, bo coraz wiecej juz slysze ze uszkodzonych migawkach przy małym przebiegu nawet, a moglem wybrac nikona wysylam jutro do serwisu a za tydzien wesele

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawpl Zobacz posta
    W czwartek, czyli po dwoch tygodniach wrocil 40d z wymieniona migawka. To o czym pisalem w tym poscie http://canon-board.info/showthread.php?t=13877&page=37 zostalo nienaprawione, ale w niczym o dziwo nie przeszkadza (?) Czy to tak ma wygladac przy mocowaniu tego lustra czy jak?
    U mnie to miejsce wygląda tak:
    I działa. Więc chyba tak ma być
    .

Domyślnie

dr11, ogromne dzieki za to foto. No czyli tak ma byc

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Spoko To jest element podnoszący lusterko AF. Z tego, co zaobserwowałem tylko jego dolna krawędź prowadnicy (tej, która przesuwa się po widocznym trzpieniu) jest w użyciu. Także tego górnego dzyndzla prowadnicy, do prawidłowej pracy mechanizmu, nawet chyba mogłoby nie być. Miłego użytkowania
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez betinus Zobacz posta
    A jednak chyba da radę, moje 20d było już po gwarancji, wysłałem w czwartek, w serwisie było w piątek, po telefonicznym zapytaniu w środę, aparat był u mnie w piątek :razz::razz::razz: koszt naprawy 670zł brutto, za wysyłkę płaciłem tylko w jedną stronę Pozdrawiam i jak na razie dołączam do grona osób (małego), które na Żytnią nie może narzekać
    Betinus
    Można to wytłumaczyć bardzo prosto - ten kto płaci gotówką ma pierwaszeństwo!!!!!
    Serwisowe sprawy muszą poczekać na procedurkę.

Coś już napisał Awatar rsuhy
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

u mnie wczoraj lampa 2 razy walnęła pełna mocą
    po czym pojawił się err 99
    i zgodnie z instrukcja wyłączyłem i wyjąłem baterie
    i pomogło
    na 40d miałem nałożonego 17-40 i 580 II
    ale w przeciągu 15 minut musiałem robić to z 5 razy bo ciągle wywalało ten error
    np myślałem że to wina temperatury wilgoci czy coś
    bo jak wyszedłem z tego pomieszczenia wszystko się uspokoiło

po paru godzinach znowu lampa(580EXII) walneła pełną para
    spojrzałem na wyświetlacz
    to sama jakby przełączyła się w tryb automatyczny
    i palił się tylko TTL a nie ETTL
    ale wyłączyłem lampę wyjąłem baterie
    i też pomogło
    nie mam pojęcia o co z tym chodzi
    aparat ma tez coś przebiegu około 12 tys.
    migawka czy może coś z lampa i tak wpływa na body??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    U mnie to miejsce wygląda tak:
    I działa. Więc chyba tak ma być

Czyli element na zdjęciu, który na pierwszy rzut oka wygląda na pęknięty jest normalnym elementem który ma taką konstrukcję, czy może jest to faktycznie pęknięcie i początek zużywania się mechanizmu.
    Proszę o wypowiedź bardziej doświadczonych osób.

Moje pytanie powstało z porównania pierwszego zdjęcia z tym zdjęciem.
    .
    Ostatnio edytowane przez ::ART:: ; 06-08-2008 o 08:47

Domyślnie

ART, jesli dwie osoby maja tak samo wygladajace nibypekniecie w 40d to raczej tak powinno byc A jak u Ciebie jest tak samo, to tym bardziej Ja to zdjecie umiescilem, bo myslalem, ze ma to jakis zwiazek z mooja awaria, a sie okazalo, ze to migawka padla. Zerknalem do komory lustra i sie przerazilem, ze tam cos takiego jest, ale tak widocznie wymyslili inzyniery.

Novaline
    Guest

Domyślnie

Witam

Wiem, że problem był parę razy poruszany, ale mnie dopadło coś, na co na razie odpowiedzi kompleksowej znaleźć nie mogłem, a tylko częściowo, fragmentarycznie. Tak więc przedstawiam sytuację:

Mam 40D. Nówka sztuka. Do niego obiektyw 24-105 IS, oczywiście na gwarancji (kupiłem na Czerniakowskiej, używany ale chyba do leżenia w szafie, bo ma zero śladów użytkowania). Sprzęt ponad miesiąc działał bez zarzutu. A tu nagle:

- robiąc fotki na priorytetach przysłony, migawki bądź manualu jak i auto, nie ma problemów z ERR 99.
    - przechodząc na tryby tematyczne (np. portretowy) od razu wywala ERR 99. Głównie po załączeniu lampy.
    - Gdy lampa doświetla zdjęcie, na górze ujęcia, jakieś 5-10% kadru, widać ciemną, praktycznie czarną smugę. Coś jakbym miał założony tulipan, ale oczywiście nie mam. Na najkrótszym i najdłuższym zakresie obiektywu to samo. Masakra. (dla zainteresowanych fotki przykładowe na maila).
    - Gdy wywala mi ERR 99, wyświetla się komunikat o wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu (czego zrobić nie mogę - nawet jak go wyłączam, komunikat nie znika). Pomaga dopiero OTWARCIE drzwiczek do baterii. Nawet nie wyjmowanie, tylko otwarcie.

Błagam o konkretną, merytoryczną pomoc. Za parę dni mam jechać do Hongkongu i nie wiem co zrobię bez aparatu, jeśli będę zmuszony oddać go do naprawy gwarancyjnej.

Pozdrawiam
    Radek
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A jeszcze jedną sytuację opiszę.
    Zdjąłem obiektyw, podnoszę lustro. Po jakimś czasie klikania wywala błąd i lustro nie chce się opuścić. komunikat o ERR 99.
    Z kolei, mogę w tym przypadku wyłączyć aparat, czego nie mogłem, gdy obiektyw był podpięty.

POMOCY!!!!
    Ostatnio edytowane przez Novaline ; 18-08-2008 o 22:46 Powód: Automerged Doublepost

Strona 39 z 84 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów