Pokaż wyniki od 1 do 10 z 837

Wątek: Error 99 (err99)

Mieszany widok

magnum
    Guest

Domyślnie

Witam forumowiczow. U mnie blad Err 99 pojawil sie wczoraj i na wyswietlaczu pisze:
    Err99

Shooting is not possible.
    Turn the power switch to <OFF> and <on> again or re-install the battery.

Postapilem zgodnie z tym co pisalo na wyswietlaczu ale i tak to nie przynioslo pozytywnego rezultatu.

Posiadam Canona D30 przebieg 8tys zdjec. Czym to moze byc spowodowane.

Myslalem ze np jest to wina obiektywu Sigma 24-70 f2,8 ale jednak nie bo ten sam komunikat pojawial sie jak zamocowalem Canon 50 f1,8 i nawet przy Canon 70-200 f2,8. Zmienialem tez rozne karty pamieci i to samo. Zmienialem baterie i tez to samo. Co moggo sie ewentualnie uszkodzic? Czy jest to awaria migawki? Jaki jest koszt wymiany?

Za wszelka odpowiedz z gory dziekuje...

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Unhappy

Mnie to samo ("Err99") spotkało w minioną niedzielę, z tym że moje 20D ma już około 55-60 tyś. klapnięć. Nic nie pomogło, ani wyjmowanie baterii (obu: głównej i podtrzymującej), zmiana baterii na nową, nawet zmiana obiektywu (podpięty był 17-40). Spodziewałem się takiego zdarzenia już od jakiegoś czasu, bo dotarły mnie słuchy o tym, że migawka w 20D jest przewidziana na ok.50tyś., ale i tak było to sporym zaskoczeniem.
    W poniedziałek zaraz zrobiłem wywiad na Żytniej ile może kosztować wymiana migawki, i tak jak to już ktoś na forum napisał, około 550-650zł + koszta wysyłki. Czas wykonania naprawy ponoć tylko 5 dni roboczych I teraz zastanawiam się ile może to kosztować w serwisie w Berlinie, bo chyba łatwiej mi by było pojechać tam niż do Wa-wy, jakoś nie mam zaufania do firm kurierskich, a tym bardziej do Poczty-Polskiej.
    Czy jest na forum ktoś kto ma jakieś info o berlińskim serwisie i jego cenach?

Pozdrawiam
    betinus
    Ostatnio edytowane przez betinus ; 24-06-2008 o 11:57
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Uprawnienia umieszczania postów