O, fajnie że znalazłem ten wątek. Moja lampka wbudowana w 20D się nie otwiera od czasu kąpieli morskiej. Zauważyłem to przypadkiem, gdyż i tak jej nie używam, ale jakos tak łyso. Zastanawiam się czy jakieś robactwo się nie lęgnie, dlatego chciałbym ją otworzyć. Jednak podważana unosi się ledwo na 2 mm i dalej nie chce, nawet po średnim nacisku śrubokrętem
. Z tym że chyba jakaś elektryka nie działa, bo nie słyszę nawet żadnego cykania od kiedy świerszcze w listopadzie przestały to robić
.
Ja w 400D miałem ten sam problem, zauważyłem go po jakimś czasie, bo wcześniej używałem tylko zewnętrznej lampy. Przez jakiś czas, jeżeli chciałem dopalić wbudowaną, pomagałem paznokciem. Jednak po pewnym czasie, otwierania i zamykania chyba wszystko się „ułożyło i dotarło”, bo lampa teraz sama wyskakuje.![]()
-----------------------------------------------------------------------------
[QUOTE=Czolem wszystkim. Mnie rowniez pojawil sie ERR 99 po jakies 2 dniach uzytkownia 400D ze standardowym kitem 18-55. Problem w tym ze aparat sciagalem z USA i nie wiem w zwiazku z tym co z gwarancja. Oczywiscie aparacik kupilem nowy, na amazonie. ERR 99 pojawia sie tylko w trybie auto w momencie wlaczania sie lampy. Lampa nie blyska tylko probuje zastartowac. Po paru sekundach pojawia sie ERR 99 i cala bajka o tym jak zlikwidowac blad. Przeczyscilem styki miedzy obiektywem a body i dziala poki co ale jestem zaniepokojony bo sprzet ma 2 dni! Co bedzie dalej i co z gwarancja?? Gdzie mam to reklamowac?? Pomozcie. A tak przy okazji blad nie pojawia sie z obiektywem Canon 70-300 USM? Bardzo prosze o pomoc, gdzie mam to wyslac w celu naprawy?? Piotrek z Krakowa[/QUOTE]
heheh
to ja mam lepszego zonka ..
mega
error99 ...
aparat na "on" .. i migawka i lustra klepią jak zwariowane .. nic sie nie da zrobić
odłączam obiektyw .. to samo .. wyjmuje kartę to samo ...
nawet jak aparat na off (i baterie w środku).. to w chwili gdy wkładam baterie to ze 2 razy lustrem klepnie .. albo jak podczepiam obiektyw tez 2 razy lustro ... otwieram klapkę od karty tak samo .. wyjmuje kartę tak samo
co to może być ... ??
da sie jakoś zrestartować aparat ... jak wyjmę bateryjkę to coś da ?
Eos system
ale to normalne że nawet przy wyłączonym .. po włożeniu baterii też klepnie ..?
czyli co migawkę wymienią na nową ..?
Eos system
Witam,
po 3 miesiącach właściwie sporadycznego użytkowania mój nowiusi Canon 40D pokazał mi error 99. Zmiany obiektywów nie pomagały, bez obiektywu też nie działał. Skończyło się wymianą migawki na Żytniej...
To przykre, że wydaje się sporą kasę na sprzęt, a on całkiem szybko jedzie do serwisu. Chyba, że to ja mam pecha.
Pozdr.
Witam!!!
Orientuje sie ktoś co znaczy taki komunikat, po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu znowu to samo.