Witam. Mam następujący problem z podłączeniem żarówek błyskowych (VS-68W –prawdopodobnie to te same co JH6800) do 10D. Chciałbym poznać waszą ewentualną diagnozę zanim przejdę do bardziej drastycznych rozwiązań.
Podłączając wyżej wymienioną żarówkę błyskowa poprzez kabel synchro do gniazda PC aparat (kabel w zestawie) po wciśnięciu spustu wyświetla kod błędu err 99. W instrukcji napisane zostało na stronie 106 iż „duże lampy błyskowe mogą mieć kabel wyzwalania o innej polaryzacji niż gniazdo PC Eos 10 D nie będzie wyzwalał takich lamp, chyba że przerobisz kabel synchronizacji … „(10D ma na bolcu plus) i nie są to duże lampy błyskowe. Czy to może oznaczać ze jak przetnę kabel zamienię przewody i wtedy to zadziała? Czy po prostu rozwalone mam gniazdo PC.
Mogę wyzwalać je poprzez foto cele ale wszystko wskazuje na to że błysk spóźnia się i na zdjęciach nie widać różnicy z lampami czy bez (ciemno) Czy miał ktoś z tym podobny problem? Czytałem na forum ze problem istniał w 300D z tego typu lampami ale w 10D?
Z kostką nie próbowałem jeszcze. Proszę o jakieś sugestie czego może to być wina.
![]()