Ja z 20D mialem tylko raz err99 - ponad pol roku temu, z Tamronem. Wyjecie baterii wystarczylo, pozniej czyszczenie sprzetu zapewne pomoglo.
Ja z 20D mialem tylko raz err99 - ponad pol roku temu, z Tamronem. Wyjecie baterii wystarczylo, pozniej czyszczenie sprzetu zapewne pomoglo.
Witajcie.
Dwie rzeczy co do tego obiektywu:
1) W moim 10d, gdy go podepne wyskakuje ERR99 ... Gdy podepne do analoga to odpala, mierzy światło i ustawia ostrość, ale gdy nacisne 'do końca' migawka bardzo dziwnie się zachowuje, tak jakby czas naświetlania był ze 3s (w dodatku wywala, ze bateria pusta - a jest pełna). Wygląda na to, że coś jest uszkodzone w środku, przysłona ?
Da się to jakoś naprawić ?
2) Ile taka sigma może teraz kosztować (sprawna i uszkodzona) ??
Tutaj cztery zdjęcia tego obiektywu:
Help![]()
norma
serwis
chyba 170 zł koszt przesofcenia
albo przyslona się nie zamyka - to tez serwis![]()
Zamieszczone przez Driver
Gorzej, jak i to i to :-)
Ok, dzięki za info![]()
Ok, już wiem napewno, że zacina się przysłona ...
Gdzie takie coś można naprawić (okolice Krakowa) i jaka by była tego cena ?![]()
http://www.sigma-foto.pl/?q=node/36Zamieszczone przez westu
Wczoraj po raz drugi zdarzylo mi sie ze podczas focenia (lecace labedzie) z wlaczonym ISem w mode 2 klikalem zdjecia niejako seryjne lecz z ostrzeniem na kazda kolejna klatke i w pewnym momencie (po ok 7 fotkach) klik - tak jakby lustro sie podnioslo ale juz nie opuscilo i na wyswietlaczu Err. Wylaczylem aparat i wlaczylem, pstryk i znow jakby polowa kliku. No to wypialem szklo i podpialem ponownie i dopiero zadzialal. W poprzednim przypadku bylo identycznie. Bateria oczywiscie pelna.
Nie mialem wczesniej takiego problemu i nie wiem czy to szklo czy body (moze CF)?
Co o tym sadzicie?
EOS 5Dkm3; EOS 50E; Canon 17-40L f4; Canon 100-400L; Canon 50/1,8; Canon 28-80 f3,5-5,6 IV; Carl Zeiss Jenna - Sonnar 135 f3,5 MC; Polar Hoya HMC i kilka roznych UV;
Przeczyść styki. Może to jest przyczyna.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
swieca zlocistym kolorkiem wiec nie wiem czy to przyczyna :/
EOS 5Dkm3; EOS 50E; Canon 17-40L f4; Canon 100-400L; Canon 50/1,8; Canon 28-80 f3,5-5,6 IV; Carl Zeiss Jenna - Sonnar 135 f3,5 MC; Polar Hoya HMC i kilka roznych UV;
styki raczej nie bo jesli by to byly styki to wtedy na wyswietlaczy przyslone mialbys 0.0 lub err 99, jesli lustro ci sie zatrzymuje w polowie (cos jak MLU) to niestety chyba to aparat.. moze sproboj wgrac nowszy firmwear... lub jesli masz najnowszy to wgrac go jeszcze raz