Witam,

Cytat Zamieszczone przez skorpios Zobacz posta
to moj pierwszy post, wiec prosze o wyrozumialosc, jesli bedzie w nieodpowiednim miejscu lub beda pytania o rzeczy juz wytlumaczone Kupilem Canona 1000D, dzis przyszedl, okazuje sie, ze po kazdym wylaczeniu aparatu musze wyjmowac baterie, zeby ponownie go uruchomic, poza tym pstrykalem foty bez obiektywu (stary SIGMA DL ZOOM 35-80mm 1:4-5.6 wyjety z kliszowego Canona 1000F) i aparat zawiesza sie na trybie M, tylko i wylacznie, lustro zostaje u gory, dioda pali sie na czerwono, aparat nie reaguje. Update'owalem (dziwne slowo spolszczone :P) firmaware z 1.0.3 na 1.0.7.
Przepraszam bardzo, ale jak niewiele z tego zrozumiałem, to jak mam pomóc... Napisz dokładnie, co nie działa i w jakim trybie, oraz jakie próby wykonałeś. Na razie, o ile dobrze zrozumiałem, to:
- zresetowałeś ustawienia aparatu do ustawień fabrycznych i nic nie pomogło
- sprawdziłeś, czy nie jest ustawiony czas "Bulb" w trybie M
- wgrałeś nowy firmware, aparat nie pokazał błędu (wgrało się dobrze) i dalej to samo
- po zresetowaniu, ustawiłeś body na "zielony kwadracik", aparat zrobił jedno zdjęcie i się zawiesił (czy tak ??)
- przełączenie na inny tryb pracy (Av, Tv) nie pomaga, dalej się zawiesza
- na ekranie wyświetlany jest prawidłowy czas i przysłona (np. f5.6, czas 1/100), a mimo to po naciśnięciu migawki lustro się podnosi i już nie opada, dioda świeci się na czerwono i żaden przycisk nie działa - pomaga tylko wyłączenie i wyjęcie baterii
- po odpięciu obiektywu od body jest to samo, dalej się zawiesza
- również ustawienie w trybie M parametrów f5.6 oraz czasu 1/100 nie pomaga, dalej to samo
- ew. mogę wrzucić filmik nakręcony komórką jak to wygląda (jeśli trzeba)

Czy tak tak wygląda, czy nie - napisz dokładnie, to będziemy mogli pomóc...

Pozdrawiam, Alex