Czy ktoś może wie jaki jest obecnie koszt wymiany migawki w xxD (40D)?
Czy ktoś może wie jaki jest obecnie koszt wymiany migawki w xxD (40D)?
Czy ktoś się orientuje czy nadal istnieje gwarancja producenta na migawkę? Bo zamierzam wysłać sprzęt na Żytnią, ale z tego co czytałam na forach to czasami wymieniają za free, a czasami nie. Aparat jest po gwarancji, także jeszcze gorsza klapa :/
Ja mam pytanie z innej beczki. Czy zawsze wymiana migawki oznacza zresetowanie licznika? Czy może ktoś z was spotkał się z wymianą bez resetu licznika?
Mam problem z moim Canonem 20D, niedawno kupiłem do niego SIGMĘ APO DG 70-300, zrobiłem w tym zestawie już robiłem zdjęcia. A tu nagle aparat przy zrobieniu zdjęcia zaczął otwierać i zamykać lustro bez przerwy, jednocześnie wyskakuje ERR99 na górnym wyświetlaczu. Aparacik ma już trochę przebiegu (około 60k) więc martwię się, że to może być migawka. Dodam że z kartą czy bez, obiektywem czy bez, ciągle pstryka. Miał może już ktoś tak lub wie co to za problem proszę o podpowiedzi.
Dzięki, za szybką reakcję. Fakt jeśli mam płacić 400zł za naprawę to lepiej kupić body nowe. Jeszcze przejadę się do serwisu żeby upewnić się czy na 100% jest to migawka, bo może tylko spust migawki.
Wlacz tryb auto /zielony/ zaloz obiektyw z wlaczona opcja AF i z zalozonym dekielkiem. Jezeli to wina spustu migawki, to zacznie sie proba ustawienia ostrosci i podniesienie kukulki.
Mozesz tez wylaczyc aparat, delikatnie recznie podniesc lustra i sprawdzic, czy nic nie blokuje lamelek migawki.
No to wlasnie przeprowadziles skutecznie eksperyment, czy masz zaciety przycisk spustu - wynik: nie jest zaciety
Jakby byl zaciety, to aparat probowalby ustawic ostrosc, a nie klapal caly czas lustrem
Jak na moj gust, zachowuje sie tak, jakby jedna z lamelek sie zaciela i nie wrocila na swoje pierwotne polozenie.