Strona 66 z 80 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 837

Wątek: Error 99 (err99)

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mam dopiero 20 tysięcy na liczniku, 400D używany w lokalnej reporterce. Wychodziło mi, że migawka kończyła swój żywot. Objawy były następujące:
    * trakcie robienia zdjęcia zamiast normalnego klepnięcia słyszałem wytłumione
    * w wizjerze delikatnie przyciemniał się widoczny obraz
    * na "monitorku" pojawiał się error99
    * objawy niezależnie od podpiętego obiektywu
    * bywało, że mogłem zrobić czasem kilkanaście zdjęć bez problemu, innym razem musiałem i z 10x próbować, bo za każdy razem był error99.

RafalTK w innym wątku napisał, że miał to samo i wyrok serwisu był następujący: "migawka i mechanizm podnoszenia lustra do wymiany".

Wysłałem body na Żytnią, odpisali, że wszystko jest OK, wad nie znaleziono. Dostarczyłem jeden z obiektywów (17-85) - opisali, że do wymiany jest mechanizm przysłony. Ale:

- u mnie występowało to na wszystkich obiektywach
    - 50 i 70-200 po podpięciu do Canona 10D działają bez zarzutu (17-85 nie miałem jak podpiąć z wiadomych względów).

Może być tak, że obiektyw z uszkodzoną przysłoną będzie działał bez problemu z jednym body, a z drugim nie? Czy wszystkie w jednym momencie mogły ulec uszkodzeniu?
    400D | 17-85/4-5.6 IS USM | 50/1.8 | 70-200/4 L IS USM | 580EXII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

No i Err99 wrócił.
    Udało mi się go ponownie odblokować podobną metodą prób jak poprzednio. Jednak ciekawe jest to że błąd wystąpił tak jak poprzednio przy ustawieniu szybkich zdjęć seryjnych. Od tego czasu robię na zdjęciach pojedynczych, zrobiłem już pewnie z 300 zdjęć i nic się nie dzieje. Czy w takim razie pchać się w zabawę z Żytnią czy focić aż całkiem go szlag trafi?
    canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dopadło i mnie...
    2 dni do ślubu znajomych, naładowałem aku, wkładam, klap i error99
    wyrok żytniej:
    - silnik migawki
    - silnik lustra
    - mechanizm mirrorboxa

koszt 490pln
    trzy zoomy na krzyż

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mavtm Zobacz posta
    No i Err99 wrócił.
    Czy w takim razie pchać się w zabawę z Żytnią czy focić aż całkiem go szlag trafi?
    Na 99% masz padnięty mechanizm napędu lustra i migawki (złożony z kilku elementów). Na żytniej to naprawiają, usługa kosztuje 160 zł. Jak go zajeździsz trzeba będzie wymienić, koszt masz podany jeden post wyżej.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Na 99% masz padnięty mechanizm napędu lustra i migawki (złożony z kilku elementów). Na żytniej to naprawiają, usługa kosztuje 160 zł. Jak go zajeździsz trzeba będzie wymienić, koszt masz podany jeden post wyżej.
    Dzięki MacGyver

Takie pieniądze jeszcze można dołożyć do 30-tki. Wysłać trzeba jednak.
    Z tego co wiem to ekspertyza i wycena naprawy jest chyba bezpłatna i dopiero wtedy klient się decyduje czy naprawia.
    W zeszłym tygodniu zrobiłem około 1200 zdjęć i ani razu err99 nie wyskoczył. No ale to wszystko na pojedynczych.
    Odezwę się po przejściach z Żytnią jak i co.
    canon 33-BP300; 30D; 60D; 24-105/4L IS, 85/1.8, 50/1,8II,; 580EX II, sigma EF-500 DG Super, eos/m42+kilka szkieł; Compu Trekker AW; trzęsący się statyw

Dopiero zaczyna Awatar Quise
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Hmm ja już się przyzwyczaiłem do err99 w EOS 350D + kit 18-55mm.
    Były już przemyślenia czy to wina baterii, karty obiektywu czy może body, ale jak wywala ten error nawet gdy robi się zdjęcia bez obiektywu to coś musi być nie tak z body pewnie, w sumie wywala błędem co 10 zdjęć, wyłączenie i włączenie pomaga ale na zbyt krótko by móc się tym cieszyć.

Domyślnie

Witam posiadam 450d i tez mi wywalało Error 99 Jak się okazało po wymianie przycisku migawki spustu pan w serwisie pomylił śrubki od obudowy Dokładnie chodzi o te u góry body tam gdzie mocuje się pasek. Były za długie i robiły jakieś spięcia czy coś i wywalało error 99 Po wymianie "śrubek" wszystko śmiga jak wcześniej Może jak ktoś grzebał w środku body niech sprawdzi czy odpowiednio wszystko poskręcał

Domyślnie

witam.

mam problem.
    sasiadka ostatnio podrzucial mi aparat zeby zdiagnozowac co mu sie dzieje. wyskakuje er99.

aparat eos 400d
    obiektyw: canon 55-200 4.5-5.6

po podpieciu tego obiektywu do 50d wyskakuje er01.
    co moge zrobic zeby to normalnei dzialalo.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Prawdopodobnie wina obiektywu.
    Przeczyść na nim styki i zobacz co się dzieje.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Domyślnie

przeczyscilem spirytusem styki i nic to nie dalo...

Strona 66 z 80 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów