Witam, mnie też przydarzył się błąd error99 w Canonie 30d około 1,5 m-ca temu. Aparat pochodzi z drugiej ręki (mojego byłego szefa) i mogę na oko określić przebieg migawki nie więcej niż 15tyś (wynik i tak zawyżony - może i dwukrotnie). Problem pojawił się przy wymianach obiektywów. Po ponownym włączeniu nie można było zrobić zdjęcia, jakby przycisk wyzwalacza nie wyzwalał migawki. Wyjęcie baterii skutkowało zawsze, wyłączenie niekoniecznie ponieważ aparat po wyłączeniu nie chciał się wyłączyć.
Zdarzało się to w miarę rzadko...
Następnie po zrobieniu któregoś z kolei zdjęcia wyskakuje error99 z tym, że u mnie następuje zapis zrobionego zdjęcia. Włączenie / wyłączenie zwykle nie skutkuje - aparat nie wyłącza się, wyjęcie baterii, nieraz czynność trzeba powtórzyć 2,3 krotnie.
Aparat oddałem do serwisu O.K. w Gdańsku - niestety przeleżał jakiś czas bez skutku. Panowie nie mogli dojść do przyczyny błędu. Odebrałem dziś aparat i robi zdjęcia z tym, że w określonych warunkach tj. przy czasie migawki pow. 250s blokuje się błędem, to samo zdjęcia seryjne. Będę używał jako zamiennego body do 40d, którego nabyłem. Czytając Wasze opinie i problemy wcale nie stałem się spokojniejszy o dalsze losy obu Canonów.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dokładnie ten sam problem. Opisałem go dalej - przytoczę "Witam, mnie też przydarzył się błąd error99 w Canonie 30d około 1,5 m-ca temu. Aparat pochodzi z drugiej ręki (mojego byłego szefa) i mogę na oko określić przebieg migawki nie więcej niż 15tyś (wynik i tak zawyżony - może i dwukrotnie). Problem pojawił się przy wymianach obiektywów. Po ponownym włączeniu nie można było zrobić zdjęcia, jakby przycisk wyzwalacza nie wyzwalał migawki. Wyjęcie baterii skutkowało zawsze, wyłączenie niekoniecznie ponieważ aparat po wyłączeniu nie chciał się wyłączyć.
Zdarzało się to w miarę rzadko...
Następnie po zrobieniu któregoś z kolei zdjęcia wyskakuje error99 z tym, że u mnie następuje zapis zrobionego zdjęcia. Włączenie / wyłączenie zwykle nie skutkuje - aparat nie wyłącza się, wyjęcie baterii, nieraz czynność trzeba powtórzyć 2,3 krotnie.
Aparat oddałem do serwisu O.K. w Gdańsku - niestety przeleżał jakiś czas bez skutku. Panowie nie mogli dojść do przyczyny błędu. Odebrałem dziś aparat i robi zdjęcia z tym, że w określonych warunkach tj. przy czasie migawki pow. 250s blokuje się błędem, to samo zdjęcia seryjne. Będę używał jako zamiennego body do 40d, którego nabyłem. Czytając Wasze opinie i problemy wcale nie stałem się spokojniejszy o dalsze losy obu Canonów."