Strona 48 z 84 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 837

Wątek: Error 99 (err99)

dobragrafika
    Guest

Domyślnie Canon 30d i error 99

Witam, mnie też przydarzył się błąd error99 w Canonie 30d około 1,5 m-ca temu. Aparat pochodzi z drugiej ręki (mojego byłego szefa) i mogę na oko określić przebieg migawki nie więcej niż 15tyś (wynik i tak zawyżony - może i dwukrotnie). Problem pojawił się przy wymianach obiektywów. Po ponownym włączeniu nie można było zrobić zdjęcia, jakby przycisk wyzwalacza nie wyzwalał migawki. Wyjęcie baterii skutkowało zawsze, wyłączenie niekoniecznie ponieważ aparat po wyłączeniu nie chciał się wyłączyć.
    Zdarzało się to w miarę rzadko...
    Następnie po zrobieniu któregoś z kolei zdjęcia wyskakuje error99 z tym, że u mnie następuje zapis zrobionego zdjęcia. Włączenie / wyłączenie zwykle nie skutkuje - aparat nie wyłącza się, wyjęcie baterii, nieraz czynność trzeba powtórzyć 2,3 krotnie.
    Aparat oddałem do serwisu O.K. w Gdańsku - niestety przeleżał jakiś czas bez skutku. Panowie nie mogli dojść do przyczyny błędu. Odebrałem dziś aparat i robi zdjęcia z tym, że w określonych warunkach tj. przy czasie migawki pow. 250s blokuje się błędem, to samo zdjęcia seryjne. Będę używał jako zamiennego body do 40d, którego nabyłem. Czytając Wasze opinie i problemy wcale nie stałem się spokojniejszy o dalsze losy obu Canonów.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dokładnie ten sam problem. Opisałem go dalej - przytoczę "Witam, mnie też przydarzył się błąd error99 w Canonie 30d około 1,5 m-ca temu. Aparat pochodzi z drugiej ręki (mojego byłego szefa) i mogę na oko określić przebieg migawki nie więcej niż 15tyś (wynik i tak zawyżony - może i dwukrotnie). Problem pojawił się przy wymianach obiektywów. Po ponownym włączeniu nie można było zrobić zdjęcia, jakby przycisk wyzwalacza nie wyzwalał migawki. Wyjęcie baterii skutkowało zawsze, wyłączenie niekoniecznie ponieważ aparat po wyłączeniu nie chciał się wyłączyć.
    Zdarzało się to w miarę rzadko...
    Następnie po zrobieniu któregoś z kolei zdjęcia wyskakuje error99 z tym, że u mnie następuje zapis zrobionego zdjęcia. Włączenie / wyłączenie zwykle nie skutkuje - aparat nie wyłącza się, wyjęcie baterii, nieraz czynność trzeba powtórzyć 2,3 krotnie.
    Aparat oddałem do serwisu O.K. w Gdańsku - niestety przeleżał jakiś czas bez skutku. Panowie nie mogli dojść do przyczyny błędu. Odebrałem dziś aparat i robi zdjęcia z tym, że w określonych warunkach tj. przy czasie migawki pow. 250s blokuje się błędem, to samo zdjęcia seryjne. Będę używał jako zamiennego body do 40d, którego nabyłem. Czytając Wasze opinie i problemy wcale nie stałem się spokojniejszy o dalsze losy obu Canonów."
    Ostatnio edytowane przez dobragrafika ; 17-11-2008 o 23:10 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódz

Domyślnie

mi pojawil sie error 99 w 40D, okazalo sie ze padła migawka, wyslalem do serwisu na gwarancji wymienili mi w ciagu dwoch tygodni
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    migawka padła mi przy okolo 120 tys zdjec
    Ostatnio edytowane przez Przemek_D ; 20-11-2008 o 12:59 Powód: Automerged Doublepost

Studio4rent
    Guest

Domyślnie

miałem err99 w 30D.
    padła migawka po ok. 20tyś przebiegu.
    wymiana na gwarancji, 2 tyg bez korpusu

Miasto
    Warszawa, Powiśle

Domyślnie err99 canon 1000d

Jako że to mój pierwszy post to Witam wszystkich
    Posiadam 1000d od 2 tyg. ok.700 klapnięć i err99 .
    Aparat czasem wykonuje zdjęcie ale cz-b albo czarno-niebieskie, nie mam pojęcia o co biega
    pzdr
    Ostatnio edytowane przez robertuzw ; 21-11-2008 o 21:19

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódz

Domyślnie

klania sie serwis

Miasto
    Warszawa, Powiśle

Domyślnie

No ja się domyślam że serwis będzie konieczny,ale czemu tak szybko i o co w ogóle chodzi? Bo tak patrząc po tym wątku to sypie się tego sprzętu strasznie dużo.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie wiem czy akurat mamy tutaj reprezentatywną grupę użytkowników żeby móc wyciągać sensowne wnioski o awaryjności bądź nie sprzętu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

smyhu
    Guest

Domyślnie

nowy Canon 40D, stan migawki: ok 2000 strzałów, Error 99. Niemal wszyscy poprzednicy piszą o padniętej migawce, mimo że ten rodzaj błędu może wskazywać milion innych problemów. To dosyć ciekawe że werdykt fachowców z Żytniej jest zazwyczaj taki sam: wymiana migawki.

W moim przypadku w trybie Live View można nadal wykonywać zdjęcia, także seryjne, pod warunkiem ustawienia jednego z trybów cichych. Migawka śmiga aż miło. Niestety w każdym innym przypadku pojawia się monit o błędzie.
    Sądzę że problem może stanowić nie tyle migawka, co mechanizm lustra ew. szwankuje komunikacja, styki na płycie głównej lub inny element stricte elektroniczny (o czym mogłoby świadczyć wyświetlanie się komunikatu dokładnie po każdej n-tej liczbie zrobionych zdjeć).

ehh ten Canon, psuje się jak każdy inny a ludzie wciąż go kochają i wydają nań grubą kasę

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Mojej corci pokazuje sie ten blad err99 w canonie 400d po przypieciu ob. C. 17-85 IS, podejrzewam zepsucie sie mechanizmu przeslony w obiektywie, bo na pelnym otworze, aparat funkcjonuje. Czy moze ktos z Was spotkal sie z takim przypadkiem?

mixol
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich serdecznie
    13 listopada zakupiłem 50-tkę, niestety 14 pojawił się sławny w tym temacie err99 :/
    Sprzęt trafił do serwisu, wrócił do mnie... uwaga... czwartego dnia Wymieniono migawkę.
    Mam nadzieję, że teraz będzie ok, oby sprawował się jak moja stara 400.

Strona 48 z 84 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów