Strona 41 z 80 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 837

Wątek: Error 99 (err99)

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bazyl3 Zobacz posta
    Kolejny szczęśliwiec z Err99 350D + kit od 450D czyli 18-55 IS.
    Aktualizacja - Wczoraj przysiadłem nad tym problemem i zdiagnozowałem (albo i nie) co następuje: krótka ogniskowa -> ok, im dłuższa tym częściej err99, a na 55mm na 5 strzałów / 5 błędów. Dodatkowo przy "długiej" wariuje AF i nie może wyostrzyć, szczególnie przy słabym świetle Obiektyw do reklamacji?

Domyślnie

Aktualizacja - Wczoraj przysiadłem nad tym problemem i zdiagnozowałem (albo i nie) co następuje: krótka ogniskowa -> ok, im dłuższa tym częściej err99, a na 55mm na 5 strzałów / 5 błędów. Dodatkowo przy "długiej" wariuje AF i nie może wyostrzyć, szczególnie przy słabym świetle Obiektyw do reklamacji?

Witam ponownie to samo przechodziłem- NOWY OBIEKTYW I ERROR (mokry rok)
    Jak zaczynają się większe przysłony to jest większe prawdopodobieństwo, że przysłona musi wykonać większy ruch to powoduje częstsze zatarcie i zablokowanie przysłony. Sprubój powciskać tak ze 100 razy przycisk w korpusie przy obiektywie (lewa strona pod przyciskiem blokady obiektywu) a problem na jakiś czas ustanie- trochę się rozrusza.
    Co do ostrości to zacięta przysłona utrudia złapanie ostrości (za ciemno)
    Jak masz Gwarancję to się nie zastanawiaj wyślij do SERWISU -(najwyżej zapłacisz za odsyłkę)
    Spróbuj inny obiektyw (pożycz) wtedy się upewnisz, że to nie KORPUS
    Ostatnio edytowane przez andy965 ; 26-09-2008 o 10:37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andy965 Zobacz posta
    Jak masz Gwarancję to się nie zastanawiaj wyślij do SERWISU -(najwyżej zapłacisz za odsyłkę)
    Spróbuj inny obiektyw (pożycz) wtedy się upewnisz, że to nie KORPUS
    Ale jak znam życie, to serwis na bank powie, że wporzo i każe zapłacić za kuriera (w obie strony 1/4 wartości szkła). Ale cóż, trzeba spróbować. Najpierw jednak odwiedzę sklep foto w większym mieście z prośbą o potestowanie na innych obiektywach

Domyślnie

ja miałem podobnie z 400 D.
    Error 99 - wina była po stronie obiektywu KITowego.
    Panowie z FotoIt mi takowy wcisnęli.

Domyślnie

Ja mialem err99 na tamronie 70-300 tylko ze zachowywal sie roznie dla roznych ognislowych:
    70-190 - error praktycznie nigdy nie wystepowal
    190-300 - na f5,6 czyli pelnej dziurze dziala ok, ale juz jakiekolwiek przymkniecie powoduje blad. Wniosek z tego taki ze przy wiekszych ogniskowych przycina sie przyslona.
    Problem widac rowniez po przycisnieciu podgladu GO, przy wyzszych ogniskowych przyslona wydaje tylko odglos ale nie reaguje przymknieciem.

Domyślnie err 99, o co chodzi?

Dwa dni temu kupiłem sobie nowego eosa 40D , po przyjściu do domu chciałem sie trochę pobawić. Wszystko było ok do trzech zdjęć, później tak jak gdyby sie przycięła migawka i wyświetlił sie komunikat Err 99. Czytałem o tym na forum ale niewiele tego, była mowa ze może obiektywy stare albo ze sigmy maja czasem problemy , w sumie to nie bardzo rozumie w czym naprawdę tkwi problem. Czy to jakas wada aparatu ,czy ja mam poprostu pecha??
    Poza tym, powtarza sie to z każdym moim obiektywem wkurza mnie to okropnie!! jak ktoś wie co to jest to proszę o ratunek

Zablokowany

Domyślnie

...w instrukcji na koncu powinienes miec podstawowe przypadki awarii opisane wiec spr...

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Ja mam 400d i ten sam kłopot z Sigma 28-200. W pewnym momencie przysłona stanęła na 9, AF w ogóle przestał działać i też pojawiał sie błąd 99 (ale zdjęcia były jednak na karcie). W moim przypadku była to wina szkła, ale z tego co wiem może to być również wina karty pamięci, aparat nie chce sie z takową dogadać. Sprobuj sformatować kartę, albo jak masz możliwość to pożycz od kogoś inną i wtedy zobacz czy wszystko biega jak należy.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    Ja mam 400d i ten sam kłopot z Sigma 28-200. W pewnym momencie przysłona stanęła na 9, AF w ogóle przestał działać i też pojawiał sie błąd 99 (ale zdjęcia były jednak na karcie). W moim przypadku była to wina szkła,
    Ponieważ err99, o którym pisałem w poprzednich postach występował tylko przy 55mm, nie zostawiałem szkła w serwisie (minimum 2 tyg.), bo jesień ładna i trzeba uwieczniać. Wczoraj jednak przy próbie wykonania zdjęcia przy niższej ogniskowej, ekran ściemniał i tak już zostało. Bez errora, ale też bez możliwości zwolnienia migawki. Po odkręceniu obiektywu i spojrzeniu przezeń, widać małą dziurkę, listki są ściśnięte. Miał już ktoś tak?

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Ponieważ err99, o którym pisałem w poprzednich postach występował tylko przy 55mm, nie zostawiałem szkła w serwisie (minimum 2 tyg.), bo jesień ładna i trzeba uwieczniać. Wczoraj jednak przy próbie wykonania zdjęcia przy niższej ogniskowej, ekran ściemniał i tak już zostało. Bez errora, ale też bez możliwości zwolnienia migawki. Po odkręceniu obiektywu i spojrzeniu przezeń, widać małą dziurkę, listki są ściśnięte. Miał już ktoś tak?
    właśnie tak samo było w mojej sigmie. ciemny obraz i kaplica. AF zwariował. Byłem w jednym "serwisie" to mi powiedzieli ze to wina paska napędu przysłony, ze spadł czy coś takiego i ze tylko w warszawie mogą pomóc...
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Strona 41 z 80 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów