Strona 3 z 84 PierwszyPierwszy 123451353 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 837

Wątek: Error 99 (err99)

  1. #21
    Początki nałogu
    Dołączył
    Jan 2005
    Miasto
    Ostrów Wlkp.
    Wiek
    44
    Posty
    420

    Domyślnie

    ja mam podobny problem ze starą sigmą i tu dziwna obserwacja - jeśli mam świerzo naładowane baterie err99 wyskakuje tylko gdy próbuję przymknąć przysłonę a im bardziej baterie rozładowane tym problem częściej występuje już przy włączeniu

  2. #22
    Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Dołączył
    Sep 2005
    Miasto
    Wrocław
    Posty
    3 267

    Domyślnie

    Mam pewne obserwacje z racji rozbierania obiektywu i licznych eksperymentów. Err99 przy przymykaniu przesłony oznacza według mnie awarię silnika krokowego przesłony, wyłącznika krańcowego przesłony (sygnalizuje pełne otwarcie) lub przerwa na tasiemce doprowadzającej sterowanie do slinika przesłony. Lub generalne niedokładne gadanie body z lensem, co w Sigmie niestety jest możliwe z racji na reverse engineering.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

  3. #23
    Początki nałogu
    Dołączył
    Jan 2005
    Miasto
    Ostrów Wlkp.
    Wiek
    44
    Posty
    420

    Domyślnie

    w sigmie to podobno problem chipa jaki jest w obiektywie i trzeba go wymienić jeśli chce sie używać z cyfrowymi eosami - ta sigma którą mam z analogową 300 działa poprawnie - więc wykluczam uszkodzenie samego obiektywu

  4. #24
    Dopiero zaczyna Awatar Ciepły
    Dołączył
    Apr 2004
    Miasto
    Warszawa
    Wiek
    47
    Posty
    48

    Domyślnie

    Mam Eosa 10D i u mnie taka przypadłość występowała tylko i wyłącznie z obiektywem Tamrona 75-300mm. Raz na jakiś czas wyskakiwał error 99 zupełnie przypadkowo bez jakiejś powtarzalności, bez względu na naładowanie baterii, czyszczenie styków nic nie pomogło, poprostu ten egzęplarz tak miał i dało się z tym żyć. Czasami dawało się zrobić 200 zdjęć, a czasami co 5 wyskakiwał error. Z pozostałymi obiektywami w tym z Sigmą 170-500mm nie było najmniejszego problemu. Wcześniej z EOSem 30 nie było żadnych problemów. Wystarczyło wyłączyć i włączyć aparat i wszystko wracało do normy. Odkąd sprzedałem ten obiektyw problem zniknął.
    Pozdrawiam

  5. #25
    macieq
    Guest

    Domyślnie

    Dzis pierwszy raz na 20D wyswietlil mi sie Error 99.
    Uzywam od poczatku obiektywu Sigma 18-125.
    Pomoglo wyjecie baterii, po ponownym wlozeniu wszystko wrocilo do normy.

    Czytajac wczesniejsze posty, wnioskuje ze to wina obiketywu, czy mam racje?

  6. #26

    Domyślnie

    Wczoraj założyłem obiektyw kuzyna do mojej 350 , sigme 28-105 2,8-4 i zaraz wyskoczył terror 99 , wyłączyłem aparat ponownie wsadziłem moją sigme 18-125 i wszystko było OK. a w domu sprawdziłem na stronie Sigmy żeby właśnie nie używać tej 28-105 z cyframi z powodu terroru … pozdrowiam

  7. #27
    Bywalec
    Dołączył
    Sep 2005
    Wiek
    57
    Posty
    103

    Domyślnie

    Gdzieś czytałem o podobnie objawiającym się problemie z niektórymi obiektywami TOKINA. Wg autora, mogło to się wiązać ze zbyt ciasno spasowaną przysłoną. Rozwiązaniem (podobno skutecznym) było:
    - ustawić (tryb Av) małą przysłonę (np. f=22)
    - ok. 100 razy nacisnąć przycisk podglądu głębi ostrości

  8. #28
    Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Dołączył
    Apr 2005
    Miasto
    Kielce
    Wiek
    54
    Posty
    1 574

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Szani
    Wczoraj założyłem obiektyw kuzyna do mojej 350 , sigme 28-105 2,8-4 i zaraz wyskoczył terror 99 , wyłączyłem aparat ponownie wsadziłem moją sigme 18-125 i wszystko było OK. a w domu sprawdziłem na stronie Sigmy żeby właśnie nie używać tej 28-105 z cyframi z powodu terroru … pozdrowiam
    Chyba raczej error 99 :grin: podobne problemy występują z niektórymi obiektywami Sigmy, szczególnie tymi starszymi.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

  9. #29
    synoptyk
    Guest

    Domyślnie

    mam to samo z Tamronem 24-135 najpierw przez 1,5 roku było cacy, potem error 99 czasami, a teraz nawet nie muszę włączać aparatu, wystarczy podpiąć obiektyw i słyszę zgrzyt który świadczy o błędzie - nie ma szansy zrobić zdjęcie (przy okazji może ktoś coś wie o serwisie Tamrona bo z obiektywy byłem zadowolony)

  10. #30
    Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Dołączył
    Sep 2005
    Miasto
    Wrocław
    Posty
    3 267

    Domyślnie

    Słychać zgrzyt? Stawiam na uszkodzony silnik krokowy przesłony / wyłącznik krańcowy przesłony / tasiemka silnika krokowego przesłony.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 3 z 84 PierwszyPierwszy 123451353 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •