J/w - styki lub stary typ szkła. Ja miałem takie ceregiele w 350 d w stareńkiej sigmie - zoomie. Co kilkanaście/dziesiąt strzałów wyskakiwał ER i musiałem wyłączyć i ponownie włączyć. U ciebie to oczywiście nie występuje, bo masz kita -więc styki.
J/w - styki lub stary typ szkła. Ja miałem takie ceregiele w 350 d w stareńkiej sigmie - zoomie. Co kilkanaście/dziesiąt strzałów wyskakiwał ER i musiałem wyłączyć i ponownie włączyć. U ciebie to oczywiście nie występuje, bo masz kita -więc styki.
Obiektyw zakupiony razem z aparatem jako zestaw wiec... ma 5 miesiecyZa tydzien, dwa przesiadam sie na Tamron 17-50 i zobaczymy co wtedy sie bedzie dzialo. Styki czyscilem, zarowno w body jak i w obiektywie, efekt - ciagle err 99 sie pojawial. Zobaczymy co bedzie z Tamim.
Pozdro
Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta![]()
ERR99 moze rowniez oznaczac styki.... zasilania albo karty pamieci. Sprawdz gniazdo karty pamieci czy ktorys bolec ci sie nie wygial. Sprobuj zmienic karte pamieci. Sprawdz/przeczysc styki w gniezdzie baterii, sprobuj na innej baterii.
O widzisz... o zasilaniu nie pomyslalemMoze ten grip Delty powoduje ten blad...
Tak generalne biorac, to blad nie jest uciazliwy, bo w momencie pojawienia sie wystarczy zrobic szybkie Off-On i dalej robi sie zdjecia. Nie ma zawiechy na dluzszy czas. Martwilem sie jedynie ze to moze migawka juz lekko "kleka" ze zuzycia![]()
Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta![]()
Ja mialem non stop przy SIgmie 28-80 jak tylko chcialem zmieniac manualnie. na zielonym dzialalo ok. Okazalo sie ze obiektyw byl z serii nieprzystosowanych do pracy z cyfrowka. Sprzedalem i kupilem ten sam obiektyw ale z nowszym numerem. Chodzilo bez problemu. Ale mnie zdarzalo sie tez dostac na wyswietlaczu tak dziwne znaki, czas 1/999 albo przyslona 88 albo czulosc 000.. albo wszystko naraz. Nawet reset ni pomagal. odczekanie 20 minut poprawialo prace.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
sprawdz czy dzieje ci sie to przy różnych przysłonach?? ja miałem ten błąd czasami w 50/1,8 ale tylko przy f 2.2 (sprawdzałem na drugim body i to samo ) Żytnia i za kilka dni przysłali i po kłopocie..![]()
Bede sie musial przyjrzec odkladniej okolicznosciom w jakich pojawia sie ten blad. W weekend pstrykalem zdjecia na studniowce i o dziwo... ponad 300 fotek i ani razu nie bylo bledu. Dziekuje wszystkim za rady.
Pozdrawiam
Jeśli bład wystepuje regularnie tylko przy przymkniętej przesłonie w obiektywie, który nie ma z definicji kłopotów (jakieś stare sigmy itp) to oznacza to uszkodzenie napędu przesłony. Możliwe, że tak banalne jak wypsnięcie się tasiemki z przewodami do silnika krokowego przesłony ze złącza na PCB czy paproch na styku krańcowym, ale może to być poważniejsze uszkodzenie przesłony.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
No to mam nadzieje ze to tylko uszkodzenie przeslony w obiektywie. Wlasnie odstawilem na polke mojego kita, bo zakupilem Tamrona 17-50 i teraz bede obserwowal co sie dzieje.
Oj, chyba wina obiektywu. Co do czyszczenia styków: przetrzyj je czystą kartką papieru, bez żadnych środków chemicznych. To sie przeważnie najlepiej sprawdza.
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser