Ja miałem błedy tylko gdy obiektyw był źle zapięty. Używałem moje 300d z kartami wiekszości producentów (Pretec, Sandisk, Kingstone i jakieś tam tanie karty) i nie zauważyłem błedów. Err99 wyskakiwał mi tylko przy źle założonym obiektywie. Wg. instrukcji ten kod błędu może być wygenerowany przez tysiąc innych rzeczy więc trudno przesądzić czego to jest wina. Podepnij inny obiektyw, włóż inną karte i sprawdź. Ew. wyślij do serwisu na diagnoze, chociaż nie wiem czy oni coś stwierdzą. Zauważyłem natomiast że z Pretec'iem już mi się z 3 razy zawiesił aparat i pomogło tylko wyjęcie akumulatora...
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
No widzisz snow a u mnie z Pretec-iem 1GB x80 300D nie ma i nigdy nie miał problemówCo ciekawe, kumpel kupił sobie do 350D Sandiska ultra II i ten przez 20 minut w mojej puszcze zawiesił aparat 3 razy
U niego...działa idealnie
Moim zdaniem nie ma reguły. Dziwne, ale prawdziwe.
Ps. Moj podczas zabawy UltraII miał podpiętego kita.
Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego+Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
Moje wypociny
ja mam karte kingstone yo może faktycznie ten obiektyw chociaż nowy przeczyściłem styki - zobaczymy
ale foty da sie robic bo ten err 99 wyskakuje tylko przy pierwszym zdjęciu jaby karta była niegotowa
tylko nie rozumiem co znaczy nie gotowa... nie podgrzana do działania? a tak serio, ja mam często err 99 na obiektywie kitowym od 300D - wina: przysłona czasem zacina się, ale po rozruszaniu działa potem dobrze. Inna rzecz że tylko działa dobrze w pewnym zakresie ogniskowej, od ok 30-55, na szerokim wogóle, podejrzewam więc uszkodzoną taśmę. Tylko u mnie to inna trochę rzecz, bo kitowy ma już 2,5 roku i był wykorzystywany bardzo intensywnie (ok 140 tyś zdjęć, na łączną ilość 180 tyś jakie zrobiłem 300D - bez wymiany migawki i lustra... i to jest ciekawe, ile to wytrzyma jeszcze?)
z Sigmą to samo albo i gorzej czy to możę byc zepsuta migawka ? Wydaje mi sie zę wtedy nie robiłby wcale zdjęć a dzisiaj jak robiłam nim zdjęcia to na 50 zacioł sie dwa razy