Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: No dobra jak się pozbyć tych syfów???

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    te twoje badziewia, to mi przypominają raczej grzyba niż brud...
    To chyba pieczarki!
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vinyl_pl
    Robia juz pedzelki po 50 - 200$ (w zaleznosci od wielkosci matrycy) do zbierania syfu, moze Ty tez sprobuj pedzelkiem (naturalny wlos), opowiesz (pokazesz) nam jak bylo....

A torbe trzepiesz od czasu do czasu? Torbe foto...rzecz jasna.
    namierzyłem już sklep we Francji i Holandii - swabsy 55Euro kurczaki pieczone...

trzepać torbę? wiesz, ja chyba na wyjazd w kraje bardziej zakurzone to sobie 18-200 kupię i bagnet dodatkowo silikonem uszczelnię jezeli w normalnych warunkach tak sie syfi...

[ Dodano: 20 Listopad 2004 ]
    Cytat Zamieszczone przez Tequil
    ORZESZ to juz lekkie przegiecie!
    BTW Ja moja D60 tke uzywalem 2 lata i zadnych syfow na obrazie nie bylo!!!!!!!!!!!!!!!!!!! co prawda w terenie nie zmienialem obiektywu. Fotek zrobilem nim ponad 40.000 Po 3 miesiecznym uzytkowaniu 10D mialem jeden syfek na obrazie Wyczyscilem swabem nasaczonym płynek Eclipse i jest czysciutko...
    ja szkła zmieniam czasami co 5 minut więc u mnie dziala to troszku inaczej, nie będe zmieniał jak sobie 18-200 kupię...ale i tak na makro czasami trzeba będzie sie przerzucać...

Cytat Zamieszczone przez synoptyk
    To zdjęcie jest szokujące. Mam aparat już 1,5 roku i w zasadzie wcale nie zwracam uwagi gdzie i ile razy zmieniam obiektyw. Do tej pory kilka rzay przedmuchałem matryce dmuchawą i odpukać żadnych plam.
    Ale może dlatego że nosze w plecaku i nie muszę trzepać torby.
    Swoją drogą przyznać Nobla forum dla tej wypowiedzi.l
    taa to trzepanie mnie rozłożyło na łopatki,

wiesz, robiąc kitem czy tele nie jest jeszcze tak źle, ale jak wczoraj makro założyłem i f22-25 ustawiłem, to się normalnie załamałem, wszystkie zdjęcia do ****

Cytat Zamieszczone przez JaW
    Poziom niekompatybilności Tytusa z 300D wzrasta... aż strach pomyślec, co bedzie nastepne

traktujecie te swoje aparaty jak Maryśka cnotę to nie dziwne, że wyglądają, jakby spod igły wyszły

jeżeli przy naprawde normalnym użytkowaniu matryca tak się syfi to ja dziekuję bardzo,

latem lecę na Borneo i tam dopiero w kość dostanie, wilgoć, wysokość, pył, piach i słona woda, jak przeżyje, to zostanie, jak nie to nawet nie będę go wiózł z powrotem...w Singapurze kupię sobie coś innego, tanio tam podobno jest

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To już zacznij sobie wybierać nowy aparat ;-)

A fakt tam bardzo tanio jest ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Spontan
    To już zacznij sobie wybierać nowy aparat ;-)

A fakt tam bardzo tanio jest ;-)
    takie warunki to jest dopiero mój żywioł,jak padnie tzn, że cyfra to nie dla mnie, miałem EOSa 100, dziesięć lat bez czyszczenia chodził jak AK47, bez jednego zacięcia...echhh to był aparat...

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To kup 1v na pewno przetrzyma ;-)

Domyślnie

mkII

[ Dodano: 20-11-2004 ]
    A tak powaznie to wszystko zalezy od Twojego podejscia. Moze po prostu wyobraz sobie ze Twoj aparat ma "cnote Maryski", ktora w minimalnym stopniu nalezy szanowac, nie trzeba ale nalezy. Jezeli to zlewasz to nie skarz sie na sprzet. To nie jego wina ze mu sypiesz piasek do 'gardla'. Jak juz wypedzelkujesz matryce daj znac, bardzom ciekaw rezultatow.
    Skłodowski - Fotografie
    Chamonix Digital Fotografie - Francuskie Zakopane
    Masz 10 minut?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Spontan
    To kup 1v na pewno przetrzyma ;-)
    zastanawiałem się nad tym, a co w momencie zmiany szkieł? matrycę będzie wtedy jak w każdym innym dzieliła tylko migawka...

mkII

[ Dodano: 20-11-2004 ]
    A tak powaznie to wszystko zalezy od Twojego podejscia. Moze po prostu wyobraz sobie ze Twoj aparat ma "cnote Maryski", ktora w minimalnym stopniu nalezy szanowac, nie trzeba ale nalezy. Jezeli to zlewasz to nie skarz sie na sprzet. To nie jego wina ze mu sypiesz piasek do 'gardla'. Jak juz wypedzelkujesz matryce daj znac, bardzom ciekaw rezultatow.
    oczywiście, że o pewne rzeczy trzeba dbać, ale po pierwsze nie można dbać o nie jak teść o samochód, który wytacza z garażu tylko od kwietnia do października w niedziele do kościoła,

aparat ma służyć w pewnych granicach w każdych warunkach, to, że lubię jeździć po świecie nie znaczy, że musze kupić canona serii 1. Wiele osób to robi i nie ma najmniejszego zamiaru kupowac takiego sprzętu, producenci mimo wszystko powinni to przewidywać, aparat może myś ograniczony technicznie, ale ma wytrzymywać warunki, jakie wcale nie sa znowu aż tak niecodzienne...

Domyślnie

Mysle ze nawet jak kupisz 10-300/2,8 L USM Hiper No Change Lens System, to i tak bedziesz mial problem z babochami na matrycy. Spojrz co sie dzieje wokol Ciebie jak odpinasz szklo? Ja rozgladam sie nerwowo, czy aby przypadkiem ktos mi nie chce napluc do Digi Puszki. Trzeba byc czujnym, jak piszesz "w pewnych granicach w kazdych warunkach".
    Anyway:
    To Twoja Wina
    Skłodowski - Fotografie
    Masz 10 minut?

Domyślnie

Mysle ze nawet jak kupisz 10-300/2,8 L USM Hiper No Change Lens System, to i tak bedziesz mial problem z babochami na matrycy. Spojrz co sie dzieje wokol Ciebie jak odpinasz szklo? Ja rozgladam sie nerwowo, czy aby przypadkiem ktos mi nie chce napluc do Digi Puszki. Trzeba byc czujnym, jak piszesz "w pewnych granicach w kazdych warunkach".
    Anyway:
    To Twoja Wina
    problem polega na tym, że:
    1. zawsze uważam
    2. nie zmieniałem jeszcze szkła w trudnych warunkach...i az boję sie o tym pomyslec....

Domyślnie

LUZ jezeli moze Cie to pocieszyc popatrz na zadowolonego uzytkownika 70D ktory pisal:
    (przedruk z watku o mydle 300D)
    "A jeśli chodzi o Nikona - robiłem w Zakopcu w ubiegły week fotki i na jakieś 250 zdjęć wszystkie są ostre jak brzytwa !"

No niby ostre i wogole taki obiektyw 750mm! Ale widac ze kolega rowniez ma problem z brudna martryca....

http://www.icpnet.pl/~jakub_c/zakopane/750mm.jpg

po lewej stronie mega baboch

zeby nie bylo ze sie czepiam na szerokim tez widac:

http://www.icpnet.pl/~jakub_c/zakopane/zak1.jpg

sniegu do Nikona napadalo?
    Skłodowski - Fotografie
    Masz 10 minut?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów