Pokaż wyniki od 1 do 10 z 84

Wątek: Filtry UV - potrzebne czy nie?

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna Awatar ser
    Miasto
    Tokio, Japonia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82
    no ale o co chodzi ?? jako protector ??
    Marumi DHG lens protector
    nie.. nakrecasz filtr na obiektyw i krecisz jego przednia czescia, az do uzyskania odpowiedniego efektu ktory widzisz w wizjerze..
    Czyli nie mozna podlaczac do istniejacego filtra, czy nie powinno sie?
    najlepsze sa pod katem 90 stopni do padania promieni slonecznych.. ponizej napisalem Ci czemu..

gdy slonce znajdzie sie blisko kadru, wystepuje tzw. bald polaryzacni a wyglada to tak, ze czesc nieba best bardzo niebieska a obszar blizej slonca jest o wiele jasniejszy.. wyglada to niespecjalnie - w takich warunkach lepiej nie uzywac polara albo bawic sie w PS-ie .. i dlatego najlepiej jest miec slonca pod katem 90 stopni..
    Hmmm, to jak napisalem bedzie trudne do wykonania... no chyba ze bede antykopernikiem (i rusze slonce )
    zdecydowanie kołowy.. ja mam marumi DHG i jestem b. zadowolony..
    Hmm, niestety nie jestem w stanie kupic kolowego DHG (akurat w sklepie w ktorym mam zamiar kupic nie ma takiego - a myslalem ze w Japonii jest wszystko co zwiazane z fotografowaniem) - sa Water Proof C-PL, albo MC C-PL, DHG jest ale nie kolowy.
    EDIT: Pomylilem sie, jednak jest ten DHG o ktorym pisalem jest jednak kolowy.

winietowanie nie zalezy od aparatu ale uzytego obiektywu.. w tych szerokokatnych najlepiej stosowac filtry typu "slim" - sa wezsze i zwykle nie powoduja winiety.. w spacerzoomach raczej nie ma tego problemu..
    Z podpisu 24-105 A co do aparatu. jako ze mam 350 to mam APS, czyli jestem mniej podatny na winietowanie wystepujace na obrzezach (w kazdym razie tak mi sie wydaje)
    i o jakim protectorze piszesz ?? UV ??
    Nie protector - protector
    Jak ktos zna japonski to http://www.marumi-filter.co.jp/digital/digital.htm
    Ostatnio edytowane przez ser ; 25-08-2006 o 09:52

Z powazaniem
    Ser

40D + 350D+grip + EF 16-35 F2.8L + EF 24-105 F4L IS USM + EF 70-200 F4L IS USM + EF 75-300 F4-5.6 III USM + 580EX + Buffalo DirectStation Pocket + 3xLens Protector Marumi + PLC Marumi

Uprawnienia umieszczania postów