Pokaż wyniki od 61 do 70 z 84

Wątek: Filtry UV - potrzebne czy nie?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ser
    UV odpada (ale protector zostaje, jednak wole miec cos, co moze uratowac obiektyw)
    no ale o co chodzi ?? jako protector ??

Polar, z tego co napisaliscie, polar pomaga w gorach (i nie tylko). Jako ze dotychczas nie mialem do czynienia z filtrami. Czy uzytkowanie polara jest trudne?
    nie.. nakrecasz filtr na obiektyw i krecisz jego przednia czescia, az do uzyskania odpowiedniego efektu ktory widzisz w wizjerze..

Czytalem o tym, ze najlepsze wyniki sa gdy slonce jest z tylu...
    najlepsze sa pod katem 90 stopni do padania promieni slonecznych.. ponizej napisalem Ci czemu..

jako ze gor nie przeniose, ani nie bedzie mozliwosci szybkiego przesuniecia sie o kilkanascie-dziesiat kilometrow, to czy w najmniej sprzyjajacych warunkach polar tez cos daje, czy tez tylko przeszkadzac (slyszalem cos o nierownomiernosci koloru nieba, ale czy jest to takie tragiczne?)?
    gdy slonce znajdzie sie blisko kadru, wystepuje tzw. bald polaryzacni a wyglada to tak, ze czesc nieba best bardzo niebieska a obszar blizej slonca jest o wiele jasniejszy.. wyglada to niespecjalnie - w takich warunkach lepiej nie uzywac polara albo bawic sie w PS-ie .. i dlatego najlepiej jest miec slonca pod katem 90 stopni..

Jaki polar? Kolowy? zwykly? Jesli juz bede trzymal sie Marumi to ktory?
    zdecydowanie kołowy.. ja mam marumi DHG i jestem b. zadowolony..

PS. Jeszcze jedno pytanie, czy bede mogl nakrecic na protectora polara? Jako ze mam 350 to nie powinno (chyba?) byc problemu z winietowaniem...
    winietowanie nie zalezy od aparatu ale uzytego obiektywu.. w tych szerokokatnych najlepiej stosowac filtry typu "slim" - sa wezsze i zwykle nie powoduja winiety.. w spacerzoomach raczej nie ma tego problemu..

i o jakim protectorze piszesz ?? UV ??

pozdr.
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 25-08-2006 o 08:46

Uprawnienia umieszczania postów