FakungioZamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Jeśli nie oglądasz obiektywu przed kupnem, to Vitez ma do sprzedania, prawie nówkę.![]()
FakungioZamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Jeśli nie oglądasz obiektywu przed kupnem, to Vitez ma do sprzedania, prawie nówkę.![]()
Nie wiem jak wy, ale ja widzę różnicę.Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Znam to - tylko ze tutaj jest on przymocowany do superszerokiego szkla 20mm. I jest to wycinek raczej z brzegu.Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Soczewka jest wypukla lapie pod duzym katem obraz, a co za tym idzie obraz z brzegow przechodzi przez filtr pod duzym katem, co bardzo zle wplywa na jego jakosc. Akurat ktos do przykladu wzial najbardziej ekstrymalny przypadek.
Z jakas 50mm nie byloby juz tak zle :-)
Natomiast w szklach tele gdzie obraz lapany jest prostopadle nie ma to wplywu na jakosc, rowniez ze wzgledu na przesuniety punkt min. ostrosci duzo dalej od aparatu. Nawet niektore super tele maja szybki przed przednimi soczewkami (chyba wszystkie od 300mm) - po pierwsze sam obiektyw jest drogi po drugie sama przednia soczewka jest wykonana najczesciej ze szkla ED i jest bardzo droga .
Ja też i teraz zastanawiam się czy czasem nie zdjać UV z EF 100 F/2,8 i przerzucić się na inną ochronę soczewki poprzez np. osłonę przeciwsłoneczną...
Kolejny link:
http://tinyurl.com/hhcen
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 24-08-2006 o 13:05
ja osobiscie uzywam go od czasu do czasu, tam gdzie faktycznie moze sie przydac lub w warunkach gdzie wole porysowac filtr niz obiektyw![]()
a co do pogorszenia jakosci - zrob pare fotek z filtrem i bez i sam ocenisz efekty.. kazde szklo i kazdy filtr jest inny.. i bez wzgledu na to kto i co napisze, pewnie nastepne pokolenia beda mialy dokladnie ten sam problem - uzywac UV czy nie![]()
O pogorszeniu jakości kiedyś pisałem na forum, bo zauważyłem, ale przeważyła nadmierna troska o szkło. Od dzisiaj robię bez filtra, no chyba, że warunki będą ekstremalne![]()
tamrona (moje podstawowe szklo) mam jakies pol roku, troche juz przeszedl i soczewka nie ma zadnej ryski.. moze to kwestia szczescia a moze faktycznie szkła nie sa takie delikatne
tak czy siak - zycze tego samego![]()