Możesz wrzucić te zdjęcia, porównamy ?Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Możesz wrzucić te zdjęcia, porównamy ?Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Oj, nie mam ich już... Porównałem i dałem sobie spokój z UV - traktuję go jako ochronę soczewki.
Chętnie też zobaczyłbym zdjęcie kogoś kto twiedzi, że z UV jest lepiej - porównanie z UV i bez.
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 24-08-2006 o 11:28
Przynajmniej 80 % swoich fot robię w górach i nie zauważyłem pozytywnego wpływu filtra UV na zdjęcia. Jesli rzeczywiście dodaje on trochę kontrastu na dalszych planach, za mgiełką, to jest to niezauważalne a i tak, zakładając że zdjęcia robisz w RAW-ach, podbijasz sobie ten kontrast przy wywoływaniu. Podstawowe filtry do focenia w górach to polar i szara połówka, UV możesz sobie z powodzeniem darować.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
chetnie wrzuce takowe zdjecia.. proby balkonowe ktore wlasnie zrobilem nic nie mowia bo z Katowic kawalek do gor 9a 6 pierto to troche za malo ;-) ).. ale od 1 do 10 bede w Tatrach i obiecuje, ze po wyjezdzie wrzuce tu sample "z" i "bez" UV.. pewnie, ze wszystko zalezy od warunkow ale IMO z filtrem zdjecia sa bardziej kontrastowe.. tak czy siak - po powrocie na pewno wrzuce jakis maly tescik 8)
To fajnie - ja będąc w Tatrach Słowackich nie zauważyłem różnicy.
Tak, czy siak, czekamy na zdjęcia
EDYCJA:
"Kilka osob na pl.rec.foto udowodnilo, ze roznic pomiedzy zdjeciami
robionymi bez filtra i z prawdziwym* filtrem UV na wysokosciach do 2000 -
3000 m npm praktycznie nie ma"
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 24-08-2006 o 11:51
z tą ochroną soczewki to czytałem fantastyczny artykuł, w którym było jasno powiedziane, że soczewki nowoczesnych objektywów są tak twarde, że w normalnych nawet trudnych warunkach fotografowania nie ma najmniejszego sensu stosowanie filtrów ochronnych np. UV. Był podany fajny przykład. Nalepcie na objektyw żółtą karteczkę wielkości groszka..i spójrzcie przez objektyw. I tu zdziwienie..karteczka znikła..więc po co się przejmować drobnymi (nawet) ryskami) jeśli pechowo się zrobią, nie mówiąc już o pyłkach. Ja kupiłem czarną Hoyę i leży u mnie na półce. Bezsens tylko bliki powstawały.
Ta poza tym. Czy kiedyś widzieliście ogłoszenie :"sprzedam objektyw z drobną ryską".Nie ma takiego!!!
ehh..malo tu widac bo jak wspomnialem - wysokosc 6-go pietra to nie gory ale wrzuce 2 fotki z balkonu..zdjecia robione w poludnie, ogniskowa 300mm..IMO jest minimalna (moze w innych warunkach wyszlaby wieksza) roznica w odwzorowaniu barw.. bez retuszu naturalnie - fotki tylko zmniejszone + wyostrzenie.. wlasnie sie laduja, zaraz podepne linki..
To źle powiedziano. Idź kiedyś pofotografować żużel i stań przy trasie. Mi to się kiedyś obiektyw zarysował podczas przedzierania się przez krzaki w lesie - podobno takie twarde te soczewki, nie?Zamieszczone przez Fakungio
Hm... to może chropowate soczewki niech robią, przecież żadna różnica :wink:Zamieszczone przez Fakungio
Bo każdy zakłada filtr zazwyczaj - kupiłbyś porysowany obiektyw?Zamieszczone przez Fakungio
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
@Fakungio:
Nie mów, że jakbyś kupował używany obiektyw, to nie oglądałbyś czy nie ma rysek![]()
FakungioZamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Jeśli nie oglądasz obiektywu przed kupnem, to Vitez ma do sprzedania, prawie nówkę.![]()