Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Konwertery - te samy czy jednak inne?

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Konwertery - te samy czy jednak inne?

Witam,

rozglądam się ostatnio za konwerterem X2 (niestety nie Canona, lecz czymś tańszym) i coś mnie troszkę zaciekawiło:

Tamron SP AF 2X Teleconverter

Kenko Teleplus x2 Pro 300

SOLIGOR TELE-CONVERTER x2

mam wrażenie, że to ten sam konwerter z innym napisem :-D Czy aby tak jest naprawdę? Czy różnią się one optycznie a po prostu obudowa jest ta sama?
    Ktoś ma i używa któregoś z tych konwerterów – jak wrażenia?

Naprawdę nikt nie używa tych konwerterów i nic o nich nie wie???
    Ostatnio edytowane przez bigjon ; 24-08-2006 o 21:49
    50D Kit, canon 400 F2.8 L
    http://www.jaroslawwlazly.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak, to wszystko jest to samo, tylko napisy różne. Jeden producent, wielu "konfekcjonerów".
    Używam Kenko, jeszcze nowsze, wersja DG (czarne), i białego Soligora, ale 1.4x. Wrażenia dobre. Ten pierwszy właściwie nie jest używany, ma jeszcze gwarancję i jest na sprzedaż (gdybyś był zainteresowany, to proszę na priva).

Pozdrawiam,

jotes25

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

a co myslicie zeby do tamrona 70-300 1:4,5-5,6 zalozyc manualny telekonwerter (pozbywajac sie wtedy mozliwosci AF).Czy to wogole bedzie dzialac??

Chodzi o to ze niemam zbyt duzo pieniedzy i traktuje to jako polsrodek.Lubie sie zaczaic na zwierzaka w lesie w ladny dzien i niepotrzebuje super predkosci AF.Rzecz w tym ze jestem juz przyzwyczajony do robienia zdjec w takich warunkach na manualu.Martwi mnie jednak fakt czy przy takim telekonwerterze w polaczeniu z moim obiektywem nie zrobi sie na tyle beznadziejna ze nieda sie z tego robic jakich kolwiek zdjec.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

To nie nowość, że jest jeden producent, który branduje swój produkt markami innych. Zabawa polega na tym nie aby produkować a aby sprzedawać, jeśli ktoś ma kanał dystrybucyjny to jest dla producenta cenny.
    Swoją drogą chciałem kupić 1.4 Canona tyle, że to kosztuje sporo a jakie są ceny na podobny konwerter Kenko, Soligor czy Tamrona??
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crater
    a co myslicie zeby do tamrona 70-300 1:4,5-5,6 zalozyc manualny telekonwerter (pozbywajac sie wtedy mozliwosci AF).Czy to wogole bedzie dzialac??
    To juz lepiej wez jakas manualna stalke 300mm (Tair 300/4.5, Orestegor 300/4) i wtedy z telekonwerterem manualnym uzyskasz lepsza jakosc niz z TC manualnego i dosc sredniego zooma AF .

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

cholerka wlasnie sprzedalem starego soligora 300mm na mocownaie FD ;/

Uprawnienia umieszczania postów