Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Cosina 100-400 4.5/6.7 (canon)

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

może faktycznie z cyfrówkami nie jest tak łatwo ale to tylko dla tego że jesteśmy przyzwyczeajeni do pełnej automatyki. jeśli miałeś kiedyś do czynienia z manualem to i tak w porównaniu aparatami z analogowym pomiarem światła (w "luksusowych" wersjach - w obiektywie) nie powinieneś mieć przed sobą muru.
    1. Brak potwierdzenia ostrosci
    To prawda, ale z tym można żyć (sam się dziwię że to nie działa - bo dlaczego by nie?)
    2. W 300D matowka ciemna jak noc - nic nie widac podczas ostrzenia w slabym swietle
    no nie wiem jak w 300D ale na swoją nie marzekam, szkoda tylko że nie można ją wymienić na matówkę z jakimiś ułatwieniami ustawiania ostrości
    [quote]3. Blendny pomiar swiatla (dla kazdego szkla inna korekta)[quote]
    no nie sprawdzałem wszystkich ustawień ale na Av - nie ma problemów
    nie ma także na "sport" ....
    poprostu trzeba prawdzić te programy które zakładają pełną dziurę, bo chyba te które mają w założeniu zastosowanie miejszej przesłony,prześwietlają.
    4. Nie mozna robic zdjec z lampa
    Można, trzeba posprawdzać, na Av i M z zastosowaniem (*)nie widziałem problemu a podgląd fotki to jest właśnie to, co dla mnie jest jedną z zalet cyfry, możesz na miejscu zorentować się co jest nie tak, a nie za kilka godzin...."makro" działa bez niedoświetleń

Generalnie bylem zadowolony tylko z Flektogona 20/2.8, bo ma nieskonczonosc pow. 3m i nie bylo problemow ze zlapaniem ostrosci.
    A ile Ciebie kosztował? bo powinien być fajny

najważniejsze poeksperymentować, w analogach dobieranie parametrów to była sztuka, przy cyfrze bez problemu możesz już na miejscu ocenić co nie działa, a jak masz czas to dokładnie zobaczyć w kompie. Dla mnie to jest wystarczający argument żeby kupić szkło za 10% ceny
    już 10D
    + stary Canon 500N
    trochę innych dodatków i kilka zabytków (Ami66, Kijew 19...)

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat:
    4. Nie mozna robic zdjec z lampa

Dlaczego? Tryb manual działa rewelacyjnie, można też robić (zgaduje tylko) w ETTL i ustawiać przesłonę wg wskazań elektroniki.
    Bo niedoświetla o ok 4-5EV, a to przekracza możliwości korekcji. Spróbuj, a potem napisz jak Ci poszło
    Tego nie zauważyłem. Z Sonnarem i Rubinarem mierzyło mi ok. Niby czemu miałoby być inaczej? Przecież to TTL?
    Proponuję następujacy eksperyment - statyw 1 zdjecie 50/1.8 AF, a drugie 50/1.8 M42. Zdjęcie wychodzą inaczej naświetlone (przynajmniej u mnie)
    Moze to co piszesz Arkan to specyfila lowendowych dslr.
    Nie potrafie na to odpowiedzieć, ale z tego co czytałem na pl.rec.foto te problem lampy błyskowej występuje też w przypadku 10D. Tłumaczył to Arkadiusz Stopa
    "Poza tym, przy wypuszczaniu 10D Canon chwalił się, że wprowadził nowy
    algorytm pomiaru światła lampki, wykorzystujący m. in. inormację o odległości
    przekazywaną przez obiektyw. Mam jeden obiektyw podający odległość (24-85)
    i próbowałem aparat pod tym kątem, i rzeczywiście fotki naświetla trochę
    inaczej. Ciekawe czy nowy 300D też będzie to miał, raczej wątpię, by Canon
    tego nie zaimplementował.

Jest jeszcze jedna sprawa, EOS 10D błędnie mierzy światło lampki
    z obiektywami M42, błąd jest różny i nieprzewidywalny. Przeważnie
    sporo niedoświetla. Możliwe, że 300D będzie tak samo głupiał z tymi
    szkiełkami."

Generalnie mogę tylko powtórzyć to co mówiłem wcześniej - robiłem duzo zdjęć na m42 i zrezygnowałem z tego. Boleję nad tym, bo to doskonała optyka, ale za duzo zachodu.

Arkan

[ Dodano: 03-12-2004 ]
    A ile Ciebie kosztował? bo powinien być fajny
    450 PLN.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Arkan, sprawdze to u siebie moze jutro, ale bardzo mnie to dziwi. Troche cykałem i nic takiego nie widziałem.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tomasz, będę zobowiązany - szczególnie za info jak jest z lampą EZ, bo jak jest z EX to juz wiem Niewykluczone, że będziesz miał inne obserwacje - u mnie m42 w stosunku do EF w trybie Av lekko niedoświetlał. Nie na tyle żeby wyrzucić fotkę do kosza, ale widziałem różnicę.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Tłumaczył to Arkadiusz Stopa
    "Poza tym, przy wypuszczaniu 10D Canon chwalił się, że wprowadził nowy
    algorytm pomiaru światła lampki, wykorzystujący m. in. inormację o odległości
    przekazywaną przez obiektyw.
    Arek sie pomylil i chyba to nawet dalej w tym watku sprostowal. Jedynie E-TTL II wykorzystuje informacje o odleglosci, wiec chodzilo mu o body 20D a nie 10D.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wykorzystuje informacje o odleglosci, wiec chodzilo mu o body 20D a nie 10D.
    Cytowana przeze mnie wypowiedź jest z 13.09.2003r, więc raczej nie dotyczy 20D. Nie wiem czy Arek ma racje, czy nie, wiem natomiast, że u mnie 420EX + M42 + max korekcja = niedoświetlone zdjecie.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co nie zmienia faktu ze 10D nie bierze do pomiaru blysku informacji o odleglosci a tylko 20D ma ta opcje.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Efekty pomiarów:

1. Bez lampy 300d mierzy światło tak samo z Sonarem 135 jak i z Canonem 100-300. Również efekt na zdjęciu jest taki sam.
    2. Wbudowana lampa głupieje i błyska bardzo słabo. Efekt taki, jak opisał Arkan. FEC +2 też nie starcza. Prawdopodobnie myśli, że przesłona jest 0 i nie wie, jak błyskać.
    3. Lampa A-TTL (300EZ) nie działa w trybie automatyki tylko full manual, więc wszystko jest ok. Domykam przesłonę, wale lampą i zdjęcie jest dobrze naświetlone. Tryb M.

Mogę podesłać fotki na potwierdzenie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Efekty pomiarów:
    Dokladnie tak podejrzewalem... ale moglbys jeszcze od kogos jakiegos EXa pozyczyc do pomiarow :P ... z ciekawosci.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    ale moglbys jeszcze od kogos jakiegos EXa pozyczyc do pomiarow :P ... z ciekawosci.
    Chętnie. Kto się zgłasza? Może do sklepu do Czachy się wybiorę

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów