Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Jak okiełznać KIT'a?

Grayou
    Guest

Domyślnie Jak okiełznać KIT'a?

??:
    Miesiąc temu kupiłem 350-tke w zestawie z Kitowym obiektywem. Słyszałem że to szkiełko ma słabą reputację ale nie przypuszczałem że jest naprawde tak słabe. Zaznaczam, że mam opanowe podstawy fotografii i pewne doświadczenie (analogowa lustrzanka i cyfrowy kompakt). Canonem z Kitowcem zrobilem do tej pory naprawde sporą ilość fotek w przeróżnych warunkach oświelteniowych i sytuacyjnych i nie udało mi się uzyskać zadowalających efektów. Nawet w dobrym świetle kit potrafi zrobic straszne mydło. Próbowałem różnych kombinacji czasów, przysłon, trybów pomiaru światła itd.
    Zastanawia mnie czy wine ponosi AF czy tez jakość optyki, a może za dużo napatrzyłem się na zdjecia z lepszych szkieł i mam za duże wymagania?

Aha, robię w jpgach i nie obrabiam w PS, bo jeszcze nie posiadłem takiej umiejętności. pewnie da sie cos jeszcze podkrecic tą drogą.

Pozdr. Grayou.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grayou
    ??:
    Miesiąc temu kupiłem 350-tke w zestawie z Kitowym obiektywem. Słyszałem że to szkiełko ma słabą reputację ale nie przypuszczałem że jest naprawde tak słabe.

Pokaż jakieś słabe zdjęcie to zobaczymy z czym problem.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Pokaż jakieś na f/8 robione
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Grayou
    Guest

Domyślnie

oto przykład:

http://grayou.w.interia.pl/IMG_1356.JPG

Shooting Mode
    Aperture-Priority AE
    Tv( Shutter Speed )
    1/320
    Av( Aperture Value )
    8.0
    ISO Speed
    200
    Focal Length
    55.0mm

pamiętam z testu na optyczne.pl że na długim końcu raczej słabo ostrzy, może dlatego tutaj jest kiepsko. ale robiłem przy różnych ogniskowych i bywa różnie

ogólnie cięzko mi wycisnąć cos naprawde ciekawego z tego szkiełka ale zdaża się. ale większość zdjęc to wygląda jak z mojego poprzedniego Olympusa 720, po prostu bez żylety ;(

Grayou
    Guest

Domyślnie

pomyłka. to zdjęcie jest przy 18mm

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Silesia / Piekary Śl.

Domyślnie

Nie ma tak żle jak na 55mm
    EOS 7D | EF-S 10-22mm | EF 24-70mm f/2.8 L | EF 50mm f/1.4 | EF 70-200mm f/4 L

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Silesia / Piekary Śl.

Domyślnie

aha
    EOS 7D | EF-S 10-22mm | EF 24-70mm f/2.8 L | EF 50mm f/1.4 | EF 70-200mm f/4 L

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Co chccesz - jakość jest dobra - dajesz lekkie wyostrzenie w programie graficznym i voila
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

55 mm mydło. Ale szersze kąty są ok. Mi spokojnie wystarczają, a jeśli chcesz mieć ostre 50 mm, to trzeba niestety zakupić inny obiektyw. Ja niedawno kupiłem sobie 50 mm 1.8 za 370 zł i jestem baaardzo zadowolony. Fotki ostre-bez porównania z kitem. Polecam też tobie taki zakup.
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

IMO jest to normalne zdjecie zrobione kitowcem - ani nie lepsza ani gorsze od innych.. ten typ po prostu tak ma choc jak na szklo (plastik ;-) ) za 200zl to i tak nie jest zle!! wylazlo troche CA, brzegi sa troche mydlane ale mowimy w koncu o kic'ie a nie o jakiejs "elzbiecie"

ja osobiscie wymienilem go na Tamiego 17-35 - wlasnie do mnie jedzie i mam nadziej, ze na nowo polubie szeroki kat

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów