Mam pytanie co do 400D. Bardzo szumi na wyższych czułościach? Mógłby ktoś pokazac kilka zdjęć?
Co to są dla Ciebie wyższe czułości? Może Ty najpierw pokaż swoje zdjęcia. Sampli z 400D jest w sieci mnóstwo. Jesteś pewien, że prawidłowo naświetlasz zdjęcia? Przy niedoświetlaniu szumy stają się większe, bo wyciągając cienie działamy jakbyśmy podbijali ISO. Np. niedoświetlenie o 1EV i wyciągniecie softem jest analogiczne do podbicia ISO z 200 do 400, czy z 400 do 800.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Solti, ale ja nie mam 400D jeszczeWyższe czułości - od 800. Wiem, że jest mnóstwo, ale lubię foty z CB
Dzięki sniper88![]()
Porównywałem 350D do 400D pod kątem szumów. Ustawiając te same parametry
Iso , czas przysłona , zdjęcia z 400D były o 1/3EV mniej naświetlone. Więc plotki o nadczułości matryc w 350D 20D i 30D potwierdzily sie. 350D mniej szumi niz 400D tak jak 30D mniej niz 40D.
Logicznie rzecz biorąc im mniej MP tym mniej szumów, przy tych samych parametrach fizycznych matrycy. BTW szumy w 400D nie są duże jeśli dobrze doświetlimy kadry.