Strona 39 z 58 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 577

Wątek: Nowosc - EOS 400D, nastepca 350D

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomaszQ
    Tylko, czy to oznacza, że Juza ze swoimi sprzętowymi preferencjami jest archetypowym reprezentantem profesjonalnych fotografów przyrody?
    I czy takie preferencje ma przyjąć dział marketingu Canona?
    Panowie, spokojnie. Napisał przecież że kupuje 1D2. Po co? Niewiem (patrząc na zdjęcia z 350D).
    Poza tym Juza jest jeden a Canon zapowiada 45% udział w rynku dSLR w grudniu. I to byłoby tyle nt. Sony vs. Canon.
    Co drugie lustro sprzedawane w grudniu będzie miało biało na czarnym Canon.

Domyślnie

Może nie rozumiem, ale wyobraziłem sobie jak temat wygląda nie z punktu widzenia przeciętnego człeka w Polsce, który ciuła przez kilka/naście miesięcy $1000 i mimo wielkich chęci i bardzo poważnego traktowania fotografii nie jest w stanie uciułać na profesjonalne body w czasie gdy ono nie umrze śmiercią technologiczną, tylko z punktu widzenia światowego koncernu.

Tobie też to polecam.
    Zgadzam sie, ze takie sa polskie warunki. Ale to dalej nie ma nic do podejscia do fotografii - 300'tka mozna zrobic wysmienite zdjecia i nie potrzeba do tego profi body. A jezeli ktos potrzebuje profi, to znaczy, ze na zdjeciach zarabia i jest na takim poziomie, ktory profi body wymaga (co za tym idzie, osiaga odpowiedie zarobki).
    Jeszcze raz powtorze - do _profesjonalnego_ (takze zarobkowego) zajmowanie sie fotografia nie potrzeba body z najwyzszej polki. Wskazany jest ze sredniej, z niskiej tez mozna _rownie_dobrze_ dzialac.
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    Jeszcze raz powtorze - do _profesjonalnego_ (takze zarobkowego) zajmowanie sie fotografia nie potrzeba body z najwyzszej polki. Wskazany jest ze sredniej, z niskiej tez mozna _rownie_dobrze_ dzialac.
    Piszesz nie na temat.

Skoro już weszliśmy w OT to pozwól, że przedstawie własne zdanie na poruszony przez Ciebie temat.
    Uważam, że profesnonalista dobiera sprzęt do zadań, które ma wykonać. Stwierdzenie, że "...ze sredniej, z niskiej tez mozna _rownie_dobrze_ dzialac" jest niedopuszczalnym uproszczeniem. Wyobraź sobie, że masz zrobić zdjęcia z wyścigu F1 z przeznaczeniem na plakaty i masz do dyspozycji 300D.

Oczywićie, że fotki do małego kalendarza z produktami , czy strony www zrobisz świetne.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oczywićie, że fotki do małego kalendarza z produktami , czy strony www zrobisz świetne.
    Sorki, ale mylisz pojęcia: co ma mały kalendarz czy www do 300d? Rozdzielczością to on akurat niewiele się różni od full profi 1d mk2 - natomiast praca autofocusa i liczba fps to insza bajka...
    EOSy

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartosz
    Sorki, ale mylisz pojęcia: co ma mały ...
    Możesz rozszerzyć, bo nie wiem co Twoim zdaniem pomyliłem i co miałeś na myśli.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    Ty chyba nic nie rozumiesz z tego, co Kuchatek napisal. 400D to jak najbardziej aparat dla osob, ktore fotografie traktuja _bardzo_powaznie_. Podobnie jak 350d i 300d. Co ma puszka do podejscia do fotografii?
    IMHO Ty nie rozumiesz zdrowego podejscia do fotografii... No offence.
    Ja tak napisalem? Hmmm... Imho to ja zgadzam sie bardziej z tym pierwszym. To aparat za niska cene i z tego powodu jest taki jaki jest z brakami tu i tam. A ze u nas z tego wynalazku, od ktorego juz gorszego nie ma robi sie pro bo duzo kosztuje, to potem jeki i lamenty.

Z drugiej strony wy tu narzekacie jak to nie ma lcd i ze wspomaganie mogl by miec a pewnie pol dpreview amerykanow cieszy sie ze maja 2.5" a nie 1.8", 10mpix i odsyfiarke... Nie mowiac o AF'ie podwyzszonej precyzji od 2.8 do elek i tamronow. Wszystko kwestia podejscia. Zamiast szukac wad poszukajcie zalet.

Choc jak sie nie ma kasy na sprzet to nie dziwne ze sie szuka wad Ja tam tez nie kupuje 100-400 bo duzy i ciezki

Przestancie tez zrzucac wlasne bledy na sprzet. Jest dokladnie jak pisze kubaman. Wiekszosc nie do konca potrafi sie poslugiwac sprzetem i zamiast sie przyznac do wlasnego bledu lepiej napisac ze to canon jest badziewny. AF do niczego, matryca be, plastik fantastik, kolka braklo czy inne takie... Niestety na wasze neszczescie sa tacy ktorym zdjecia z tych "zlomow" wychodza, wiec to chyba nie kwestia tego "zlomu".
    ...

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z Twojej wypowiedzi wywnioskowałem (może mylnie?), iż sądzisz że 300d w kontekście rozdzielczości nadaje się tylko do fotografii www i małych kalendarzy.
    Napewno słabo nadaje się do robienia sportu (jak F1), ale akurat przy dużych plakatach to wypada podobnie jak inne cyfrówki - czyli słabo.
    EOSy

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

... iż sądzisz że 300d w kontekście rozdzielczości nadaje się tylko do fotografii www i małych kalendarzy.
    Gdybyś wykreślił "tylko" byłoby OK ;-).
    300D nadaje się do bardzo wielu zadań. Sam mam w firmie 2szt. ale do wielu się nie nadaje.

Napewno słabo nadaje się do robienia sportu (jak F1),
    Ano właśnie słabo i to nie tylko ze względu na rozdzielczość.

ale akurat przy dużych plakatach to wypada podobnie jak inne cyfrówki - czyli słabo.
    Kolejne niedopuszczalne uogólnienie.
    Np. 1Ds mkII daje materiał, który w rękach dobrego grafika z powodzeniem wystarcza pod offset w formacie A0, a jeśli się odrobinę pokombinuje z projektem znacznie większy.
    Nie będę wspominał o PhaseOne, Sinarach i innych dupkach cyfrowych.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Z Twojej wypowiedzi wywnioskowałem (może mylnie?), iż sądzisz że 300d w kontekście rozdzielczości nadaje się tylko do fotografii www i małych kalendarzy.
    Napewno słabo nadaje się do robienia sportu (jak F1), ale akurat przy dużych plakatach to wypada podobnie jak inne cyfrówki - czyli słabo.
    Wiesz Bartosz znam pewnego Norwega, który swego czasu plakaty najpierw robił D30, a później 300D. Plakaty uliczne o boku co najmniej metra. Także dało się, bez przesady. Jakość matrycy w 300D/10D jest bardzo dobra.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wiem, że jest dobra bo mam

A co do tych powiększeń A0 to powiem może małą herezję ale różnica pomiędzy 6 a 12 mpix jest niezbyt duża (30% więcej rozdzielczości) i bardzo wątpię czy to będzie niebo a ziemia na tym dużym plakacie.
    1Dsmk2 to już (albo tylko) 60% więcej i pewno róznica będzie widoczna.
    O ściankach cyfrowych nic nie pisałem - to jest forum małego obrazka. Zresztą jak ktoś chce baaaaaaardzo duże powiększenia to weźmie jakikolwiek 12x12 lub 25x25 i zabije jakościa każdą cyfrę i wyjdzie dużo taniej - za pare lat pewno cyfra wejdzie i tam.

pozdrawiam
    Bartek
    EOSy

Strona 39 z 58 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów