Podobno LCD w tym 400D to jakiś lepszy jest - zobaczymyZamieszczone przez VANT
. A co do zatykania bufora to mam podobnie ja Ty.
Podobno LCD w tym 400D to jakiś lepszy jest - zobaczymyZamieszczone przez VANT
. A co do zatykania bufora to mam podobnie ja Ty.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Oj zawsze trzeba ponarzekać...Zamieszczone przez towersivy
Pamiętasz eosa 100 i eosa 500? Kiedyś na forum foto dyskutowaliśmy z kolegami o światełku wspomagania AF. Eos 100 miał czerwone diody a 500-tka białą żarówkę kryptonową. Efekt robienia zdjęć w trudnym świetle: 100 - pełna dyskrecja, 500-co chwilę oświetlenie na miarę boiska piłki nożnej...
I to wtedy była ogromna wada 500-tki. Widać, że amatorskie body. Teraz narzekamy na brak LCD, który zmusza użytkownika do kombinowania z kontrastem LCD lub oświetlaniem/oślepianiem w tudnych warunkach świetlnych. Dodatkowo dochodzi stroboskop dla wspomnianego AF taki jak w 350D i mamy DWIE wkurzające cechy
Ale i tak jestem zachwycony 400D. Wpaniała - wypasiona - lustrzanka. Jeśli jakość obrazu będzie podobna do 350D/20D to będzie suuuper. Wspaniały AF z 30D (w stosunku do lipnego z 350D) rozwiąże mnóstwo problemów z mydłem a może nawet z BF/FF.
Czyszczenie z kurzu filtra/matrycy - słowem naprawdę świetny upgrade 350D!
Jestem bardzo zadowolny z tego nowego body, choć sam nigdy go nie kupię
Codziennie oglądam setki zdjęć i zawsze sprawdzam czym były robione.
Nic nie pobije jakości serii 1D i 5D, nie ma takiego body na rynku
Mnóstwo fotoreporterów robi D70 i D200, D2x i wierzcie mi lub nie, ale jakość zdjęć z tych body to LIPA (oprócz serii D2)i tyle. Wiem, bo powtórze, robię w zdjęciach i przeglądam ich dziennie setki (a jak coś się dzieje w świecie to i tysiące) - oczy bolą.
I niech sobie ludziska kupują bajery i pokrętła.
Dla mnie się liczy jakość zdjęcia: ostrość, kontrast, barwy, dynamika... A tu CANON rządzi
![]()
W tej chwili sony a100 body można kupić za 2800PLN, nikona d80 w przedsprzedaży za 3700PLN... myślę, że 400D wystartuje za 3200PLN i szybko zejdzie poniżej 3000PLN.Zamieszczone przez gonzo44
Tak czy owak musi być prównywalny cenowo z a100 bo to jest główny rywal na rynku. Inaczej będzie kiepsko ze sprzedażą. Marketingowo nie widzę przewagi canona nad sony. Diabeł siedzi w szczegółach a tych nie znają ludzie kupujący sobie pierwszą w życiu dslr. Dla nich sony brzmi równie dobrze jak canon (a może i lepiej).
no tu dosc mocno przesadziles. to cos czego "nie ma na rynku" nazywa sie wielki format. Toyo, Linhoff, Horseman, ... bez drastycznego skoku technologicznego DSLR w formacie do 35mm tu nie podskoczy.Zamieszczone przez ErnestPierwszy
ostrosc moze tak. ale kontrasty i barwy to ja jednak tradycyjnie wole velviowe lub proviove... a poki co "uniwersalne" matryce cyfr na kilometr sie do tego nie zbilizaja, niestetyZamieszczone przez ErnestPierwszy
![]()
Imo z taka puszka swiecaca 2,5" telewizorem bedziesz wygladal jak kompakciarz a nie profiZamieszczone przez towersivy
![]()
Nawet bym przebolal ten plastik i male rozmiary ...ale tego ficzeru z LCD nie pojmuje :rolleyes:
Eeee, nie przesadzaj, Canon tanim kosztem "zyskal" 2 rzeczy: 1-2,5 cala wyswietlacz i 2-info o ISO. A ze jedno nie rekompensuje drugiego ... Sa tacy co zaczna czy zaczynaja od tej puszki i im to nie bedzie przeszkadzalo do pierwszych 10k fotek, pozniej "jak ochlona" dopiero zaczna sie nad tym zastanawiac.Zamieszczone przez DoMiNiQuE
pozdrawiam,
z pozdrowieniami "69"
1. Ale my tu nie mówimy o wielkim formacieZamieszczone przez akustyk
2. Wątek jakby nie patrzeć na dSLR więc analogowa fotografia nas nie interesuje.
Pracuję z popularną fotoreporterską fotografią więc ani duży format ani analogowa fotografia tutaj się nie pojawia![]()
No i dobry slajd lub neg trzeba UMIEĆ zeskanować inaczej **** wyjdzie a nie super kolory i ostrość analoga. W cyfrze można zepsuć, ale nawet laik podciągnie jakość w PP
PS
Pracowałem na skanerze bębnowym Screen-a więc mam pojęcie))
Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 25-08-2006 o 13:57
Co od tego tylnego ekraniku to jego zaleta ujawnia się przy pracy na statywie. To może być spore ułatwienie, że nie ma gimnastyki. Ztesztą rozwiązanie z 350-tki już było pod tym względem lepsze.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
W 30D wyłączyłem LCD bo korzystam z niego bardzo rzadko, za to bardzo przydaje się mały panel na górze. Takie rozwiązanie jak w 400D jest chore bo żeby zmienić większość często używanych ustawień np. ISO czy pomiar światła trzeba włączyć LCD. Ciekawe co na to akumulator?Zamieszczone przez Kolekcjoner
![]()
no akumulator to się z tego faktu raczej nie cieszy......
Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka.....+ LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze