Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Softbox "hand made"

Bywalec

Domyślnie Softbox "hand made"

Witam,

Mam pytanie czy da się samemu zrobić http://www.allegro.pl/item121660202_...aptery_gd.html tego typu softbox, tyle że nie możliwość miałbym zamocowania zwykłęgo halogenu 500W.

Jaki statyw do czegoś takiego wybrać, jak zamocować parasolkę i z czego wykonać te bialą płachtę na przód? Czy ktoś może z Was robił takie coś?
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baal
    z czego wykonać te bialą płachtę na przód?
    Na allegro znalazłem jakiś materiał do softboxów
    http://allegro.pl/item122365273__mat..._softbox_.html
    350D | 30D | 30D | 5D mkII
    Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L

Bywalec

Domyślnie

Taki materiał jest spoko, a czy da się zastąpić go czymś innym?

I skąd wytrzaskać statyw pod taki softbox?

PS: Czy wogóle się opłaca wykonywać własny softbox ręcznie skoro 60x60cm można kupić za 88zł?
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Baal, naucz sie uzywac przycisku 'Edytuj' zamiast walic post za postem - STANOWCZO NALEGAM .

Bywalec

Domyślnie

Przepraszam Vitez Mój błąd, przyznaje się bez bicia Zapamiętam

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Taki materiał jest spoko, a czy da się zastąpić go czymś innym?
    Można go kupić w sklepie z materiałami na metry w cenie po kilka zł, działa bardzo dobrze. Sotfbox można zrobić nawet z tekturowego pudła wyłożonego od wewnątrz folią aluminiową albo białym papierem.
    Daruj sobie halogeny bo ci się to zaraz spali razem z mieszkaniem. Zamiast tego lepiej kupić kilka żarówek błyskowych JH6800 o mocy 68WS i do tego podwójną albo potrójną oprawkę.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 23-08-2006 o 19:41

snuti
    Guest

Domyślnie

Baal najprostrzy sposób na softbox to weź pudełko po butach, wyklej od środka folią aluminiową, zamiast wieczka naklej kalkę techniczną, od spodu wytnij dziurę wielkości lampy błyskowej może być taka stara radziecka na 220V tylko z obniżonym prądem na stopce umieść to wszystko na statywie i masz softbox jak się patrzy

Bywalec

Domyślnie

Wpadłem na jeszcze łatwiejszy pomysł.

Wszystkie te sposoby ręczne są dobre, aczkolwiek mam wrażenie że po pierwszym dłuższym "posiedzeniu" w studio on się rozsypie. Wpadłem na pomysł taki aby kupić w sklepie:
    - profesjonalną obudowe softbox (ten "abażur") - 88zł
    - statyw 295cm - 59zł
    - żarówkę halogenową 1000W + oprawka halogenowa - 85zł

Zamiast profesjonalnej lampy studyjnej za 1000zł umieszczam mocną żarówkę halogenową w specjalnej oprawce (już patrzyłem czy to wypali i wszystko wskazuje że będzie działało i spełniało swoje zadanie w 100%).

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zamiast profesjonalnej lampy studyjnej za 1000zł umieszczam mocną żarówkę halogenową w specjalnej oprawce
    Nie obraź się ale mocno mnie to ubawiło . Chyba nie masz wyobrażenia o tym ile gorąca wydziela halogen 1000W. Po kilkunastu sekundach nie da się dotknąć szybki zamykającej reflektor bo ma temperaturę ze 200stopni! Jeżeli włożysz go do zamkniętej obudowy softboxa to szybko się zniekształci i zżółknie albo nawet spali.

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Nie obraź się ale mocno mnie to ubawiło . Chyba nie masz wyobrażenia o tym ile gorąca wydziela halogen 1000W. Po kilkunastu sekundach nie da się dotknąć szybki zamykającej reflektor bo ma temperaturę ze 200stopni! Jeżeli włożysz go do zamkniętej obudowy softboxa to szybko się zniekształci i zżółknie albo nawet spali.
    Zgadzam się.
    Ja mam halogen 500W i po kilku minutach używania w pomieszczeniu zaczyna robic się naprawdę gorąco.
    Jepiej zamocowa lampę błyskową z fotocelą - mniej ciepła i masz temp. koloru światła ok. 5600 K.

A może zestaw oświetleniowy CY-25WT z http://www.funsports.pl/f-default-f.htm ?
    Ostatnio edytowane przez Ramirez ; 24-08-2006 o 10:35

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów