chyba na odwrót - lampa na szynie prosto, a ta ze stopki w sufit. Światło od frontu wypłaszcza:P
chyba na odwrót - lampa na szynie prosto, a ta ze stopki w sufit. Światło od frontu wypłaszcza:P
Witam
pytanie do tych co uzywaja paru lamp canona z serii EX.
Czy robiac zdjecia w studiu czy w plenerze i majac pare lamp speedlite EX (np580ex) uzywacie nastaw automatycznych e-ttl czy manualnych gdzie ustawia sie sile lampy w numerach jesli dobrze pamietam od 1 do 128?
jak to wyglada w paktyce?
kris
ps.
przepraszam ze nie bede mogl od razu odpisac jesli beda jakies pytania, ale korzystam z internetu w kawiarence i nie zawsze moge do niej dotrzec.
Witam
Zastanawiam się czy można dwie takie lampy zastosować do robienia zdjęć przedmiotów w namiocie bezcieniowym. Mam 580EXII dałbym ją na przewodzie (taki żeby przekazywał automatykę - nie pamiętam jak się nazywa) do tego dokupił 480EX sterowaną przez tą 580. Czy te dwie lampy dadzą radę?
łączenie podwójnego wpisu!
Widzę, że nie ma odpowiedzi. Zastanawiam się czy zastosować dwie lampy wyzwalane przez fotocelę błyskiem z mojej 580EXII ustawionej w manualu. Chyba jest to możlwe?
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 25-04-2008 o 13:01 Powód: łączenie podwójnego wpisu
40D + C 24-105/4 L IS + C 100-400/4.5-5.6 L + C 580 EX II i Manfrotto 190PRO + 141RC + drobiazgi
pewnie dadzą, ale to jest IMHO trochę jak strzelanie z armat do muchy ;-)
jak najbardziej jest możliwe, a nawet jeśli chodzi o namiot bezcieniowy, to moim zdaniem dwie najprostsze zarówki błyskowe (choćby z Allegro 68Ws czy 45Ws) wyzwalane lampą w trybie manualnym będą rozwiazaniem w zupełności wystarczającym (a przede wszystkim tańszym!) niż bezprzewodowy system lamp Canona.
Zastanawiałem się nad tymi żarówkami błyskowymi ale bardziej zależy mi na posiadaniu lamp, które będę również mógł wykorzystać w terenie. Chodzi mi o taki uniwersalny zestaw zarówno do małego studia - fotografowanie przedmiotów w namiocie bezcieniowym, i na białym tle i w teren do fotografowania ludzi np. przy pracy, w firmach na ich stanowiskach pracy.
Myślałem też nad lampami studyjnymi coś jak to: http://allegro.pl/item354776409_zest...regulacja.html
dwa takie zestawy + tło, ale sam nie wiem jak z mobilnością takiego zestawu. Na pewno trzeba mieć dostęp do prądu a z tym jest różnie.
Znalazłem jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/item351139432_2_x_...okrowiec_.html
cena dość atrakcyjna. Niższa niż jednej lampy Canona 430EX.
Ostatnio edytowane przez Fotogal ; 02-05-2008 o 10:29 Powód: Dodanie linka
40D + C 24-105/4 L IS + C 100-400/4.5-5.6 L + C 580 EX II i Manfrotto 190PRO + 141RC + drobiazgi
Podpinam się pod pytanie "electrona" aby zastosować 2 lampy 580EX jedna na stopce, 2-ga na szynie bocznej.Czy będą działały bez problemu(pomimo że się nie "widzą" )??
Chciałbym ponowić pytanie czy ktoś używał takiego zestawu lamp??
teoretycznie taki zestaw dziala - master palnik w gore, slave na szynie. W praktyce, uzyskany efekt nie jest wart calego zamieszania.
Glowne problemy to: masa calego zestawu - prawie 2 kg dodane do aparatu i pionowe kadry.
Polecam lampa slave na lekkim statywie oswietleniowym i parasolka softbox.
To tak w skrocie.
Dzięki za info,pytam dlatego bo własnie biję się z myslami dokupienia 2-giej lampy 580EX. I ciekaw byłem jak sprawdza się pezprzewodowe działanie w praktyce.
Nikt nie kupował zestawów na allegro o których pisałem wyżej? Zastanawiam się jeszcze nad tym: http://www.allegro.pl/item359284261_...sol_profi.html
Czy ktoś używa? Kupowaliście u tego sprzedawcy?