Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: Drukowanie zdjec w domu - do 1000 PLN.

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Ja zas szczerze odradzam kazdy sprzet HP - bo mialem do czynienia z wieloma produktami (nie tylko u siebie) i nie jestem w stanie wymienic jednego, z ktorego bylbym choc srednio zadowolony.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eternus
    Ja zas szczerze odradzam kazdy sprzet HP - bo mialem do czynienia z wieloma produktami (nie tylko u siebie) i nie jestem w stanie wymienic jednego, z ktorego bylbym choc srednio zadowolony.
    Niestety potwierdzam "w całej rozciągłości"
    W dziedzinie profesjonalnego sprzętu pomiarowego (niegdyś najlepszego na świecie) sprawy dla H-P poszły aż tak źle, że musieli zmienić nazwę firmy na Agilent, zmienić "wystrój" obudów, itd.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Ja od czasu do czasu coś w domu sobię druknę. HP 959c z photoRetIII, papier HP premium, oryginalne tusze, jakość tzn. ostrość wychodzi w miarę ok, tylko te wydruki są kilka tonów ciemniejsze od oryginału - czego to sprawka? tuszu?
    Raczej nie. Najprawdopodobniej profile kolorow w kompie dla monitora i drukarki nie sa jednakowe.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Uwazaj na telewizory... W stosunku do wiekszosci monitorow telewizory (wszystkie do jakich podpinalem komputer) duzo rozjasniaja...
    ...

Domyślnie

I tak i nie. Nie, bo to nie jest jakieś systemowe okienko, w którym pokręcisz paroma suwakami i będzie po sprawie. Tak, bo mimo wszystko masz na to jednak (utrudniony) wpływ. Programy typu PS mogą zarządzać kolorami - czytaj 'korygować' zdjęcia/skany zgodnie z tzw. profilami barwnymi urządzeń zarówno tych wejściowych (aparat/skaner) jak i wyjściowych (monitor/drukarka/lab). Temat korekcji barwnej to temat rzeka, niestety. Jednakże nawet w najprostszych domowych warunkach można pokusić się o zgrubne samodzielne kalibrowanie zarówno monitora, apararu i drukarki (jest trochę miejsc, które mogą pomóc w tym trochę, np. na cdrom.pl). Ja swego czasu pomęczyłem się z tym (i to nawet nie trochę) i teraz nie wyobrażam sobie już wydruku zdjęć bez profili barwnych, szczególnie profili drukarki/mojego labu Zdjęcia oczywiście nadal są takie same, ale poprawa jest zauważalna, zdecydowanie mniej przekłamań kolorystycznych.
    PS. Z drugiej strony, małżonka moja stwierdziła, że woli te starsze odbitki bo 'cieplejsze'. grrr....

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

W Canonach to tam jest pare suwaczkow w sterowniku (ip3000)... W opcjach drukarki... Mnie wystarczyla lekka korekta jasnosci na minus tam i wybor innego papieru niz w rzeczywistosci byl w drukarce i obylo sie bez profili zeby bylo "jak na monitorze"... wlasciwie matrycy laptopa ;D
    ...

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

No, ja widzę jedną ogromną zaletę drukowania w domu: prywatność.
    Zakładając np. że od czasu do czasu moja oblubienica zgodzi się na jakieś pseudo-artystyczne próby fotografii erotycznej w samodzielnie zbudowanym pokojowym studio z lampki nocnej i koca - to nawet i chciałbym sobie takie fotki wydrukować, żeby móc je trzymać dla siebie na później. No i wolałbym aby nikt poza nami tego nie oglądał

Następna rzecz, to papiery dwustronne (jea, duplex rządzi!) i np. drukowanie z nich książek. Lepsze to niż wklejanie fot do albumu albo płacenie 200 pln za 20 stronicową książkę.

Jedyne co mnie martwi w przypadku Canonów/Epsonów to to, że osobno są kartridże i głowice. Jest to ogromna zaleta, ale i wada. W HPku jak zaschnie nam głowica na amen - to wywala się tusz, kupuje następny i ma się sprawną głowicę. W Canonie/Epsonie jak mycie głowic nie pomoże to wymiana. A to raczej sprowadzi się do zakupu nowej drukarki..

Jak nie mam racji, to mnie poprawcie w te pędy.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg

Jedyne co mnie martwi w przypadku Canonów/Epsonów to to, że osobno są kartridże i głowice. Jest to ogromna zaleta, ale i wada. W HPku jak zaschnie nam głowica na amen - to wywala się tusz, kupuje następny i ma się sprawną głowicę.
    Jak nie mam racji, to mnie poprawcie w te pędy.
    Nie masz racji. Albo inaczej - nie masz racji w odniesieniu do H-P. Zapomnij o tej firmie. Wiem, co piszę, bo mam u siebie w firmie wyłącznie drukarki tego producenta w efekcie jakiejś wieloletniej umowy. Ich niezawodność pozostawia wiele do życzenia, a koszt eksploatacji (wydajność tuszy) jest iście skandaliczny!

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Ja miałem HP 600 (mono) i były z nią ogromne problemy. Do czasu gdy kupiłem 8-letnią HP LaserJet 4Plus, w agawa.pl kupiłem używaną kasetę o powiększonej pojemności, butlę toneru, sam zregenerowałem, wydrukowałem ok 2000 stron i nadal wszystko hula. Ale to OT.

Natomiast przez 3 miesiące pracy w serwisie sprzętu widziałem pozasychane głowice i koszta napraw takiego sprzętu (akurat to epson był).
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Ja miałem HP 600 (mono) i były z nią ogromne problemy. Do czasu gdy kupiłem 8-letnią HP LaserJet 4Plus,...
    Mam w domu "pełną 4-kę H-P". Kupiłem ją na Allegro za psi grosz, a pomimo wieku drukuje lepiej niż niejedna nówka.
    No, ale to zabytki z czasów kiedy H-P było przyzwoitą firmą. Teraz została już tylko przyzwoita nazwa...

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów