-
I tak i nie. Nie, bo to nie jest jakieś systemowe okienko, w którym pokręcisz paroma suwakami i będzie po sprawie. Tak, bo mimo wszystko masz na to jednak (utrudniony) wpływ. Programy typu PS mogą zarządzać kolorami - czytaj 'korygować' zdjęcia/skany zgodnie z tzw. profilami barwnymi urządzeń zarówno tych wejściowych (aparat/skaner) jak i wyjściowych (monitor/drukarka/lab). Temat korekcji barwnej to temat rzeka, niestety. Jednakże nawet w najprostszych domowych warunkach można pokusić się o zgrubne samodzielne kalibrowanie zarówno monitora, apararu i drukarki (jest trochę miejsc, które mogą pomóc w tym trochę, np. na cdrom.pl). Ja swego czasu pomęczyłem się z tym (i to nawet nie trochę) i teraz nie wyobrażam sobie już wydruku zdjęć bez profili barwnych, szczególnie profili drukarki/mojego labu
Zdjęcia oczywiście nadal są takie same, ale poprawa jest zauważalna, zdecydowanie mniej przekłamań kolorystycznych.
PS. Z drugiej strony, małżonka moja stwierdziła, że woli te starsze odbitki bo 'cieplejsze'. grrr....
Uprawnienia umieszczania postów