Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Drukowanie zdjec w domu - do 1000 PLN.

machadam
    Guest

Domyślnie Drukowanie zdjec w domu - do 1000 PLN.

Witam,

Pytanie: na jakiej drukarce w domu za w miare rozdadne pieniadze mozna wydrukowac kilka zdjec w tygodniu? Aparat Canon A75. Budzet na drukarke do 1000 PLN. Z gory dzieki za wszelkie sugestie, rady oraz opis wlasnych doswiadczen z drukowaniem zdjec w domu. Bede wdzieczny za uwagi dot. kosztow eksploatacji proponowanych drukarek.

Pozdrawiam.

am.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: Drukowanie zdjec w domu - do 1000 PLN.

Cytat Zamieszczone przez machadam
    Pytanie: na jakiej drukarce w domu za w miare rozdadne pieniadze mozna wydrukowac kilka zdjec w tygodniu?
    IMHO problemem nie jest koszt drukarki, tylko koszt eksploatacji (tusze). Moim zdaniem drukowanie w domu jest absolutnie nieopłacalne!

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    IMHO problemem nie jest koszt drukarki, tylko koszt eksploatacji (tusze).
    Zdecydowanie popieram. Warto dorzucić nawet i drugie tyle do drukarki po to, żeby mieć tańsze tusze. Ja kiedyś z podobnych względów kupiłem sobie HP 930, mimo że wszyscy pukali się w głowę że lepiej stypendium na piwko wydać

A swoją droga, to pod pewnymi względami (szybkość!!!) mojej obecnej PSC 2410 do tej starej 930-tki dużo brakuje...

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Moim zdaniem drukowanie w domu jest absolutnie nieopłacalne!
    W sensie dosłownym ($$$) oczywiście masz rację. Ale jeśli doliczyć to, że nie trzeba łazić do labu, czekać no i ogólnie frajdę z całej zabawy - to czasem fajnie jest mieć możliwość drukowania fotek w domu. Ja większe partie zdjęć robię w superfoto (zawsze jak przyjeżdżam do Polski ;-)) ale jak mi coś odbije, to i w domu się lubię pobawić.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ale jeśli doliczyć to, że nie trzeba łazić do labu, czekać no i ogólnie frajdę z całej zabawy - to czasem fajnie jest mieć możliwość drukowania fotek w domu.
    Może i tak, ale często jest to zabawa tylko w przenośni Mam tu w pracy taką dość drogą drukarkę formatu A3 - jest to H-P CP1700. Pomimo tego niejednokrotnie źle wciągnie kartkę papieru foto w cenie 1 PLN/szt, czasem coś jej odbija i 'zapomina' o jednym kolorze (!) więc wydruk trzeba powtórzyć... Ogólnie nie opłaca się skoro mam stosunkowo blisko świetny lab, gdzie za format 20x30 płacę 4 PLN/szt. w opcji dla stałego klienta.

machadam
    Guest

Domyślnie

To moze inaczej postawie pytanie ;-) kto z Was uzywa w domu/firmie drukarki termosublimacyjnej i jest z niej zadowolony? Ile kosztowala, ile kosztuje eksploatacja? Z gory dzieki za odpowiedz.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

To moze inaczej postawie pytanie ;-) kto z Was uzywa w domu/firmie drukarki termosublimacyjnej i jest z niej zadowolony? Ile kosztowala, ile kosztuje eksploatacja? Z gory dzieki za odpowiedz.
    Ciężko Ci będzie kogoś znaleźć.. drukarki termosublimacyjne to było coś, kiedy jeszcze atramentówki nie potrafiły drukować zdjęć tak ładnie jak teraz - a potrzebna była najwyższa jakość. Teraz, to już totalnie nieopłacalne (koszty eksploatacji wyższe nawet od atramentówek ;-))

(BTW, nie neguję zalet drukarki termosublimacyjnej w stosunku do atramentu)

machadam
    Guest

Domyślnie

Moze byc takze atramentowka, byle by rzeczywiscie ladnie drukowala zdjecia ;-) szukam opinii osoby, ktora uzywa okreslonego sprzetu i go sobie chwali[kosztow zakupu i ekploatacji nie musi sobie chwalic].

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Moze byc takze atramentowka, byle by rzeczywiscie ladnie drukowala zdjecia ;-) szukam opinii osoby, ktora uzywa okreslonego sprzetu i go sobie chwali[kosztow zakupu i ekploatacji nie musi sobie chwalic].
    Przy takich założeniach, to żaden problem
    - Mam PSC-2410 i sobie chwalę (choć kosztów eksploatacji sobie nie chwalę).
    - Miałem HP 930C - podobnie (ładnie, szybko, wygodnie - drogo w eksploatacji).
    - Kolega ma HP 81cośtam - dokładnie to samo
    - Każdy kto ma jakąkolwiek w miarę nową atramentówkę powie to samo: "...i sobie chwalę, ale kosztów eksploatacji sobie nie chwalę".

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Przyglądnij się drukarkom Canona.
    W końcu do forum też nieźle pasuje :wink:
    A tak poważnie to te drukadki mają w większości odzielnie głowicę,
    a odzielnie pojemniki z tuszem.
    Takie rozwiązanie pozwala "lać" bezkarnie tusz do śmierci głowic,
    a ta szybko nie następuje.
    Tusze kupisz w opakowaniach od 10 ml do kilku litrów.
    Koszty zakupu są śmieszne w porównaniu do kartridży np HP nie mówiąc już o jakiś wynalazkach w stylu Lexmark.
    Tak więc najważniejszym składnikiem kosztów wydruku jest cena papieru.
    Na drugim miejscu amortyzacja drukarki, a koszty tuszu praktycznie można pominąć.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

W sprawie drukowania zdjec i samych drukarek foto polecam ostatni nr PC World Komputer
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów