Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Samochody, prawo jazdy itp - wydzielone z "Eksperyment Socjologiczny"

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Wycięte z http://canon-board.info/showthread.php?t=13591

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Wyobrazce sobie grupke chlopakow, 12 lat graja w kapsle na chodniku, powiedzmy gdzies na Slasku. Przypadkowo obok podjezdza
    Ferrari 612 Scaglietti w przepieknym srebrnym z odcieniem bezu kolorze.
    Moim zdaniem złe porównanie. Jak to sam kiedyś stwierdziłeś:
    ze nie ma prawa jazdy, to jak dla mnie totalny obciach. Znaczy, ze kompletny imbecyl.
    Akurat tak się składa, że spełniam ten warunek a jedyne kryterium wg. którego potrafię je rozróżnić to to "czy ma ekranik" - potrafię zatem dokładnie wczuć się w sytuację.

Więc wyobraź sobie kilku takich imbecyli jak ja, siedzących w piaskownicy, bawiących się kapslami. Podjeżdża Ferrari, czy inne Porsche (nie odróżniam), zatrzymuje się z piskiem. "Imbecyle" podnoszą głowy - "O, samochód.. czerwony.. pewnie drogi.." po czym wracają do kapsli. Jak to mawiał policjant w South Parku: move along, nothing to see here.

Pomijając tych kilku pieniaczy (Jakub, Czarek, TomaszQ) to ja mniej więcej tak odbieram większość odpowiedzi w tamtym wątku.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

No a jakze panie! Przeciez my tu nawet maly lokalny plenerek
    szykujemy w NYC niebawem... Fotek bedzie od groma, tym bardziej,
    ze chcemy z tego bitwe zrobic, by ten po****dajacy trend odzywic :-)

Poza tym komu jak komu, ale mnie nie powinienes zarzucac,
    ze nie pokazuje fotek. Co innego ty, na przyklad...

W koncu to hydepark, wiec jeszcze slowo do muflona.
    Jestes super facet i wiesz, jak wdzieczny ci jestem za pomoc.
    Ale twoj post troche mnie zasmucil, ze tak powiem.
    Gdyby Amerykaninowi wytknac, ze nie ma prawa jazdy (co jest
    niestety ogromna ulomnoscia, czy tego chcesz czy nie), to pierwsze
    co zrobi, to poleci nastepnego dnia do DMV (tutejszy urzad samochodowy).
    Ty zamiast sie zabrac za to, przyznajesz jakby z taka dziwna duma,
    ze tak jest. Moim zdaniem to jedna z cech "narodowych" Polakow,
    ktore sa wina za taki a nie inny stan kraju.
    Jak czesto Polacy mowia o sobie w stylu "no bo ja jestem biedny",
    "ja przeciez jestem glupi" itd, niby to sarkazm, taki polski humor...
    Prawda jest, ze nie znajduja zadnego impulsu do zmobilizowania sie
    i zmiany stanu rzeczy, lecz czerpia wlasnie taka dziwna dume z tego...
    Przeciez ja tez robie ciemne zdjecia i sie do tego przyznaje :-)
    zamiast poprawic...

A zdania nie zmienie, to ze uzurpator-premier mieszka z mamusia
    i nie ma prawa jazdy w zaden sposob mu chwaly nie przynosi...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Gdyby Amerykaninowi wytknac, ze nie ma prawa jazdy (co jest niestety ogromna ulomnoscia, czy tego chcesz czy nie), to pierwsze co zrobi, to poleci nastepnego dnia do DMV (tutejszy urzad samochodowy). Ty zamiast sie zabrac za to, przyznajesz jakby z taka dziwna duma, ze tak jest.
    No to po kolei, w końcu hydepark, do tego taki tytuł wątku, więc chyba można

- Mniej więcej wiem czym jest prawo jazdy w USA i z czego to wynika (geografia - raczej średnio dobra komunikacja publiczna, polityka - ceny benzyny i swoboda jej marnotrawienia: silniki 5L w coupe, więcej samochodów niż osób w rodzinie itp.). Tu nie Ameryka Wiem, że Szwajcaria nie jest pod tym względem reprezentatywna (system komunikacji), ale przez ostatnie parę lat naprawdę nie przypominam sobie, żeby mi jakoś strasznie brakowało samochodu. Czasami jego brak był drobną niedogodnością - ale nigdy niczym więcej.

- Ja naprawdę przez to, że nie mam prawa jazdy nie czuję się dumny - ale jakoś specjalnie gorszy też nie. Dla mnie to dokument mniej więcej takiej klasy jak karta pływacka, wędkarska, czy forumowy identyfikator Robi się go wtedy, gdy ma się potrzebę, ochotę, albo jedno i drugie. Do tej pory nie miałem. Moim bezpośrednim przełożonym w pracy jest profesor, który też nie miał. I żyje, i ma się dobrze, a o bycie imbecylem bym go raczej nie posądził ;-)

- ... a kiedy potrzeba się pojawiła (zaznaczam: potrzeba nie ochota)... Egzamin 8 września , póki co (od niedawna) na pokazy wozi mnie żona, której udało się zdać odrobinę wcześniej

- natomiast gdyby nie fakt pojawienia się realnej potrzeby zrobienia prawka (no dobra, nie będę ściemniał: dzieci w drodze ;-)), nadal żył bym sobie w błogiej nieświadomości bycia imbecylem. I byłoby mi z tym dobrze. Howgh

Z naszych pogaduszek na PM wnioskuję, że dla Ciebie samochody są pasją - i mam nadzieję, że tylko z tego biorą się tak emocjonalne wypowiedzi jak cytowana. Dla mnie są tylko "czterokołowym urządzeniem pomocnym w przemieszczaniu się z punktu A do B". Pod pewnymi względami lepszym, pod pewnymi gorszym od np. pociągu, albo autobusu miejskiego.

No kurde, prościej już nie umiem...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    No kurde, prościej już nie umiem...
    nie trzeba, perfect odpowiedz!
    Jak najszczersze gratulacje i zycze zdrowia zonie.
    Tylko domyslam sie, minivan ci grozi :-)

a samochody, to rzeczywiscie jedna z moich pasji...

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No ja tez nie mam prawa jazdy Czy jestem debilem? No pewnie gdybym mieszkal w Stanach to tak.. ale tu jak na razie do niczego mi sie nie przydaje... nawet mam lepiej, bo pewnie by mnie zmuszano do prowadzenia w roznych sytuacjach (imprezy i inne). Zreszta za cene prawka (materialy, kurs, egazaminy, jazdy doszkalajace) to ja moge sobie cyfrowke kupic, ktorej na razie nie mam

Domyślnie

A zdania nie zmienie, to ze uzurpator-premier... .
    tak jak Cię lubię tak muszę zaprotestować, to nie jest uzurpator - wygrał wybory

ps. nie jestem PiSiakiem

ps1. krytyka ( nawet jeśli niesłuszna) przydaje się , pozytywnie wpływa na proces twórczy
    pozdrawiam
    darek

Domyślnie

Gdyby Amerykaninowi wytknac, ze nie ma prawa jazdy (co jest
    niestety ogromna ulomnoscia, czy tego chcesz czy nie), to pierwsze
    co zrobi, to poleci nastepnego dnia do DMV (tutejszy urzad samochodowy).
    [..]
    A zdania nie zmienie, to ze uzurpator-premier mieszka z mamusia
    i nie ma prawa jazdy w zaden sposob mu chwaly nie przynosi...
    Snow umowmy sie na jedna rzecz - chwaly uzurpatorowi brak prawka nie przynosi, alez tez nic mu nie ujmuje. Jak zadnemu z nas
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie trzeba, perfect odpowiedz!
    To ja sie tylko podpisze pod muflonem - nie mam prawa jazdy bo ani ochoty (jak patrze na warszawskie korki i zachowania kierowcow) ani potrzeby... jeszcze.
    Do pracy mam wygodny dojazd bezposrednim autobusem w ok 25 min (co na Warszawe jest niezlym czasem dojazdu) a bede mial jeszcze blizej - ok 10 min piechota (niestety, za dwa lata).
    Tak wiec gdy nie ma ani ochoty, ani potrzeby (zdecydowanie nie zaliczam sie do stereotypowych facetow klasy samochody+pilka nozna ) a w perspektywie sa tylko koszta (egzamin, kupno samochodu, utrzymanie samochodu) to mam sie pchac w koszta bez perspektywy pozytywnych aspektow takiej 'inwestycji' tylko dlatego, ze ktos by mnie posadzal o bycie imbecylem z braku prawa jazdy?
    Wieksza glupota w tym przypadku byloby na sile robienie sobie prawa jazdy .
    I cieszy mnie ze pozytywnie przyjales zdanie muflona.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

no skoro my o samochodach gadamy :-) to po pierwsze primo muflon gratulacje zony dzieci i nowego samochodu

a podrugie to ja podobnie jak snowboarder, szanuje ludzi ktorzy nie maja prawka, ale sam jezdzilem od jakiegos 16 roku zycia a prawko zrobilem 12 lat temu w 94r :-)... wczesniej sie nie dalo - i od tego czasu stale nieprzerwanie jezde... bez samochodu jak bez reki ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wiesz snowborder szanuję cię ale z tym utożsamianiem wartości człowieka z posiadaniem prawka to mówiąc samochodowym językiem pojechałeś po bandzie. Owszem od wielu lat jeżdżę samochodem. Jeżdżę bo muszę ale najlepiej mi jak nie muszę i mogę sobie do roboty pojechać rowerem (wiem w hameryce to by nie wypadało) i nie muszę ruszać tej kupy złumu (nawet jak by to było najnowsze BMW, mercedes czy inne badziewie to nazwałbym to tak samo – to tylko środek transportu).
    W ramach następnego eksperymentu proponuję ci urlop w np. w Paryżu, kilka rundek dookoła łuku trymfalnego, parkowanie w europejskim mieście i tak powłóczyć się trochę po Europie. Tu jest jednak trochę inaczej niż w stanach. Hm... zresztą zdaje się że wśród nowojorczyków też chyba jest wielu takich którzy przedkładają komunikację miejską nad własną (choć może tylko mi się tak wydaje).
    A co do zdjęć: jak rozumiem nie przedstawiałeś ich jako dzieła sztuki tylko jako zdjęcia z wakacji i w tym wymiarze są imho świetne. Tyle tylko że przedstawiłeś je na grupie na której liczą się jakieś (nazwijmy to dla uproszczenia „wyższe wartości”) a przynajmniej tak uważają jej uczestnicy tak więc nie masz się co przejmować tymi komentarzami. Nie mówiąc już o tym że niestety jest też prawdą wszystko to co napisano tu o jakiejś tam zawiści i jej pochodnych reakcjach.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów