Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Samochody, prawo jazdy itp - wydzielone z "Eksperyment Socjologiczny"

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Jak wy, ktorzy nie jezdzicie poruszacie sie na wakacjach?
    Bez samochodu nie moglibyscie zobaczyc nic nie tylko w Stanach,
    ale takze na Huahine czy Tahiti, nie mowiac juz o np Toskani.
    Samolot, statek, kajak, autobus, autostop, samochod wynajety do spolki ze znajoymi, samochod znajomych, "Z buta" - jak miasto to tylko tak, komunikacja miejska, rower... Prawko by sie przydalo chyba raz... ale dobrze ze nie mialem w sumie, bo moglem popic bez wyrzutow sumienia . A tak szczerze bez prawka tez mozna prowadzic To jest chyba imbecylstwo do kwadratu, bo nie dosc ze amerykanie maja cie za imbecyla, to jeszcze mozna dostac mandat

Marco Polo, Kolumb, Magellan... tez prawka nie mieli

@ Vitez:

Piwnica niebezpieczna sprawa. Rowery lubia wsiakac. Jak masz kawalek wolnej sciany (lub nawet sufitu ) to rozwaz podwieszenie... Ja nie mam i zostaje mi balkon.. troche szkoda bo wilgoc go tam podzera.. nawet jesli w wiekszosci z aluminium, to zawsze jakies srubki lancuchy...
    Ostatnio edytowane przez fredi ; 22-08-2006 o 02:27

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fredi
    Marco Polo, Kolumb, Magellan... tez prawka nie mieli
    Jak bym mial caly statek albo limuzyne i tylko dyktowal gdzie maja jechac tez by mi prawko zwisalo

Podwieszenie roweru to swietna sprawa. Rowery znikaja nawet z balkonow.
    ...

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

To ja moze rzuce troche swiatla, jak to wyglada na Dalekim Wschodzie, gdzie mi przyszlo zyc. Tutaj, w Korei Poludniowej, to dopiero ludzie traktuja samochod, jako najwazniejszy przedmiot w domowym przychowku, a prowadzenie i jazde jako stan najwyzszej nirvany. Sposob, w jaki te swoje paskudne Hyundaie, Daewoo, Samsungi i inne wechikuly dekoruja, oklejaja, obwieszaja i tuninguja, wprowadzilbym w zachwyt czolowke swiatowych tunnerow, kola gospodyn wiejskich i Szczecin-Niebuszewo. Wyobrazcie sobie ze na 10 kierowcow 6-7 z nich bedzie prowadzilo auto w bialych rekawiczkach. Niestety dla mnie jazda samochodem tutaj jest koszmarem, ale niestety ze wzgledu na prace zlem koniecznym. Jezeli musze jachac do Seoulu (10mln mieszkancow), albo do Busan (4mln) to dojezdzam do pierwszej stacji metra i dalej transport publiczny. Ale potrafie rowniez czerpac radosc z jazdy, to wlasnie tak jak kilka postow wczesniej bylo o zmotoryzowanej turystyce - sa miejsca, ktore doskonale mozna ogladac z okna auta, a jezdzac mozna wiecej zobaczyc. Ja np. bardzo lubie jezdzic po gorach (chodzic tez bardzo lubie!). Duzo zdjec robimy z okna samochodu, a czesto z kolega z pracy wyglupiamy sie jak Mad Mark & Mike z fantastycznego programu na Animal Planet. No i fakt posiadania rodziny tez czyni z samochodu bardzo pozyteczne narzedzie. Ale jezeli tylko moge to chetnie zastepuje auto nogami, rowerem, albo innym transportem, ktory nie wymaga ode mnie pozycji siedzacej za kolkiem, z para idaca z uszu, ciskajacego krwawe obelgi na lewo i prawo, jak te zolte barany jezdza.

Pozdrawiam
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominix
    ...z para idaca z uszu, ciskajacego krwawe obelgi na lewo i prawo, jak te zolte barany jezdza.
    Może w Korei też każdy, nawet największy baran może dostać papierek zwany prawem jazdy by nie być "imbecylem" .

A tak poważnie i bez sarkastycznych, ciężkich ironii. Jest ktoś z zachodnich landów Niemiec, kto robił tam prawo jazdy jeszcze przed czasami UE?

Uważam, że własnie tak powinno się szkolić i egzaminować przyszłych kierowców. Tam uczono i wymagano nie tylko podstawowego opanowania samochodu i przepisów ruchu drogowego, ale wpajano do głowy zasady i umiejętności przekładające się na szybkość, płynność i kulturę ruchu drogowego. Np. jednym z elementów egzaminu była jazda po autobanie z prędkością stawiającą na baczność policje większości krajów. Wbijano do głowy, że choćbyś jechał 250km/h to nie jesteś najszybszy i zjedź na prawy pas, by szybsi mogli ...
    IMO dzięki takiej selekcji i podejściu do tematu "murzynka w kombi" lub nasza "blondynka" tudzież "dziadek w kapeluszu" są trzymani z dala od dróg.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomaszQ
    Wbijano do głowy, że choćbyś jechał 250km/h to nie jesteś najszybszy i zjedź na prawy pas, by szybsi mogli ...
    dawno temu i nieprawda... no chyba ze w bylym DDR, gdzie jeszcze sa z prawdziwego zdarzenia autostrady. w tzw. BRD jest co rusz ograniczenie do 110 i te jelopy sie go trzymaja, a co gorsza kompletnie nie rozumieja koniecznosci zjechania na prawy pas, gdy ktos chce jechac szybciej...

bylo minelo. nie te Niemcy co kiedys. teraz to tylko w enerdowku da sie te 2,0~2,5 Mach pojezdzic. w zachodnich 1,1~1,5 Mach, w zaleznosci od tego gdzie jedziesz i ile masz zaparcia, zeby cisnac
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    ... no chyba ze w bylym DDR, gdzie jeszcze sa z prawdziwego zdarzenia autostrady. w tzw. BRD jest co rusz ograniczenie do 110 i te jelopy sie go trzymaja, a co gorsza kompletnie nie rozumieja ...
    To już nic nie rozumiem. Mieszkałem długo w Niemczech jeszcze w czasach muru i byłem naocznym świadkiem jego upadku. Zrobienie przeciętniej powyżej 200 nie było żadnym problemem jeśli się nie trafiło na ształy (korki). W DDRówku był koszmarek do potęgi. Dziadygi w Trabich, Żiguli, etc. Powiadasz, że teraz jest odwrotnie! Świat zwariował :sad:.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

To już nic nie rozumiem. Mieszkałem długo w Niemczech jeszcze w czasach muru i byłem naocznym świadkiem jego upadku. Zrobienie przeciętniej powyżej 200 nie było żadnym problemem jeśli się nie trafiło na ształy (korki). W DDRówku był koszmarek do potęgi. Dziadygi w Trabich, Żiguli, etc. Powiadasz, że teraz jest odwrotnie! Świat zwariował :sad:.
    w bylym DDR jest znacznie mniejsze natezenie ruchu, a drogi nowiutkie, wrecz fabryka pachna w BRD autostrady czesto w remontach, a natezenie ruchu potezne.

jechalem ostatnio spod czeskiej granicy do Saarbrücken i z powrotem - po drodze min. Nürnberg, Heidelberg, Mannheim, a wstecz tez Darmstadt, Bamberg, Hof, Dresden... wstecz, od Hof bylo fajnie. wczesniej totalny sajgon
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

Może w Korei też każdy, nawet największy baran może dostać papierek zwany prawem jazdy by nie być "imbecylem" .
    Glowe dam, ze oni tutaj dostaja prawo jazdy gratis jak zatankuja powyzej 30 litrow na stacji... A tak na powaznie, to wszystkiemu winien jest zbyt szybki rozwoj techniczny, cywilizacyjny itp. Korea stosunkowo niedawno przesiadla sie z butow i osiolkow na samochody z silnikami V6, V8 i wiekszymi, ale mozgi niestety zostaly przy osiolkach i stad taka kaszana na drogach.
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Coś już napisał Awatar Atris
    Miasto
    PL

Domyślnie

Zapraszam do Szwajcarii gdzie po autostradach kierowcy jezdza wolno, bez swiatel, srodkowym lub lewym pasem i nie uzywaja kieunkowskazow, a jesli juz uzyja kierunku to uwazaja, ze maja pierwszensto i zajezdzaja ci droge Szwajcarzy to sa nabardziej nieprzywidywalni kierowcy jakich widzialem.
    galeria zdjęć na >>> aroundmyhead

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wow, Muflon przed chwilą co innego zupełnie mówił. Że wolno ale że solidnie Pewnie dlatego, że nie ma prawa jazdy
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów