a proszę Cię bardzo ;-)Wszelkie uwagi krytyczne mile widziane
światło i jeszcze raz światło - kiepskie we wszystkich zdjęciach a w szczególności fatalne w zdjęciu nr. 3
moim zdaniem ta stara (lub po prostu zniszczona) książka w tle zdjęcia nr.1 zupełnie nie pasuje - trochę to nieapetyczne, niestaranny kadr w zdjęciu nr.3 obcinając talerz zostawiłbym cały kwiat (lub odwrotnie) albo ogólnie ciaśniej i wtedy można ciąć i jedno i drugie, najlepsze dla mnie jest zdjęcie nr.2, brakuje tam głównie intensywności koloru sałaty i sosu - to wszystko powinno być żywsze w zdjęciach żywności przecież o to chodzi, przekaz musi być pozytywny a u Ciebie jest odwrotnie
pozdrawiam
Tomek
I ja chetnie ;-)
kompozycja i jeszcze raz kompozycja
potrawy wyglądają na misternie skomponowane, natomiast zdjęcia nie. Zarówno kadrowanie ujęć, jak i kompozycja 'otoczenia' dość przypadkowe.
Na 1. (najlepszym) talerz chyba podzielony na trzy części (a może nie), ale tego się można domyślać. Książka sugeruje że przepis wzięty ze starych roczników 'Przekroju' (a może nie). Potrawę się je tylko widelcem (napewno nie).
Na 3. kolor kwiatka nie pasuje do reszty. Jedno danie, a dwa kieliszki.
Na 4. mięso schowane za grzybkami, talerz za duży, elementy poza talerzem ... szklany kieliszek można jeszcze rozpoznać, a to drugie nie.
Jak napisał przedprzedprzedmówca przekaz musi być pozytywny, a to pociąga za sobą konieczność stosowania różnych sztuczek, ale o tym napisano książki (choć w rękach miałęm tylko jedną).
W sumie jak na początek to może być.
6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.
Witam,
Na wstępie fakty: jestem amatorką której ofiarowano naprawdę świetny sprzęt. Próbuje zagłębić się od kilku dni w jego instrukcje i "zakamarki". Dla kompletnego laika to jest nie lada wyzwanie, nie chce naciskać bezmyślnie spustu na AUTO a mieć wpływ na to co będzie przedstawiała fotografia.
Zdjęcia które sa moim celem to szeroko pojętą fotografia kulinarna. Fotografie znajda się w książce i innych publikacjach tak ze chciałabym moc się pod nimi podpisać z satysfakcją.
Sprzęt:
Canon 7D
Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM
Canon EF 50 f1,4 USM
Canon Speedlite 430EX II
YN-565EX
Zastanawiałam sie nad zakupem obiektywów a dokładniej czegoś stałego w zakresie poniżej oraz powyżej mojej 50, poradźcie?
Dodatkowo proszę o rade być może i najważniejszą, jakie publikacje związane ze światłem polecacie?, chodzi mi zarówno o światło amatorsko studyjne jak i o flasha samego w sobie.
Dziękuje i Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez Merde ; 23-05-2012 o 14:06
5DmkIII|C16-35f2.8L|C28f1.8L|C50f1.4|C24-70f2.8L|C100f2,8LMacro|C85f1.8|C70-200f4L|430EXII|600EX-RT|YN-565EX|
te obiektywy sa poki co aż nadtoglownie 24-70, z czasem jak sie wciagniesz mozesz wydac kase na jakis obiektyw macro. ale wtedy to juz bedizesz wiedziala jaka ogniskowa, czy czegos CI brakuje itd.
poki co lepiej - jesli potrzebujesz - zainwestuj w blende, statywy, softboxy/parasolki, akcesoria kulinarne![]()
obiektyw nie jest taki ważny, ale idealny byłby 100 makro
ważniejsze są np. źródła światła
Jeżeli chcesz robić zdjęcia kulinarne, to co masz w tej chwili wystarczy. Pomyśl o jakimś lepszym statywie do tego blend i/lub softbox i można naprawdę fajne zdjęcia zrobić.
Do robienia zdjęć używam komórek...
... szarych.
a jaką minimalną odległość ostrzenia ma 24-70?
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
wystarczy... .ale zależy do czego i jaki efekt chce się uzyskać![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....