Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 95

Wątek: Jaka karta graficzna

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loram Zobacz posta
    ...zasiłka 400W na co pozwoli?
    Cyfry określające moc zasilacza nie mają kompletnie żadnego znaczenia. Ważna jest obciążalność prądowa torów zasilających ponieważ to właśnie ona określa przydatność danego zasilacza. Przy zakupie zasilacza sugeruję kierować się właśnie tym parametrem a nie jego mocą która de facto o niczym nie mówi (może poza tym ile energii pobiera on z sieci zasilającej).
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Ważna jest obciążalność prądowa torów zasilających ponieważ to właśnie ona określa przydatność danego zasilacza.
    Hmm... nie spotkałem się z takim parametrem w opisie zasilacza, czy na naklejce z danymi. Jak to jest opisane/jak to się oznacza?

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loram Zobacz posta
    Jak to jest opisane/jak to się oznacza?
    Chodzi o parametr "Max Output Current".

Źródło: http://galeria.purepc.pl/d/2956-3/ta...u15_zdj_16.jpg
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Chodzi o parametr "Max Output Current".
    No super, ale jak te maksymalne prądy sobie przemnożysz przez napięcia poszczególnych linii to dostajesz moc o której napisałeś że jest bez znaczenia...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    No super, ale jak te maksymalne prądy sobie przemnożysz przez napięcia poszczególnych linii to dostajesz moc o której napisałeś że jest bez znaczenia...
    Nie o to chodzi. Chodzi o inne podejście do parametrów o których rozmawiamy. Może ukaże to na przykładzie: chcemy korzystać z karty graficznej której pobór prądu według danych producenta wynosi 18 A (maksymalne obciążenie). Mamy do dyspozycji dwa zasilacze: jeden o mocy 400 W (obciążalność linii +12 V = 18 A), drugi o mocy 450 W (obciążalność linii +12 V = 16 A). Zdecydowana większość osób podczas doboru zasilacza będzie się sugerowała wyłącznie jego mocą i w tym przypadku wybierze zasilacz o mocy 450 W, co może okazać się zgubne. Większa moc wcale nie oznacza z automatu większej wydajności (w kontekście obciążalności linii zasilających) - na ten problem chciałem zwrócić uwagę w poprzednich postach.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 15-12-2009 o 09:54
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Nie o to chodzi. Chodzi o inne podejście do parametrów o których rozmawiamy. Może ukaże to na przykładzie: chcemy korzystać z karty graficznej której pobór prądu według danych producenta wynosi 18 A (maksymalne obciążenie). Mamy do dyspozycji dwa zasilacze: jeden o mocy 400 W (obciążalność linii +12 V = 18 A), drugi o mocy 450 W (obciążalność linii +12 V = 16 A). Zdecydowana większość osób podczas doboru zasilacza będzie się sugerowała wyłącznie jego mocą i w tym przypadku wybierze zasilacz o mocy 450 W, co może okazać się zgubne. Większa moc wcale nie oznacza z automatu większej wydajności (w kontekście obciążalności linii zasilających) - na ten problem chciałem zwrócić uwagę w poprzednich postach.
    No dobra - czyli chodzi o rozdział maksymalnego prądu na poszczególne linie bo w sumie do kupy i tak musi wyjść moc znamionowa zasilacza ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    SK

Domyślnie

...czyli chodzi o rozdział maksymalnego prądu na poszczególne linie...
    Dokładnie, szczególnie na linie +12 V.

...bo w sumie do kupy i tak musi wyjść moc znamionowa zasilacza...
    Niekoniecznie, wszystko zależy od sprawności zasilacza. Cóż z tego że zasilacz dysponuje mocą np. 500 W skoro 80 W jest zamieniane na ciepło.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 15-12-2009 o 12:42
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    DirectX-em 11 bym sie kompletnie nie przejmowal, bo poki co wyglada to na mase halasu o kompletnie nic nie znaczace zmiany, przy rownoczesnym spadku wydajnosci.
    Tutaj to mnie kolega kompletnie zaskoczył podejsciem do tematu .. a OPENCL/Direct Compute to co? Przeciez te wszystkie karty przez tyle lat sie rozwijaly zeby wreszcie doszly do stadium ewolucji w ktorym mozna spokojnie ich uzywać do czegos innego niz tylko wyswietalnie grafiki. Owszem moze teraz nie ma jeszcze wielu aplikacji ale na pewno będą i na pewno to będą aplikacje wspierające tworzenie grafiki 3d ( juz sie pojwiaja realtime rendering z GI), filmy, i mam nadzieje ze w koncu powstanie szybki dekoder raw i edytor tych plików pracujący na GPU. Wiem ze przedtem tez to było w postaci CUDA(nv) i Stream(ati) ale bez ujednoliconego standardu, dopiero teraz jest nadzieja ze program napisany na GPU nv ruszy na ATI wlasnie dzieki DIRECT COMPUTE ktore zadaje sei ( nie mam pewnosci ) zawiera sie w funkcjonalnosci OPENCL... historia mam nadzieje ze bedzie podobna do DirectX i OpenGL gdzie funkcjonalnie te standardy sa zblizone i w wiekszosci roznia sie tylko interfacem(wygoda uzycia) ktory jest dodany na poziomie sterownikow...

Reasumując jesli mialbym teraz kupowac karte grafiki to kupilbym z dx11 ze wzgledu na OpenCL i DirecCompute. Moze teraz nie ma aplikacji ale za 2 lata powinien być ich wysyp. Tak mam tez swiadomosc ze pierwsze generacje kart ze wsparciem danego standardu nie sa demonami szybkosci jesli chodzi o nowe ficzery ale jednak da sie aplikacje uruchomic jesli bedzie wymagala tych opcji ..

Uzależniony

Domyślnie Jaką karte graficzną do CS4

Chce kupić dobrą kartę wyłącznie do Photoshopa cs4. Nie chcę marnować kasy na coś czego nie wykorzystam.
    Chciałem już kupić jakiegoś GeForca za $50-$100 ale znalazłem informację, że CS4 wykorzystuje zasoby karty graficznej i zgłupiałem.
    Co warto wziąć żeby dobrze śmigało ale też się nie marnowało.
    Zaznaczam ponownie, że tylko PS. Żadnych gier.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Chce kupić dobrą kartę wyłącznie do Photoshopa cs4.
    ...
    Nvidia produkjue cos takiego: quadro_FX_580
    tutaj link to całej rodziny kart ->Nvidia Quadro FX
    Sam moge to polecic - kupowałem rózne dziforsy, gtsy ... ale ich "para szła w gwizdek". Ten FX pobiera 40W mocy, bezglosny, super jakośc obrazu, praca na wielu monitorach, CUDA, wsparcie do PSa - dla PC do obróbki grafiki - idealna.
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów