Obecnie różnice w odwzorowaniu kolorów pomiędzy kartami są pomijalnie male w porównaniu do tego, co z kolorami potrafi zrobić monitor...
Legenda o matroxowości Matroxa powstawała kilka lat temu, gdy faktycznie Matrox miał w tym zakresie przewagę.
Obecnie różnice w odwzorowaniu kolorów pomiędzy kartami są pomijalnie male w porównaniu do tego, co z kolorami potrafi zrobić monitor...
Legenda o matroxowości Matroxa powstawała kilka lat temu, gdy faktycznie Matrox miał w tym zakresie przewagę.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Ja bym rzekl ze nawet juz nascie lat temuZamieszczone przez piast9
I popieram popmarta ... Matrox zdechl juz dawno i trudno zalezc obecnie dla niego miejsce w szeregu innych kart.
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Mi ostatnio padła karta graficzna. Chciałem coś niedrogiego, ale niezbyt archaicznego. Wybór padł na Readona 9550 i jestem zadowolony
Koszt takiej karty to 200zł.
Nawet jakąś gierkę od biedy też można zapuścić![]()
350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
http://photo.dario-g.com
Jeśli chodzi o profesjonalną obróbkę krytycznym będzie dobór monitora a nie karty. Tu się trzeba dobrze zastanowić. A karta? Nvidia w przedziale cenowy do 1kzł będzie super hiper turbo z pełnym nadmiarem możliwości.
30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580
A powiedzcie mi jeszcze czy karta wpływa w jakiś sposób na wydajność czy to już wyłącznie domena procka i karta nie ma tu nic do rzeczy? I można kupić praktycznie dowolną?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
W dzisiejszych czasach - tak, można kupić dowolną, bo praktycznie każda ma jakąś akcelerację 2D. (Apple'owcy proszeni są o nie wyjeżdżanie ze sprzętowym wspomaganiem przetwarzania w Aperture ;-))Zamieszczone przez Kolekcjoner
Akceleracja 2D to jest w kazdej karcie od czasow zanim jeszcze voodoo byloZamieszczone przez muflon
A linuxiarze z xgl sie licza?Zamieszczone przez muflon
Dzisiaj to najgorsze badziewie wbudowane na plyte calkiem niezle sobie radzi z akcelerowaniem. Do zastosowan desktopowych w zupelnosci wystarcza, nawet jesli system wykorzystuje akceleracje dosc intensywnie.
Aperture i jego wymagania dotyczace karty pomine milczeniem![]()
...
Ja ostatnio sobie kupiłem NV 6800GS i nie narzekam ani na odzworowanie kolorów (kalibruję regularnie monitor sprzętowo), ani na ostrość obrazu. Fetyszyzowanie Matroxa ma swoje korzenie w odległych już czasach, kiedy karty na chipach NV lub Ati były robione przez różnych dziwnych "garażowych" producentów, bez jakiejkolwiek dbałości o jakość obrazu - liczył się "odpał" w 3D i nic więcej. Teraz jest zupełnie inaczej i karty na chipach NV i Ati trzymają naprawdę wysoką jakość. Oczywiście mówię o kartach od sprawdzonych producentów - np. Gainward (a także Palit, bo to w sumie ta sama firma). A wracając do Matroxa, to przesiadając się kiedyś z G550 na Radka 9800 nie zauważyłem ŻADNEJ różnicy w jakości obrazu (no może Matrox miał wyższą max. rozdziałkę, ale to i tak dla mnie było bez znaczenia, bo mój monitor raczej by tego nie uciągnął).
IMO wybór karty graf. to sprawa nieco drugorzędna. Ważniejsze jest dobranie dobrego monitora a potem poprawne skalibrowanie całego zestawu.
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Dzięki wielkie za info!
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner