Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jaki UV do Tamrona 17-50

Domyślnie Jaki UV do Tamrona 17-50

Zastanawiam się nad HOYA HMC Super PRO1 (cena 149 PLN)
    http://allegro.pl/item121987384_hoya...kor_18_70.html

Czy to będzie dobry wybór?
    Do mojego drugiego Tamiego 28-75, mam UV firmy Marumi i jestem z niego zadowolony, ale ten jest slim więc jakby bardziej nadaje się do szerokiego kąta...

Co myślicie?
    Pozdrawiam
    Bourbon

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Czego spodziewasz się po filtrze UV w lustrzance cyfrowej (bo chyba do analoga nie założysz AF 17-50 Tamrona)? Do samej ochrony obiektywu jest sens wydawania 149 zł??
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 22-08-2006 o 10:06

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Czego spodziewasz się po filtrze UV w lustrzance cyfrowej (bo chyba do analoga nie założysz AF 17-50 Tamrona)? Do samej ochrony obiektywu jest sens wydawania 149 zł??
    A czy można wydać mniej nie pogarszając właściwości optycznych szkła...raczej nie. A filtr potrzebuję właśnie dla ochrony obiektywu, wolę wycierać filtr niż soczewkę...
    Pozdrawiam
    Bourbon

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Filtr UV do tego celu można kupić za o wiele mniejsze pieniądze, IMHO oczywiście...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

O i kolejna wojenka "z filtrem czy bez filtra" sie zacznie zamiast konkretnych porad .

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    O i kolejna wojenka "z filtrem czy bez filtra" sie zacznie zamiast konkretnych porad .
    Ale co tu radzić ? Wiadomo jakie są filtry są dobre a jakie nie, a seria pytań jaki filtr UV do takiego a takiego obiektywu jest średnio inteligenta...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Ale co tu radzić ? Wiadomo jakie są filtry są dobre a jakie nie, a seria pytań jaki filtr UV do takiego a takiego obiektywu jest średnio inteligenta...
    Wystarczy napisac "Tak, ten filtr to jeden z najlepszych wyborow w tej klasie cenowej" zamiast " a po co ci UV?" .

Uzależniony

Domyślnie

Lepiej kupic dobry polaryzacyjny, wszak ten obiektyw do tych filtrow jest stworzony...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Tu Andee masz rację, UV nie mają aż takiego znaczenia, można kupić Hoya, Hakubę, Marumi albo B&W, tylko nie Hamę jakoś im nie ufam.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Wystarczy napisac "Tak, ten filtr to jeden z najlepszych wyborow w tej klasie cenowej" zamiast " a po co ci UV?" .
    Może źle się wyraziłem, ale nie napisałem że UV nie jest potrzebny - chodziło mi, że można tańszy do ochrony obiektywu kupić - sam zresztą używam taniochy i nie zauważyłem z filtrem, czy bez pogorszeń optyki

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów