Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: SIGMA 18-50 2.8 ex dc - test!

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pewnie, że nie
    Ja zanim kupię obiektyw to zapoznaję się z opiniami użytkowników i oglądam fotki a jak mam możliwość to podpinam pod body i testuję. Wykresy itd. to już nie dla mnie. Jeżeli jest pozytywnie to biorę i tylko modlę się, żeby nie dostać spartolonej sztuki. I tyle.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Pewnie, że nie
    Ja zanim kupię obiektyw to zapoznaję się z opiniami użytkowników i oglądam fotki a jak mam możliwość to podpinam pod body i testuję.
    Ja dokładnie tak samo. Ale wykresik spreparowałem z czystej przekory ;-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Szczerze mowiac mi te wykresy nic nie mowia...
    Zdecydowanie bardziej wole cropy ze zdjec full size z odpowiednimi nastawami, a jeszcze lepiej cale full size.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Mi też niewiele mówią. Niby opis jest jasny, ale czasami dziwne rzeczy z nich wynikają. Np. o ile dobrze pamiętam 50/1.4 wygląda gorzej niż 50/1.8...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Cytat Zamieszczone przez Tytus
    no własnie, trzeba by to przeskalować, nałożyć na siebie i dopiero ocenić...
    Voila:

Obrazek

[ Dodano: 26-11-2004, 11:02 ]
    Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Nic nie trzeba skalowac i wszystko sie ze skala pozioma zgadza :P Roznica polega na tym, ze 17-tka to szklo (ze tak to nazwe) "full frame", a Sigma 18-50 DC to szklo "APS" (odpowiednik canonowskiego EF-S). Jezeli wiec wezmie sie pod uwage fakt, ze obiektyw DC (czyli konstrukcja pod katem puszek APS) ma mniejsze pole widzenia niz obiektyw EF, to wszystko jest OK - przeciez ciezko sie spodziewac, zeby inzynierowie z Sigmy testowali kontrast.... poza polem widzenia obiektywu
    Podobnie jak nie można się spodziewać po inżynierach Canona testowania kontrastu tylko w środku pola widzenia ;-) Dlatego IMHO skalować trzeba.

BTW. zdajecie sobie sprawę, że wykresy MTF to ostatnia faza onanizmu sprzętowego? ;-)
    z tego co widzę Sigma ma któtszy wytrysk i wcześniej jej opada

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus

z tego co widzę Sigma ma któtszy wytrysk i wcześniej jej opada
    No to już kategorycznie. TYLKO CANON.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

W przypadku wytrysków nie liczy sie dlugosc tylko jakosc i objetosc ejakulatu. A wiec znowu chyba canon
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Swego czasu, bardzo narzekałem na kupiony (17-40/4L) na podstawie opinii ( forumowiczów - przeraszam jeśli kogoś uraziłem), który oddałem tydzień po zakupie. Niejaki "Vitez" poradził mi Sigmę o której tu jest mowa. Rzecz w tym, że ostrożniej już podchodzę do opinii tu zamieszczanych. Chciałbym zobaczyć jakieś testy fotograficzne "rzeczonej" Sigmy 18-50?2,8 a nie wykresy. Może i jestem "ciemnota parafialna", ale boję się takich opinii z forum. A przed zakupieniem Canona 100/2,8 makro zachęciły mnie wspaniałe i ostre fotki makro jakie "JaW" zaprezentował. Podpowiada mi On co prawda stałkę Canona 20/.2,8 ale patrząc na testy jest on gorszy od 17-40/4L - który już miałem i odchorowałem.
    A o Sigmie też różnie ludzie mówią.
    - "no i zabrneliśmy, a czort karty rozdaje...". Bo gdybym tak mógł sam przetestować obiektyw..., - taka ewentualność to tylko zakup i sprawdzenie za zwrotem kasy, ale kto się na to zgodzi? - znacie takich sprzedawców?

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szymański Adam
    A przed zakupieniem Canona 100/2,8 makro zachęciły mnie wspaniałe i ostre fotki makro jakie "JaW" zaprezentował. Podpowiada mi On co prawda stałkę Canona 20/.2,8 ale patrząc na testy jest on gorszy od 17-40/4L - który już miałem i odchorowałem.
    Byc moze juz niedlugo bede mial 20mm f/2.8. Jesli tak, to od razu znajdzie zastosowanie w sesji zdjeciowej, a efekty bedziesz mogl zobaczyc na mojej stronie. Jesli chcesz - poczekaj...
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

- "no i zabrneliśmy, a czort karty rozdaje...". Bo gdybym tak mógł sam przetestować obiektyw..., - taka ewentualność to tylko zakup i sprawdzenie za zwrotem kasy, ale kto się na to zgodzi? - znacie takich sprzedawców?
    tak, wszystkie normalne sklepy...w USA :wink:

[ Dodano: 27-11-2004 ]
    a co do obiektywu, to polecam przeczytać tutaj o osiągnięciach konkurencji. Ta Sigma to trochę za bardzo winietuje jak dla mnie.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów