Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Lotniska - zakazy??

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poland / Bytom

Domyślnie Lotniska - zakazy??

Hej lece do Grecji z Katowic. Czy ktos z Was wie czy jest zakaz wnoszenia sprzetu w bagazu podrecznym do samolotu? Jesli jest prosze o rady jak go najlepiej zabezpieczyc i przewiezsc? Czy w przypadku zaginiecia bagazu zwracaja za sprzet (Centralwings)?
    Canon 350D + Tamron 17-50 2.8, Lampa 430 EX, Battery Gripp, Sigma 70-300 DG APO, Kingston 1GB x 3, Canon 50mm f/1,8

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

a nie prosciej zadzwonic na lotnisko albo do biura lini lotniczych z ktorych korzystasz?? Dostaniesz informacje z pierwszej reki a nie nasze "gdybanie".
    Co do zabezpieczania sprzetu - ja swoj mialem po prostu spakowany w plecak Lovepro tyle ze dalem kolo aparatu podwojne scianki z pianki a luzy zlikwidowalem koszulkami. Przy check-in poinformowalem ze zawiera elektronike i sprzet foto, panienka z obslugi zdjela z glownej tasmy i przepuscila przez inna "bramke" i tyle go widzialem. Ale szczesliwie spotkalem sie z moim plecakiem ponownie na lotnisku w Tromso.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    a nie prosciej zadzwonic na lotnisko albo do biura lini lotniczych z ktorych korzystasz??
    Właśnie nie prościej... Metus tak dzwonił i dowiadywał się, a potem miał problemy... Tylko, że tam chodziło o statyw chyba.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Właśnie nie prościej... Metus tak dzwonił i dowiadywał się, a potem miał problemy... Tylko, że tam chodziło o statyw chyba.
    Bo oni wiedzą że każdy pyta na forum zamiast dzwonić więc byli zaskoczeni i woleli zrobic problemy Może myśleli że to jakiś terrorysta?
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poland / Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    a nie prosciej zadzwonic na lotnisko albo do biura lini lotniczych z ktorych korzystasz?? Dostaniesz informacje z pierwszej reki a nie nasze "gdybanie".
    Co do zabezpieczania sprzetu - ja swoj mialem po prostu spakowany w plecak Lovepro tyle ze dalem kolo aparatu podwojne scianki z pianki a luzy zlikwidowalem koszulkami. Przy check-in poinformowalem ze zawiera elektronike i sprzet foto, panienka z obslugi zdjela z glownej tasmy i przepuscila przez inna "bramke" i tyle go widzialem. Ale szczesliwie spotkalem sie z moim plecakiem ponownie na lotnisku w Tromso.
    na telefon to jedna pani z us powiedziala jednemu panu ze nie musi placic podatku w tym roku i co?
    ok tak na powaznie wole info z pierwszej reki moze akurat ktos niedawno lecial i to moze z katowic
    Canon 350D + Tamron 17-50 2.8, Lampa 430 EX, Battery Gripp, Sigma 70-300 DG APO, Kingston 1GB x 3, Canon 50mm f/1,8

Coś już napisał
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

Czeszcz
    Lecialem dwa dni temu z Katowic (Pyrzowic :] ) do Frankfurtu.
    Restrykcje z wnoszeniem jakiejkolwiek elektroniki do samolotu sa na liniach do Wielkiej Brytanii i USA.
    Ja wtargałem trabanta, walkman i pare innych gadżetów w bagażu podręcznym.
    W teorii trzeba pokazać celnikom, że aparat działa (że to aparat, a nie zapalnik) ale na moje pytanie czy mam odpalić sprzęta padła odpowiedź "Nie trzeba, dziekuję".
    Natomiast nie wolno wnosić żadnych ostrych przedmiotów i nie chodzi tu tylko o noże i pilniczki do paznokci, ale o każdy przedmiot posiadający ostre kanty i/lub mogący stanowić zagrożenie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poland / Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawouek
    Czeszcz
    Lecialem dwa dni temu z Katowic (Pyrzowic :] ) do Frankfurtu.
    Restrykcje z wnoszeniem jakiejkolwiek elektroniki do samolotu sa na liniach do Wielkiej Brytanii i USA.
    Ja wtargałem trabanta, walkman i pare innych gadżetów w bagażu podręcznym.
    W teorii trzeba pokazać celnikom, że aparat działa (że to aparat, a nie zapalnik) ale na moje pytanie czy mam odpalić sprzęta padła odpowiedź "Nie trzeba, dziekuję".
    Natomiast nie wolno wnosić żadnych ostrych przedmiotów i nie chodzi tu tylko o noże i pilniczki do paznokci, ale o każdy przedmiot posiadający ostre kanty i/lub mogący stanowić zagrożenie.
    dzieki za info

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

Te cale zakazy i restrykcje to kwestia podtrzymania tego przez Straz Graniczna a nie przez ULC. Zona dzwonila do Lotu potwierdzic wylot do ORD za tydzien to jej powiedzieli ze oni nic przeciwko bagazom podrecznym nie maja ale ma Straz Graniczna... W przypadku lotu z USA do Polski pewnie by nie bylo problemu z komorka czy laptopem...
    I restrykcje dotycza lotow do Izraela , GB i za ocean.
    Pozdrawiam
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KORD/EPKK Zobacz posta
    Te cale zakazy i restrykcje to kwestia podtrzymania tego przez Straz Graniczna
    A ja właśnie wróciłem z Francji. Miałem lecieć LOTem na CDG, ale wyszło tanimi SkyEurope na Orly.
    I tak: z Wwy do Paryżewa jako bagaż podręczny można było wziąć tylko dokumenty i klucze w torebce foliowej!!! Ani gazety, ani napoju/wody, ani jedzenia, ani komórki!!!! Wszystko wylądowało w bagażu głównym - plecak "fotograficzny" z moim 30D musiałem wciskać do walizki!!!! Poszło gładko, bo byłem wściekły

Za to z Paryżewa do Wwy - zero problemów z bagażem podręcznym. Będąc już w samolocie zapytałem stewardessę czy podczas lotu mogę robić zdjęcia - powiedziała że tak. Potem wprawdzie inna kazała mi wyłączyć aparat na czas startu - ale przecież podczas startu są fajne widoki "cywilizacji" - więc ja pstryk,pstryk,pstryk.

Zatem jak widać Polska już wyprzedziła Europę w niektórych dziedzinach, że tak offtopicznie napomknę

A, jeszcze jedno: jak leciałem do Francji, więc wtedy kiedy nikt nie miał żadnego bagażu podręcznego, więc notebooka ani nawet komórki itp., a tu stewardessa gada że "proszę wyłączyć wszystkie urządzenia elektroniczne", hehehe taśma jej poszła za daleko
    Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XP

Coś już napisał

Domyślnie

jeżeli leci się z warszawy z etiudy, nie można mieć nic ze sobą (jest to spowodowane faktem, że z tego terminala odprawiane są loty do londynu, a pasażerowie moga się mieszać).

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów