Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Wątek: Wojny międzymiastowe

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    1-2 godziny na pichotę (nie wyłączając Krakowa)
    Technicznie rzecz biorąc Kraków - od Bronowic po Hutę - ma ok. 30 km. w linii prostej. Życzę powodzenia w pokonaniu tego dystansu w 2 godziny.

Co do zasad obowiązujących w ruchu ulicznym - dużo jeździłem po Warszawie i jeździ się identycznie jak po Krakowie, tzn. szybko, dynamicznie, agresywnie i bezlitośnie, co mi osobiście odpowiada. Z jakimikolwiek przejawami kurtuazji się nie spotkałem, ani też ich nie oczekiwałem.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 21-08-2006 o 14:05

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Popmart mniemam ze jestes z Warszaffki 8)

tylko że w Warszafce jest 30-40 teatrów a w kulturalnym Krakowie we wrześniu otwarte były 3
    Tylko ,ze w Krakowie do teatru chodza ludzie ktorzy sztuka sie interesuja, a w Wawie poto zeby sie pokazac :wink:

knajpy do wczesnego rana czynne a w Gdańsku o 11 wieczorem pustki i zaganiczni turyści nie bardzo wiedzą co ze sobą zrobić ...
    No szczegolnie ,ze np Krakow jest piatym najczesciej odwiedzanym miastem w europie, wyprzedizl nawet prage i wiele innych
    wielkich miastach Europy

Pozdrawiam
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound

Tylko ,ze w Krakowie do teatru chodza ludzie ktorzy sztuka sie interesuja, a w Wawie poto zeby sie pokazac :wink:

No szczegolnie ,ze np Krakow jest piatym najczesciej odwiedzanym miastem w europie, wyprzedizl nawet prage i wiele innych

Pozdrawiam
    jasne z tymi teatrami .......... ja się "sztukom" interesuje i nie miałem na co iść w Kraku choć bardzo chciałem ....

a Kraków jasne turystycznie niczego sobie ale z metropolią niewiele ma wspólnego ..... komunikacja , zaplecze handlowe itd

dobra zakończmy te jałowe spory ....

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ludzie, buraków nie brakuje w kraju na pewno, co do ich gęstości na metr kwadratowy, w zalezności od współrzędnych geograficznych to się nie wypowiadam.

Pamiętam jednak zdziwienie mojego znajomego z Warszawy, gdy przyjechał do Poznania na Polagrę, po dwudniowym pobycie stwierdził, żu tu się jakoś inaczej (lepiej) jeździ, kierowcy potrafią kogoś wpuścić itd..

Normalnie miód na moje serce.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pozdrawiam
    Weź waść oszczędź - kto ci się w Krakowie sztuką interesuje? Chyba studenci artystycznych kierunków - bo muszą. Ciekaw jestem, czy ty tak namiętnie po teatrach łazisz, zresztą łażenie do teatrów jako wyznacznik kulturalności to też jakaś idiotyczna mania, szczególnie że poziom polskich teatrów jest ponoć na tle Europy dość żenuła.

Kraków - owszem - ładne to miasteczko jest i nawet miłe i niełatwo jest w nim złapać nawet kiłę, ale jeśli chodzi o interesy, to najlepsze robi się w Wawie. Natomiast jak już balować to tylko w Krakowie na Kazimierzu.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

haha wiedziałem ..... no cóż tak ludzie uciekają że za 1,2 mln ludzi w 15 lat zrobilo się 2,5 mln ....
    Znajdz statystyki z weekendow i przekonasz sie jak ludzie w wolnym czasie ciesza sie metropolia

a o ruchu drogowym to doświadczenie własne i poprostu brak przyzwyczajenia ludzi z innych miast w Warszawie jeździ się już podobnie jak w wielkich miastach Europy
    Zapewniam Cie ze Warszawie brakuje jeszcze sporo do Pragi. A z drugiej strony w zaden sposob nie mozna porownac jej do Rzymu gdzie wedlug obiegowej opinii panuje niezla wolna amerykanka (sam nie jezdzilem)

a małomiasteczkowość dotyczyła mentalności i realnej zazdrości wyrażanej zazwyczaj : "warszafką" i innymi epitetami o podobnym zacięciu...
    Problem polega na tym ze to tylko Warszawiakom wydaje sie ze to zazdrosc. A tak naprawde to Was (oczywiscie paskudna generalizacja) po prostu nie lubia za zachowanie.

tylko że w Warszafce jest 30-40 teatrów a w kulturalnym Krakowie we wrześniu otwarte były 3 w tym jeden z oklepaną klasyką .... knajpy do wczesnego rana czynne a w Gdańsku o 11 wieczorem pustki i zaganiczni turyści nie bardzo wiedzą co ze sobą zrobić ...
    Na teatrach sie nie znam ale jesli chodzi o knajpy puby itp to warszawiacy zapelniaja glownie te ... lodzkie.

jak przyjadę do domu mogę zrobić fotkę mojego blokowiska wielu z was może zobaczyć szczęki na podłodze ....
    No tyle ze patrzac z tej perspektywy pokaz mi te blokowiska w innych miastach europejskich do ktorych Warszawe porownujesz W Pradze niezle trzeba sie nalatac zeby cos takiego sfocic. W innych jeszcze trudniej.
    Poza tym jesli mieszkanie w wielkiej plycie (nawet ladnie zrobionej) jest wielkomiejskie to Lodz zostanie stolica Europy
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pozdrawiam
    :rolleyes: Oooo, a ja powiem tak, mieszkam w W-wie od urodzenia, zresztę tak jak moi rodzice i dziadkowie... nie mówię , że zyje się tu rewelacyjnie (pewnie tak samo jak w Paryzu, Pradze, NY, Toronto czy w Kurzychdupkach) miasto jak miasto, duże, hałaśliwe, czasem śmierdzące, zatłoczone, blokowane dla ruchu, bo akurat ktoś jedzie "drób" odwiedzić, albo wraca z odwiedzin, ale cuż tak to jest niestety, kiedy się mieszka w solycy... przynajmniej tej politycznej. :-(

Co do Krakowa - ja bym był daleki od nazywania go "pustynia kulturalną", że co, że 3 teatry otware no i co z tego... Twoim zdaniem w W-wie do teatru (w tym Wielkiego) od jakiegoś czasu przychodzi się w "dresach"? - bo podobno tylko po to się idzie do teatr, żeby się pokazać - oj nie wierzę.:sad:

Co do krawatów - tak samo mniej więcej zachowują się Krakusy kiedy sie ich nazwie "centusiami"

Mów co chcesz, kraków ma jednak zdecydowaną zaletę nad w-wą - żyje się tam u Was znacznie spokojniej:razz:

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Avadra_K
    Mów co chcesz, kraków ma jednak zdecydowaną zaletę nad w-wą - żyje się tam u Was znacznie spokojniej:razz:
    Spokojniej -niespokojniej - przede wszystkim to na narty blisko.

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Weź waść oszczędź - kto ci się w Krakowie sztuką interesuje?
    Piszesz jakbys byl autoryteten kulturowym calego miasta, zmien moze srodowisko to sie dowiesz;-)
    Problem polega na tym ze to tylko Warszawiakom wydaje sie ze to zazdrosc. A tak naprawde to Was (oczywiscie paskudna generalizacja) po prostu nie lubia za zachowanie.
    No cos w tym jest, dziwne , moze generalizuje, ale jak widzi sie w restauracji, knajpie, etc kogos awanturujacego sie (ofkorz w kurortach) to na 90% jest to ktos z Wawy. Warszawiacy maja manie ,ze skoro placa to im sie nalezy - owszem racja, ale trzeba jeszcze zauwazyc ze kelner tez jest czlowiekiem, nalezy go szanowac. Mozna komus zwrocic uwage ale kulturalnie.
    Twoim zdaniem w W-wie do teatru (w tym Wielkiego) od jakiegoś czasu przychodzi się w "dresach"? - bo podobno tylko po to się idzie do teatr, żeby się pokazać - oj nie wierzę.
    wiesz moze nie w takiej formie ale cos w tym jest - nie wierze ,ze w Wawie tylko fanow teatralnych desek.
    Co do krawatów - tak samo mniej więcej zachowują się Krakusy kiedy sie ich nazwie "centusiami"
    Ehehehe no:-D co prawda to prawda
    Mów co chcesz, kraków ma jednak zdecydowaną zaletę nad w-wą - żyje się tam u Was znacznie spokojniej
    Pod jakim wzgledem??
    Spokojniej -niespokojniej - przede wszystkim to na narty blisko.
    Ale nad morze daleko, wszyscy zalezy kto co lubi
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiesz, kilkanaście razy w roku jestem w Krakatownie (służbowo zazwyczaj - niestety) i ludzie jakoś mniej się spieszą, wszystko robią spokojniej, jakby powoli, z większym dystansem, ale to może takie moje warsiawskie spojżenie na sprawę

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów