Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Ups - niechcący skasowałem temat

Jasiek.B
    Guest

Question Ups - niechcący skasowałem temat

Witajcie,
    Jestem na tym forum nowy a trafiłem tu licząc, że znajdę jakieś sugestie jak radzić sobie z problemem AF w S2, którego używam.
    Niestety przeszukałem forum i znalazłem tylko narzekania, że AF to największy ból tego aparatu. Generalnie zgadzam się z tą opinią... ale skoro już wszyscy wiedzą o tym, to może podzielcie się opiniami jak sobie z tym radzić?

Szczególnie interesuje mnie taka sytuacja:
    mamy pochmurny dzień, dość ciemne tło (na przykład w lesie czy innym miejscu z dużą ilością zieleni) i osobę, którą chcemy sfotografować. Nastawy to powiedzmy f5,6 i 1/60s. Fotografujemy z jakichś 3-4m. I w takiej sytuacji mój S2 często głupieje do reszty. Pokazuje, że ma ostrość, a jak oglądam gotowe zdjęcie, to wychodzi, że złapał ją ale zupełnie nie tam, gdzie chciałem...

Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie, propozycje ustawienia menu, opcji czy czegokolwiek innego żeby sobie z tym poradzić... to ja bardzo poproszę.

Domyślnie

nie wiem jak to wygląda w S2 - mam A610, spróbuj (jeśli masz taką możliwość) ustawić łapanie ostrości centralnie. W 610 wygląda to tak, że na środku wyświetlacza (centralnie) jest mała rameczka i w niej łapie się ostrość... łapiesz ostrość np. na czyjejś twarzy, przytrzymujesz spust dociśnięty do połowy, przesuwasz kadr i dociskasz do końca robiąc tym samym zdjęcie - twarz jest ostra. Powinno być to i u Ciebie. Nie działa to jednak w trybach automatycznych...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewAp7
    nie wiem jak to wygląda w S2 - mam A610, spróbuj (jeśli masz taką możliwość) ustawić łapanie ostrości centralnie. W 610 wygląda to tak, że na środku wyświetlacza (centralnie) jest mała rameczka i w niej łapie się ostrość... łapiesz ostrość np. na czyjejś twarzy, przytrzymujesz spust dociśnięty do połowy, przesuwasz kadr i dociskasz do końca robiąc tym samym zdjęcie - twarz jest ostra. Powinno być to i u Ciebie. Nie działa to jednak w trybach automatycznych...
    czyżby przekadrowanie :wink:
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst
    czyżby przekadrowanie :wink:
    być może i tak to się nazywa... (mam słabą pamięć do nazwisk )

Uprawnienia umieszczania postów