Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 67 z 67

Wątek: 300 4,0L IS + EXTENDER 1,4 vs 400 5,6L dla ptaków i zwierzaków

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    400/5.6 jest szybsze (AF) od 300/4 IS. Po dołączeniu TC szybkość AF dodatkowo spada czemu można zapobiec zaklejając odpowiednie styki (szkło działa wtedy jak bez TC).
    Czy taki zabieg ma wplyw na celnosc AFu? Piszac, ze
    Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    szkło działa wtedy jak bez TC
    masz na mysli, ze TC nie jest rozpoznawany (body nie zwieszka wartosci przyslony) czy ze predkosc AFu jest wtedy taka, jak w opcji bez TC?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Czy taki zabieg ma wplyw na celnosc AFu?

masz na mysli, ze TC nie jest rozpoznawany (body nie zwieszka wartosci przyslony) czy ze predkosc AFu jest wtedy taka, jak w opcji bez TC?
    body nie widzi czesci "elektroniki" ale uklad optyczny sie zmienia - jest ciemniejszy.. i musi to mniec mniejsze lub wieksze przelozenie na celnosc i szybkosc af..

Dopiero zaczyna Awatar Tikoś

Domyślnie

Dzisiaj dotarł do mnie 400/5.6.dlugo myślałem nad wyborem, a miałem ten sam dylemat - 400mm kontra 300+IS. Zdecydowałem się na to pierwsze rozwiązanie i nie żałuję.Fakt ,że statyw jest konieczny,ale jakość zdjęć powala.
    Posiadam Kenko X1.4 pro dg i z ciekawości zakleiłem styki.Efekt był taki szybkość focusa spadła nieznacznie,potrafi się jednak zgubić ,a to w kluczowych momentach może być niewybaczalne.Natomiast ogniskowa blisko 900mm, może czasami się przydać.
    W czatowni i tak będziesz używał statywu, nie sądzę żebyś cały czas trzymał zestaw w górze i czekał na strzał, więc te 100 więcej będzie tylko na plus.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Używam 300/4 L IS + 1.4 II od ponad roku ( nie miałem nigdy 400/5.6 L) i trudno odnieść się do porównania tych obiektywów bez doświadczenia z tym drugim.
    Teoretycznie na 5.6 lepszy jest 300/4 L IS :http://www.the-digital-picture.com/R...=0&FLI=0&API=2
    Lepsze światło bez wyjątku jednak swoje robi .
    Z praktycznego doświadczenia 300/4 L IS powiem ,że to bardzo dobry obiektyw w tej klasie i ma niestety trochę za słaby IS jak na obecne czasy.
    Zdecydowanie większy odsetek lepszych fot wychodzi ze statywu ( przy 1.4 II również) niż przy IS ( nie jest to zaskoczeniem ).
    Dlatego Ci , którzy bardzo liczą na IS mogą się trochę zawieść.
    Bardzo dobry test 300/4 L IS jest tu :http://optyczne.pl/122.1-Test_obiekt...4L_IS_USM.html

Początki nałogu

Domyślnie

koraf, a możesz wrzucic kilka cropow 100% z 300+TC@5.6? I najlepiej z 20dCo do IS to 2EV jak dla mnie wystarczy (fotki na 1/100s powinny byc ostre).

Coś już napisał Awatar fotosc
    Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

polecam 400mn f/5.6

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie

Coraz bardziej przekonuje się do 400`tki
    Ciekawi mnie tylko jeszcze sprawa szybkości 300 IS + TC 1.4x
    Bo kwestia jakości optycznej takiej kombinacji jest już raczej dla mnie jasna

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów